National

Capcane din cuie sudate pe drumurile montane din Mureş

Publicat: 06 iul. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Capcane din cuie sudate pe drumurile montane din Mureş
Serviciul Salvamont Mureş a avertizat, marţi, 5 iulie, că mai mulţi turişti au semnalat apariţia unor capcane pentru spargerea cauciucurilor maşinilor

Mai mulţi şoferi au semnalat faptul că pe drumurile montane din Mureş au fost puse capcane cu anumite cuie pentru maşini. Astfel, şoferii care s-au încumetat să pătrundă pe drumurile forestiere s-au ales cu cauciucurile sparte.

Capcane pe drumurile montane din Mureş

Serviciul Salvamont Mureş a avertizat, marţi, 5 iulie, că mai mulţi turişti au semnalat apariţia unor capcane pentru spargerea cauciucurilor maşinilor şi bicicletelor pe o serie de trasee turistice din Parcul Naţional Călimani. În acest moment nu au fost identificate persoanele care au pus aceste capcane.

„În acest weekend mai mulţi turişti au semnalat pentru echipa de permanenţă Salvamont din punctul de lucru Lunca Bradului că pe Valea Ilvei (drumul forestier de acces către şaua Negoiu) cauciucurile maşinilor au fost sparte de capcane special puse în zona respectivă”, a postat Serviciul Salvamont Mureş.

Şeful Serviciului Județean de Salvamont Mureș, Covaci Zoltan Robert, a oferit mai multe informații în legătură cu această situaţie semnalată atât de Ocolului Silvic cât și de Primăria Lunca Bradului, în zonă care se află acest drum forestier.

„Aș menționa că nu este un traseu turistic pedestru unde au fost expuse aceste cuie și este un drum forestier care face accesul mașinilor către Parcul Național Căliman. Deci fiecare persoane nu parcurge cele 15 kilometri de drum ferestrier pe jos, ci este o deplasare cu mașina și ajungi la o parcare. Din păcate foarte mulți turiști când au revenit din tură din Parcul Național Căliman au găsit roțile dezumflate.”, a explicat Covaci Zoltan Robert.

Şeful Serviciului Județean de Salvamont Mureş a mai precizat că la sfârșitul acestei săptămâni au fost semnalate patru astfel de cazuri de mașini avariate în acest mod, nu doar în Mureş ci şi în alte zone montae din România.

Acțiuni de împădurire în Iași

Într-o altă ordine de idei, amintim faptul că pe 19 martie 2022, Ocolul Silvic Iași a organizat mai multe acţiuni de plantat, pe suprafață de aproximativ 0,2 hectare. Astfel, au fost plantați stejari și frasini în comuna Prisăcani, de elevii Școlii Generale Prisăcani. Alte 0,3 hectare cu gorun au fost plantați în Poieni, de voluntarii din Iași. De asemenea, Ocolul Silvic Pașcani a organizat o acţiune de împădurire în localitatea Ciohorăni.

Suprafaţa plantaţiei de 0,96 ha a fost împădurită cu puieți de salcâm. Locaţia se află la 90 km de Iași, pe drumurile DN28, DJ208R, DJ208, DJ208O Iași-Pod Șcheia-Mircești-Cozmești-Ciohorăni. Voluntarii care au participat la această acțiune de împădurire au fost cadrele didactice și elevii Școlii Gimnaziale Ciohorăni. Conform specialiștilor Direcției Silvice Iași, anul acesta au fost plantați 588.800 de puieți pe o suprafață de 108 hectare.

De altfel, reiterăm faptul că suprafața totală de fond forestier a județului Iași este de 97.606 hectare, ce reprezintă 17 la sută din suprafața județului. Așadar, suprafața totală administrată de Direcția Silvică Iași este de 73.095 de hectare, adică 75 la sută din suprafața de fond forestier a județului, împărțită astfel: pădure proprietate publică a statului, 65.871 de hectare, și pădure proprietate privată, 7.224 hectare.

Revenind, atragem atenția că mai mulţi şoferi au semnalat faptul că pe drumurile montane din Mureş au fost puse capcane cu anumite cuie pentru maşini.

Comentarii
Adauga un comentariu