International

Berlin va avea prima femeie primar. Capitala Germaniei a mai fost într-o situație asemănătoare în 1947

Publicat: 27 sept. 2021
franziska giffey în bluza roșie cu părul strâns în coc blondă
În 1947-1948 Berlinul a mai avut o singură femeie pe un post asemănător pe funcția de primar interimar

Franziska Giffey va deveni prima femeie primar din istoria Berlinului, asta după ce partidul din care face parte a câștigat alegerile parlamentare care obținut un procent de 25,7 %

În guvernul Merkel, Franziska Giffey a fost ministru pentru familie, vârstnici și tineret, însă a trebuit să-și dea demisia în urma unor scandaluri ce o aveau ca țintă.

Franziska Giffey va deveni prima femeie primar a Berlinului

În urma alegerilor parlamentare susținute ieri, 26 septembrie 2021, Social Democrații au câștigat cu un procent de 25,7 %. Așa cum este așteptat, acest lucru va aduce mari schimbări în Germania atât pe parte politică cât și economie, sănătate, etc.

O schimbare importantă dintre acestea este și faptul că, Franziska Giffey, va deveni prima femeie primar a Berlinului, conform rezultatelor publicate de SPD. Aceasta este în vârstă de 43 de ani și nu este nouă în ceea ce privește politica.

Sub conducerea Angelei Merkel, aceasta a fost numită Ministrul al Familiei. Ulterior, în luna mai aceasta a demisionat din cauza suspicinilor că teza de doctorat ar fi fost plagiată în întregime.

În istoria orașului, Berlinul, cu o populație actuală de 3, 7 milioane de oameni, a mai avut o femeie primar, Louise Schroeder, în anul 1947 până în 1948, însă funcția acesteia a fost doar de primar interimar, aparținând partidului social-democrat.

Coaliția dintre SPD, Verzi și Linke va continua și la nivelul primăriei

În urma alegerilor de duminică, Social Democrații au a obținut 25,7 %. În prezent, este format un guvern de coaliţie ce conduc împreună Berlinul.

Astfel că, în această coaliție SPD se află la conducere cărora li se alătură Stânga şi Verzii. Această coaliție va rămâne la conducere până când se vor clarifica opțiunile.

Social-democrații au câștigat alegerile din Germania

Amintim din Edițiile trecute ale Cotidianului „BZI”, faptul că în urma alegerile parlamentare,  social- democrații au obținut 25,7% din voturi, în timp ce blocul conservator de guvernământ a câștigat 24,1%. Verzii au obținut cel mai bun rezultat din istoria partidului lor, ajungând pe locul trei cu 14,8% din vot.

Susținătorii SPD ai lui Olaf Scholz , când partidul său a trecut în frunte, au venit să-l întâmpine, acesta declarând în fața unei audiențe televizate  faptul că alegătorii i-au dat sarcina de a forma un „guvern bun și pragmatic pentru Germania”.

Celelalte două părți ale coaliției formate, liberalii și verzii sunt mai populare printre alegătorii sub 30 de ani decât oricare dintre partidele principale. Annalena Baerbock, liderul verzilor are ca țintă principală să slăbească frâna de datorie a Germaniei. Liderul FDP, Christian Lindner, are puțin timp pentru „ideile de majorare a impozitelor, de reducere a frânei datoriilor” ale partidului său.

Marcel Ciolacu felicită social democrații din Germania în urma alegerilor

Imediat după afișarea rezultatelor alegerilor parlamentare, acestea dezvăluind că social democrații împreună cu Olaf Scholz au câștigat alegerile, șeful PSD Marcel Ciolacu a postat un mesaj pe Facebook în care felicită SPD.

„Îi felicit pe Olaf Scholz și pe social democrații germani pentru victoria uriașă din alegerile parlamentare federale!

Stânga are șansa reală de a conduce destinele Germaniei în următorii ani și de a reda Europei o dimensiune socială și umană. Asta am transmis și când am fost la Berlin, alături de PES, pentru a-i susține pe colegii din SPD.

Faptul că alegătorii celui mai puternic stat european cred că politicile de stânga îi pot proteja cel mai bine într-o asemenea situație de criză este un semnal puternic pentru toate țările Uniunii Europene.

Inclusiv pentru România, unde un guvern de dreapta, aflat în derivă, a devenit un pericol la adresa stabilității statului!

De aceea, cred că alegerile anticipate reprezintă soluția pentru a da României o guvernare social-democrată, în ton cu restul Europei”, a postat Marcel Ciolacu, pe pagina sa de Facebook.

Adauga un comentariu