Peste 4.000 de tineri ieşeni ce au susţinut săptămâna trecută examenul de Bacalaureat, la probele scrise, vor afla luni, 27 iunie 2022, notele primite. Candidaţii care consideră că rezultatele asimilate nu coincid cu efortul depus, sunt îndemnaţi să depună contestaţii
Pentru ca un absolvent de clasa a XII-a să fie declarat promovat, media generală trebuie să fie minimum 6 şi minimum 5 la fiecare materie în parte.
Cei care nu reuşesc să îndeplinească aceste condiţii se pot înscrie în sesiunea din toamnă.
Afişarea primelor rezultate la examenul de Bacalaureat 2022
Pe parcusul zilei de astăzi, cei peste 4000 de candidaţi ieşeni care s-au prezentat săptămâna trecută cu mari emoţii la probele scrise din cadrul examenului naţional de Bacalaureat, vor afla dacă au trecut cu bine peste cel mai important examen. Rezultatele vor fi disponibile atât pe site-ul oficial al Ministerului Educaţiei, cât şi la afişierele din instituţiile de învăţământ, anonimizat, pe baza codurilor primite înainte de examinare.
După afișarea primelor rezultate, în cazul în care tinerii sunt nemulțumiți de punctajele obținute, aceştia pot să meargă până la ora 12:00 la centrele de examen unde au susţinut probele, pentru a depune contestații la disciplinele la care consideră că ar fi meritat mai mult.
Este important de precizat că toate contestațiile trebuie depuse în aceeaşi zi, în intervalul orar 12:00-18:00, inclusiv prin mijloace electronice. În această situație, candidații completează, semnează și depun sau transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Amintim că pentru a fi declarat promovat, toţi candidaţii trebuie să îndeplinească o serie de condiţii.
„Pentru a fi declarant promovat, un candidat trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ: recunoaşterea, echivalarea sau susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale; suţinerea tuturor probelor scrise şi obţinerea notei (cel puţin) la fiecare dintre acestea şi obţinerea mediei 6 (cel puţin) la probele scrise”, a declarat Antonina Bliorţ, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi.
Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 1 iulie, în prima parte a zilei.
Ce se întâmplă cu cei care nu promovează
În cazul în care media obţinută la examen este sub 6, sau la una dintre discipline nota este mai mică de 5, candidaţii mai au o şansă în următoare sesiune, cea din toamnă. Astfel, cei care optează pentru cea mai apropiată sesiune în care să fie reexaminaţi, trebuie să urmărească site-ul Ministerului Educaţiei, pentru că acolo se va comunica exact perioada înscrierilor pentru sesiunea din august-septembrie.
Regulile de desfăşurare rămân aceleaşi, cu precizarea că beneficiază de prelungirea timpului de lucru alocat, cu maximum două ore, candidații pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Județeană de Organizare a examenului de Bacalaureat, în baza prevederilor cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare.
Pentru elevii care solicită și primesc, în cazuri justificate, aprobarea Comisiei Naționale de Organizare a Examenului de Bacalaureat în vederea susținerii probelor cu subiectul de rezervă, se organizează probele scrise după finalizarea ultimei probe prevăzute în calendarul de desfășurare a Bacalaureatului.
În același timp, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Cei surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen.
În prima sesiune, în judeţul Iaşi, un singur candidat a fost eliminat din examenul de Bacalaureat 2022.