National

Care este diferența dintre un jurnalist și un influencer? De ce un ziarist trebuie să verifice informația?

Publicat: 10 mai 2022
Propaganda din massmedia este una extrem de mare în războiul din Ucraina.

De la începutul războiului din Ucraina, propaganda mediatică a atins niveluri alarmante. Sunt multe diseminări a realității de ambele tabere. Dacă ucrainienii susțin constant că rușii sunt infrânți, de cealaltă tabără se susține că obiectivele au fost atinse. Totuși, un jurnalist nu poate publica o informație fără ca ea să fie verificată. Asta este și diferența dintre un jurnalist și un influencer de pe rețelele de socializare.

 

Jurnalistul Marius Tucă explică ce se întâmplă în spațiul media și ne atenționează să fim atenți la propaganda care apare în mod constant în spațiul public.

Un jurnalist trebuie să verifice informația înainte de a o publica

Marius Tucă explică faptul că un jurnalist trebuie să verifice informația inainte de a o publica, și are obligația să publice orice informație verificată. Jurnalistul menționează că un gazetar nu poate da share la o informație care are suspiciuni că ar fi neadevărată:

La nivelul alianțelor, e clar că NATO nu vrea să aibă de-a face cu al Treilea Război Mondial, nu doresc o implicare directă. Lumea s-a schimbat, de la pandemie incoace. Propaganda, există o propagandă pe care nu poti să o oprești deloc. Ici colo mai este un jurnalist, un realizator de televiziune care spune lucrurilor pe nume pentru că nu poate să se lase prostit de dragul propagandei. Sunt multe neadevăruri sau sunt multe lucruri care nu pot fi verificate din nicio sursă, de nicăieri, e aberant pentru un jurnalist. Iar ne intoarcem la statutul unui jurnalist, influencer și a unui individ de pe Facebook. Tot respectul, nici noi nu am exista dacă nu am avea oameni pe Facebook, Instagram, și cu atât mai mult la televiziune, că din asta trăim. Cu tot respectul față de oamenii ăștia, trebuie să inteleagă faptul că o informație pe care nu o verifici niciodată si ii dai share, este treaba lor. Asta nu inseamnă că dau o informație reală, adevărată.

Răzvan Dumitrescu: Dau share la o chestie de acest fel apoi de somează pe tine că ești vândut dacă nu dai și tu mai departe.

În fiecare zi auzim cum armata rusă este înfrântă în Ucraina

În continuarea intervenției în cadrul unei emisiuni online, Marius Tucă explică până unde poate merge manipularea. Jurnalistul a dat drept exemplu celebrul caz al lui Djokovic căruia i-a fost refuzată intrarea în Australia pentru că este nevaccinat și ar fi fost un exemplu negativ, în condițiile în care acesta trecuse deja prin boală. Oricum, Tucă precizează faptul că în fiecare zi massmedia mondială afirmă că rușii sunt înfrânți pe frontul din Ucraina. Lucrurile par să stea total opus, zona de est a țării fiind controlată de armata rusească:

Mulţi dintre ei devin agresivi pentru că nu ai preluat asta şi pentru că nu ai înţeles. Am văzut cel mai bine în pandemie. Cel mai bun exemplu este cel al lui Djokovic care a fost lăsat să intre în Australia de către un judecător şi a venit un funcționar de la Imigrări şi a zis NU. Știi de ce a zis nu? I-a zis că v-a fi un exemplu negativ pentru că nu este vaccinat. Păi care este argumentul? Asta în condiţiile în care Djokovic trecuse prin boală şi avea dreptul să participe. Şi cu războiul este la fel. În fiecare zi aud că armata rusească este înfrântă. Te rog să mă crezi că nu pot spune dacă a fost înfrântă. Asta ascult în fiecare zi, toate canalele de știri dau asta. Dacă cineva este înfrânt se oprește războiul. Din informațiile pe care le avem, în afară de Mariupol, aia au cucerit tot sudul, nu mai vorbesc de Donbas și altele. Rușii au pierdut războiul. Mă crezi că plecând de la propaganda asta și vorbeam cu generalul Ristea, eu chiar sunt un novice aici, așa cum este propagandă în momentul acesta și cum se rostogolesc știrile, e posibil ca rușii să-și îndeplinească toate obiectivele, sigur, este o invazie, Ucraina trăiește o tragedie, că ăia au distrus Ucraina, este un exod și nimeni nu poate să spună că nu vede asta. O să ajungem în situaţia în care şi-au îndeplinit toate obiectivele în Ucraina şi să se spună că Rusia pierdut războiul. O să ajungă la masa negocierilor, o să fie un armistițiu. a explicat Marius Tucă.

 
Adauga un comentariu