Unii spun că borşul de sfeclă roşie este specific bucătăriei ruseşti. Alţii sunt de părere că, de fapt, ar proveni din Ucraina. Indiferent de origine, putem spune, cu certitudine, că este un preparat gustos, ideal de mâncat mai ales iarna, cu o lingură de smântână. Hai să facem astăzi un borș de sfeclă roșie ca la Suceava.
Dacă nu te-am convins însă să-l încerci, îţi mai spun şi că e de post. Aşadar, îl poţi mânca indiferent de perioada anului. Ţine şi de saț, e şi o sursă excelentă de vitamine. Tot de post este și ciorba făcută ca la mănăstire. Spor la gătit şi poftă bună!
Curăţă şi spala bine toate legumele. Taie-le pe toate mărunt (cu excepţia sfeclei şi a cartofilor). Mai întâi încinge uleiul şi pune ceapă la călit. După câteva minute adauga morcovul, iar apoi restul legumelor. Incorporează acum şi verdeaţă (poate fi şi uscată). Adaugă bulionul şi apă cât să umple oala pe trei sferturi. Ca să nu întârzii procesul de gătit, ai grijă ca apa să fie caldă. Lasă să fiarbă în jur de 20-25 de minute.
Cât timp fierb legumele, taie în cuburi mici cartofii, iar sfecla dă-o pe răzătoare. Pune-le şi pe acestea în oală. După 2-3 clocote, incorporează borşul de puţină şi potriveşte de sare şi piper. Adaugă şi fideaua. Lasă să fiarbă un pic, apoi opreşte focul. Înainte de servire, presară pătrunjel şi leuştean, proaspăt tocate.
Acest borș te poate ajuta și la slăbit. De ce să ții dietă, când ai o variantă mai bună la îndemână?
Iată câteva motive pentru care e bine să consumăm sfecla roşie:
Inspiră-te și din materialul video de mai jos: