Sanatate

Bătăile inimii scăzute: Care sunt cauzele bradicardiei și cum se tratează

Publicat: 11 oct. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Bătăile inimii scăzute poartă denumriea medicală de bradicardie, fiind o frecvență cardiacă mai lentă decât cea normală.

În cazurile normale, inimile adulților bat în repaus între 60 și 100 de ori pe minut. Dacă inima bate mai puțin de 60 de ori pe minut, este vorba despre bradicardie.

În anumite situații, pulsul poate scădea sub 60 de bătăi pe minut în timpul somnului profund. În plus, în cazul adulților activi fizic au adesea, în repaus, un puls mai mic de 60 de bătăi pe minut. Inima acestora este puternică și pompează suficient sânge prin mai puține bătăi cardiace, iar sănătatea acestora nu este afectată.

Bătăile inimii mai scăzute înseamnă o circulație deficitară a sângelui, iar asta poate afecta organele și țesuturile.

grafica bataile inimii

Bătăile inimii scăzute: Care sunt cauzele bradicardiei și ce factori favorizează apariția acestora

Bradicardia apare din cauza unei defecțiuni la nivelul rețelei electrice a inimii, atât în producerea stimulilor electrici, cât și în mecanismul de conducere a acestora. Nodul sinusal este sursa generatoare de impulsuri electrice care determină contracția miocardului. În situația în care această zonă nu mai funcționează corect, apar tulburări de ritm cardiac.

O altă cauză a apariției bătăilor scăzute ale inimii poate fi infarctul de miocard. În situația în care o persoană suferă un infarct de miocard, o parte a inimii este necrozată și nu mai funcționează. Astfel, inima suferă leziuni ireversibile care îi afectează activitatea.

Bracardia mai poate fi cazuată de hipotiroidismul, miocardita, cardiomiopatia, malformațiile cardiace congenitale, dezechilibrele electrolitice sau apneea în somn.

Sunt și anumite medicamente care pot duce la apariția bradicardiei. Bradicardia poate să apară și în cazul unor persoane care au o vârstă înaintată, fumează, suferă de un stresul excesiv sau consumă excesiv de droguri sau alcool.

grafica bataile inimii

Simptomele bradicardiei

Apariția bracardiei poate avea mai multe simptome, printre cele mai întâlnite fiind starea generală de oboseală și slăbiciune, amețeala, durerile de cap, stările de confuzie, leșin, respirații scurte sau chiar tulburări de vedere.

În cazurile în care simptomele se agravează, este necesară îngrijirea medicală de urgență.

persoana consultata de medic

Tratamentul bradicardiei

Bradicardia se tratează având în vedere cauzele care au dus la apariția acesteia.

Dacă bradicardia a fost cauzată de hipotiroidism, tratarea acestei afecțiuni tiroidiene poate normaliza ritmul cardiac. În cazul în care aritmia a fost cauzată de unele medicamente, acestea vor fi schimbate sau doza lor va fi diminuată.

Pentru situația în care bradicardia a fost cauzată de niște malformații cardiace congenitale, corectarea chirurgicală sau intervențională a acestora îmbunătățește ritmul cardiac.

În situația în care bradicardia apare în urma unei defecțiuni la nivelul rețelei electrice a inimii, se implantează un stimulator cardiac.

grafica bataile inimii

Adauga un comentariu