Stiri si curiozitati

Apa florală de lavandă. Beneficii și rețetă

Publicat: 25 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Apa florală de lavandă. Beneficii și rețetă
Această plantă aromată încântă oamenii încă din cele mai vechi timpuri

Încă din perioadele îndepărtate oamenii au găsit o multitudine de utilități în apa florală de lavandă. Beneficiile sunt multe, iar producerea uneia naturale este o idee înțeleaptă, fiind foarte bună în multe domenii, chiar și pentru acnee.

În general, se folosesc în practică două tehnici pentru prepararea apei de lavandă. Cele două vizează folosirea florilor uscate, respectiv florilor proaspete de lavandă. Cele două preparate sunt aproape la fel de eficiente, oferindu-vă astfel posibilitatea obținerii din apă de lavandă chiar și în perioada în care aceasta nu este înflorită. Florile se înmulțesc destul de ușor chiar și acasă în ghiveci.

recipient cu apa de lavanda cu beneficii pentru corp
Apa de lavandă poate fi folosită drept dezinfectant

Apa de lavandă. Rețetă din bătrâni

Pentru început vom avea nevoie de un recipient pe care să-l folosim în scopul macerării florilor de lavandă. Această plantă are în componența sa foarte multe uleiuri volatile ce în mod normal dacă am folosi doar apă, nu ar putea să se dilueze în soluția noastră. Însă apa este necesară pentru a putea scoate din plantă substanțele solubile în apă.

Chiar dacă în nume nu apare termenul de alcool, acesta este un element absolut necesar în realizarea unei ape de lavandă de succes. Mai sus s-a explicat faptul că uleiurile volatile (cele ce oferă mirosul specific și prospețimea desăvârșită a florii) sunt greu solubile în apă, dar spre fericirea noastră, acestea sunt solubile în alcool.

Timpul de macerare nu este unul foarte mare, dar pentru o absorbție optimă a substanțelor din flori se cere o perioadă suficient de mare. Procesul fiind foarte asemănător cu cel de producere al tincturilor. Iar dacă ar fi să vorbim despre această apă de lavandă, chiar este o tinctură mai diluată și cu ceva mai puțin alcool.

apa de lavanda reteta
Alcoolul este un element obligatoriu în componența ei

Alcoolul are atât rol în solubilizarea substanțelor din florile de lavandă, dar și de a menține un mediu steril. Bacteriile și microorganismele ar putea altfel să intre în soluția noastră, iar termenul ei de valabilitate ar scădea treptat, dacă nu chiar și eficiența pe care aceasta o are.

Drept recipient, cel mai la îndemână prin casă ar fi un borcan de la dulceață sau gem. După ce este bine spălat, se pot băga în interiorul său flori uscate de lavandă până când se ajunge la jumătatea sa. Rețeta bătrânească spune că trebuie să pui în restul de borcan 75% apă și 25% alcool. Nu trebuie să fie borcanul pus cu vârf căci nu se mai amesteca bine.

În mod tradițional, se folosea alcoolul format din distilarea fructelor, dar se poate folosi cam orice alcool dacă concentrația e undeva la 40 de grade. În opinia multora, aceasta este prea slabă din punct de vedere a concentrației, iar mulți aleg să adauge ulei esențial de lavandă, este foarte similar la textura cu cel de cimbru. Dacă borcanul are 400 de grame, 20 de picături ar trebui să fie mai mult decât suficiente.

sticla cu apa florala de lavanda
Florile proaspete trebuie să stea ceva mai mult la macerat, minim 5 zile

Apa florală de lavandă. Beneficii pentru acnee

Acest produs numit drept apă de lavandă este cunoscut încă din perioadele îndepărtate ca fiind un parfum foarte apreciat. Chiar dacă lumea nu cunoaște acest aspect, foarte multe parfumuri de renume încă își fac rețetele din plante și flori.

Conținutul de alcool și substanțele antioxidante din lavandă pot acționa de asemenea drept o loțiune pentru bărbierit sau chiar dezinfectant. Unele femei îl foloseau și la clătirea părului după baie, pentru a obține o prospețime pur naturală.

apa florala de lavanda beneficii pentru organism
Rețeta apei de lavandă se aseamănă cu cea a tincturilor

Aceasta este foarte bună și în tratarea arsurilor solare, fiind capabile de a stimula regenerarea atunci când daunele sunt mici. Dar și de a preveni apariția coșurilor. chiar și a celor sub piele, căci apa de lavandă are capacități bactericide.

Adauga un comentariu