Culinar

Câtă sare se pune la murături? Află secretul murăturilor perfecte

Publicat: 12 sept. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Câtă sare se pune la murături Află secretul murăturilor perfecte
În momentul în care pui legumele în borcane, ai grijă ca aceastea să nu stea înghesuite, iar borcanele să fie curățate și dezinfectate în prealabil.

Sezonul rece se apropie cu pași repezi și nu știi câtă sare se pune la murături? Ei bine, în rândurile următoare, îți dezvăluim care este cantitatea ideală de sare de care ai nevoie, pentru ca murăturile tale să iasă perfect.

Murăturile reprezintă una dintre cele mai sănătoase garnituri, grație aportului de probiotice, vitamina C, fibre solubile și insolubile. Acestea sunt nelipsite de pe mesele românilor în timpul sezonului rece, însă nu mulți știu care este rețeta perfectă. Ei bine, pentru a obține cele mai bune murături, trebuie să știi câtă sare să le pui și ce pași trebuie să urmezi.

Important de precizat este că, dacă vrei ca murăturile tale să nu se înmoaie și să se păstreze crocante pe tot parcursul iernii, trebuie să folosești sare specială pentru conserve și nu sare iodată. Iată de ce alte sfaturi trebuie să ții cont pentru a obține murături perfecte.

patru borcane cu murături
Murăturile reprezintă una dintre cele mai sănătoase garnituri, grație aportului de probiotice, vitamina C, fibre solubile și insolubile.

Câtă sare se pune la murături?

În această perioadă, majoritatea gospodinelor se întrebă de câtă sare este nevoie pentru ca murăturile să iasă perfect. Se pare că, înainte de toate, trebuie să ții cont și de alcalinitatea apei, dar și de impuritatea sării pe care o utilizezi. Foarte important este și faptul că sarea iodată, fină, nu are ce căuta în rețeta pentru murături, ci trebuie să optezi pentru o sare grunjoasă, special concepută pentru o astfel de rețetă. Dacă ai folosit sare fină, așteaptă-te ca murăturile să se înmoaie rapid.

Saramura perfectă se face dintr-o lingură de sare grunjoasă la fiecare litru de apă utilizat. De asemenea, nu ar strica să mai pui și câteva condimente, dar și frunze de vișin, mărar și hrean, elemente cu rol de conservare.

În momentul în care pui legumele în borcane, ai grijă ca aceastea să nu stea înghesuite, iar borcanele să fie curățate și dezinfectate în prealabil. Apoi, pune borcanele în oală, umple-le cu apă până la 3/4 din înălțimea acestora și dă drumul la foc (mediu).

Când apa a ajuns la punctul de fierbere, mai ține borcanele pe foc 30-60 de minute (timpul diferă în funcție de legumele pe care vrei să le folosești). În final, ține borcanele la răcit aproximativ șase ore, după care le poți pune în cămară sau într-un alt loc răcoros.

un bol de sare pentru murături
Saramura perfectă se face dintr-o lingură de sare grunjoasă la fiecare litru de apă utilizat.

Secretele murăturilor perfecte

Secretele murăturile perfecte vizează trei elemente: sarea, condimentele și borcanul folosit. În primul rând, ai mare grijă la sarea pe care o folosești. Conservele perfecte nu pot fi realizate cu orice fel de sare. Așa cum am precizat și la începutul acestui articol, ideală pentru murături este sare grunjoasă și, în niciun caz, sarea fină, iodată.

Totodată, și condimentele sunt importante pentru obținerea unor murături delicioase. Acestea conferă legumelor o aromă deosebită și, mai mult decât atât, împiedică înmulțirea bacteriilor rele. Astfel că, este esențial să adaugi usturoi, hrean, mărar uscat și semințe de mărar. Poți pune și câteva feliuțe de morcov sau boabe de muștar.

În ultimul rând, foarte important este să alegi borcanele cu grijă. Acestea trebuie să fie curățate și dezinfectate înainte de folosire și, în plus, trebuie să se închidă foarte bine. Dacă nu respecți cu sfințenie acest pas, murăturile tale se vor înmuia și, chiar, strica.

un borcan deschis plin cu murături
Secretele murăturile perfecte vizează trei elemente: sarea, condimentele și borcanul folosit.
Adauga un comentariu