Eveniment-Social

Astăzi este prăznuit Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, protectorul Moldovei

Publicat: 02 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Astăzi este prăznuit Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava protectorul Moldovei
Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava a suferit moarte martirică deoarece nu s-a lepădat de credința creștină Pe la 1330 sau 1332, Sfântul Ioan călătorea spre Cetatea Albă (Ucraina de astăzi

La data de 2 iunie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, care este considerat protectorul Moldovei, alături de Sfânta Cuvioasă Parascheva. Contrar așteptărilor, acest sfânt nu este de origine română, ci turcă, aparținând zonei orașului Trabzon, din provincia cu același nume. Însă, moaștele sale sunt păstrate în străvechea cetate voievodală Suceava, din secolul al XV-lea.

Acesta a fost un negustor care fusese educat în spirit creștin și care își lucra mântuirea fără ascunzișuri. Tânărul, care fusese născut pe la sfârșitul secolului al XIII-lea, avea „febra” propovăduirii credinței creștine, asemenea sfinților pe care îi „cunoscuse”, vizitându-le sfintele moaște din bisericile în care intra în călătoriile sale negustorești. Astfel, el a ajuns chiar și prin zona Munteniei și a Moldovei. Era bun, blând, milostiv și însetat de adevăr, iar oamenii îl iubeau și îl respectau, atrăgând, astfel, invidia altor negustori.

Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava a suferit moarte martirică

Pe la 1330 sau 1332, Sfântul Ioan călătorea spre Cetatea Albă (Ucraina de astăzi), pe corabia unui negustor pe nume Reiz. Deoarece Ioan apăra valorile în care credea cu mult curaj, când au ajuns în Cetatea Albă, Reiz a mers la conducătorul cetății, care era stăpânită de tătari, și i-a zis că un tânăr de pe corabia sa vrea să se convertească la credința tătarilor. Ioan a fost chemat să se închine soarelui și luceafărului și să se lepede de credința creștină, spre exemplu pentru toți creștinii. Ioan a refuzat cu desăvârșire, explicând că el se închină creatorului soarelui, de care nu se va lepăda, pentru a se închina întunericului.

Sfântul a fost bătut fără milă, timp în care se ruga cu glas tare Domnului, mulțumindu-i pentru „botezul sângelui” ce avea să-l curețe de orice păcat și să-i dea cununa muceniciei. A doua zi, nemilosul tiran a încercat din nou să îl convingă, dar Ioan, cu fața veselă și luminoasă, l-a asigurat că acest lucru nu se va întâmpla niciodată. Astfel, sfântul a ajuns să fie târâit de un cal sălbatic pe toate ulițele Cetății Albe și i-a fost tăiat capul cu o sabie. Peste ani, moaștele sale au fost luate de Alexandru cel Bun și aduse la Suceava, unde stau cu mare cinste în catedrala care îi poartă numele. Acest lucru s-a întâmplat în data de 24 iunie 1402.

Rugăciune către Sfântul Ioan cel Nou

„Sfinte Mare Mucenice Ioan cel Nou de la Suceava, ca un iubitor de Hristos ai urmat Acestuia pe Cruce, înfruntările urâtorilor de creștini din Cetatea Albă biruind prin mărturisire și martiriu. Pentru acestea, către tine ne îndreptăm ca și către un mucenic și apostol care credința ai propovăduit cu prețul vieții. Iar noi, cei care cinstim pomenirea ta și care, mireni fiind, în ogorul misiunii Bisericii ostenind, rugăciune cu evlavie îți aducem, îndrăznind la ajutorul tău.

Fie-ți milă, Sfinte Mucenice, și nu ne lipsi de ajutorul și binecuvântarea ta. Luminează-ne întunericul în care orbecăim. Călăuzește-ne și arată-ne feluritele ispite și înfățișări ale răului, ca să nu cădem în cursele vicleanului. Ajută-ne să ieșim din încercările care ne-au cuprins și din primejdii să ne izbăvim. Întărire și luminare pentru creștini dăruiți, iar din năvala ispitelor ne sloboziți. Dar, cu rugăciunile și binecuvântarea ta, milă de la Preamilostivul Dumnezeul nădăjduim să dobândim, ca și noi să dăm buna mărturie a credinței și a adevărului. Amin.”

Adauga un comentariu