Culinar

Balmoș după rețeta din Bucovina. Secrete culinare care te vor ajuta să obții un preparat savuros

Publicat: 28 nov. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Balmoș după rețeta din Bucovina. Secrete culinare care te vor ajuta să obții un preparat savuros
Balmoșul tradițional este ideal de servit la mesele de sărbătoare alături de alte bucate alese.

Dacă vrem să îi cucerim pe cei dragi cu un preparat traditional gustos și aromat, ideal este un balmoș făcut după rețeta din Bucovina. Acest deliciu se face din mămăligă, unt, smântână, ou, caș și brânză de oaie. Iată câteva secrete culinare care te vor ajuta să obții un preparat savuros, adorat de toți cei de la masă.

Balmoș după rețeta din Bucovina

Când vine vorba de mâncărurile tradiționale, gospodinele se întrec în tot felul de rețete gustoase. Dacă vrem să readucem la masă aromele bucatelor din vremea copilăriei, putem face un balmoș după rețeta din Bucovina.

Acesta se face rapid, cu doar câteva ingrediente și un strop de imaginație. Balmoșul se face din mămăligă, unt, smântână, ou, caș, brânză de oaie, iar după preferințe se mai pot adăuga niște bucățele de carne și niște cârnați prăjiți.

Pentru iubitorii de mâncăruri tradiționale putem face și o tochitură moldovenească. La fel de bine putem să îi cucerim pe cei dragi cu o mâncare la ceaun, gustoasă și aromată. Pe placul multora dintre noi este fasolea la ceaun cu afumătură. Mâncărurile la ceaun au o savoare aparte și vor aminti celor de la masă de vremea copilăriei și de rețetele de odinioară ale bunicii.

Balmoșul traditional este ideal de servit la masa de Crăciun sau de Revelion alături de alte bucate alese. Rețeta este simplă și la îndemâna oricui. Balmoșul poate fi făcut la masa de Crăciun și merge servit alături de niște cârnați de casă afumați sau de o friptură de porc fragedă și suculentă, cu sos de roșii și usturoi. Mâncărurile tradiționale sunt pe placul multora dintre noi și ideale de pregătit la orice masă și la orice ocazie.

Cum să pregătești un balmoș gustos și aromat

Pentru deliciosul balmoș ca în Bucovina vom avea nevoie de 750 g de mălai, 170 g de unt, 750 ml de lapte sau smântână, 1 ou, 300 g de telemea de oaie, 100 g de caș și sare după gust.

Mai întâi se pune untul la topit și se adaugă un praf de sare. După aceea se toarnă laptele și se lasă la fiert la foc mic. Când începe să clocotească se adaugă mălaiul și se amestecă mereu să nu se formeze cocoloașe.

Când balmoșul începe să se îngroașe se pune oul și brânza rasă. Se mai completează cu mălai și se amestecă foarte bine. Când deliciosul balmoș începe să se desprindă de pe marginile vasului atunci este gata. Se ia oala de pe foc, se pune balmoșul cu lingura în farfurii și se adaugă cașcaval ras deasupra.

Balmoșul este gustos, aromat și se face rapid, cu doar câteva ingrediente. Rețeta este simplă și la îndemâna oricui. Balmoșul traditional este ideal de servit la mesele de sărbătoare alături de alte bucate alese. Balmoșul poate fi servit simplu, ca atare sau împreună cu o porție de friptură de porc sau de pui asezonată cu murături acrișoare și crocante. Balmoșul ca în Bucovina se face cu ingrediente alese cu grijă, iar dacă ținem cont de câteva trucuri din rețeta bunicii, succesul culinar va fi garantat.

Adauga un comentariu