Actualitate

Caz de meningită anchetat de poliţie şi DSP: Doi copii au murit după ce au fost aduşi prea târziu la spital

Publicat: 04 feb. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Caz de meningită anchetat de poliţie şi DSP Doi copii au murit după ce au fost aduşi prea târziu la spital
În doar o săptămână, doi copii din localitatea Râmnicelu din judeţul Buzău au murit după ce au ajuns la spital cu simptome de meningită

În doar o săptămână, doi copii din localitatea Râmnicelu din judeţul Buzău au murit după ce au ajuns la spital cu simptome de meningită. Pentru că fac parte din familii ce aparţin unei comunităţi religioase ce este reticentă la tratamentele medicale, în ambele cazuri, copiii au fost duşi prea târziu la medic.

Cazul este anchetat de poliţie dar şi de DSP, de vreme ce autorităţile se tem că ar fi vorba de un focar de meningită.

Caz de meningită anchetat de poliţie şi DSP

În urmă cu două săptămâni, o fetiță de numai un an și o lună din comună Râmnicelu a ajuns în stare deosebit de gravă la spitalul din Râmnicu Sărat. Luând în considerare starea în care a fost adusă, medicii au decis atunci să o transfere la o altă unitate medicală, cu posibilități mai bune de tratament.

„Până la sosirea ambulanței, copilul a fost transportat în secția de terapie intensivă. Din nefericire, acolo a decedat în câteva minute”, a declarat directorul medical al Spitalului Municipal din Râmnicu Sărat, Felicia Vasile.

O săptămână mai târziu, la același spital a fost adus un băiețel de trei ani, provenit tot din Râmnicelu. Simptomele lui erau asemănătoare cu cele ale fetiței care a murit, dar părinții au refuzat inițial să-l interneze.

După trei ore, părinţii s-au întors cu copilul în comă, medicii nemaiputând face nimic.

„Au revenit în jurul orei 15:00, cu copilul cu stare generală foarte alterată, cu erupție purpurică, tegumentară. S-a încercat abord venos, s-a aspirat copilul, dar în câteva minute s-a constatat decesul”, a relatat medicul Felicia Vasile.

Decesele au fost raportate la Direcția de Sănătate Publică Buzău, care face acum o anchetă, medicii având suspiciunea că ambii micuții sufereau de meningită, o boală infecțioasă gravă care, netratată la timp, duce la deces. Având în vedere că ne aflăm în plină pandemie, s-a luat în calcul și suspciunea infectării  cu virusul SARS-CoV-2, așa cum s-a întâmplat la Iași.

„S-a infirmat deocamdată posibilitatea infecției COVID. O să așteptăm și histo-patologicul, care durează ceva mai mult și să vedem dacă va susține diagnosticul de meningocemie”, a declarat epidemiologul-șef al DSP Buzău, Carmen Scântei.

Poliţiştii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă

Comunitatea din care proveneau cei doi copii decedați are 2.700 de membri, dintre care 1.000 sunt minori. Majoritatea aparțin cultului penticostal. Ca notă individuală, penticostalii practică„ungerea cu untdelemn” pentru vindecarea de boli și au o pasiune pentru minuni și vindecări miraculoase, motiv probabil pentru care părinții celor doi micuți nu au apelat la ajutorul medicilor mai devreme.

„Concepția lor este să nu stea internați, să nu se interneze să stea la mâna unui medic. Nu vor”, spune Dumitru Stanciu, primarul din Râmnicelu. Fiind întrebat de ce au astfel de concepţii, edilul spunce că „vin diferiți predicatori care-i învață să nu se vaccineze”.

Autoritățile susțin că i-au convins pe liderii comunității să sprijine desfășurarea anchetei epidemiologice a DSP.

„Am discutat cu medicul de familie și așteaptă ca părinții, membrii comunității, să vină cu copii pentru prelevare de probe”, a declarat Gabriel Ilie, subprefect de Buzău.

Un alt caz de neglijență, chiar violență a avut loc luni, 31 ianuarie 2022, în care o tânără de 20 ani, alături de iubitul sau de 17 ani, au fost arestaţi după ce au bătut cu bestialitate un prunc, aflându-se în moarte cerebrală.

După ce doi copii din localitatea Râmnicelu din judeţul Buzău au murit după ce au ajuns la spital cu simptome de meningită, poliţiştii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă. Aceştia vor stabili dacă părinţii sunt vinovaţi pentru că i-au dus pe cei mici prea târziu la spital. Totodată, se va cerceta şi dacă medicii au respectat prevederea legală conform căreia în cazul intervenţiilor de urgenţă, nu mai este necesar consimţământul părinţilor.

Adauga un comentariu