Coronavirus

Ce este „Coronataxa” pe care o aplică unele restaurante din Danemarca clienților – FOTO/ VIDEO

Publicat: 29 mai 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce este Coronataxa pe care o aplică unele restaurante din Danemarca clienților - FOTO VIDEO
Ce este Coronataxa?

„Coronataxa” este un nou termen apărut recent în mai multe state. În contextul actual al pandemiei cu coronavirus şi redeschiderii unităţilor de alimentaţie după încetarea stării de urgenţă, mai multe companii se văd nevoite să aplice „Coronataxa”. Aceasta este o nouă taxa plătită de client pentru modalitatea în care unităţile comerciale încearcă prevenirea răspândirii noului coronavirus.

Ce este „Coronataxa”

Recent, mai multe unităţi comerciale au introdus o nouă taxă pentru viitorii potenţiali clienţi. Această taxă poartă denumirea de „Coronataxă” şi este aplicată clientului pentru materialele sanitare folosite pentru protecţia şi dezinfecţia localurilor, în contextul prevenirii răspândirii noului coronavirus.

Având în vedere faptul că patronii de pretutindeni au avut de suferit în perioada în care au fost nevoiţi să-şi suspende activitatea din cauza virusului Covid-19, aceştia încearcă să îşi reducă din cheltuielile pe care sunt obligaţi să le suporte pentru a intra în posesia materialelor sanitare de protecţie.

Astfel, Danemarca a introdus încă de săptămâna trecută o nouă taxă care se va aplica în barurile şi restaurantele recent redeschise. Danemarca nu este singurul stat în care pe bonul fiscal apare scris „coronataxă”. Alte state care au aplicat aceasta măsură sunt unele state din America, precum Florida, Missouri, Michigan, Missouri, Illinois şi California.

Cât valorează „Coronataxa”

Cât sunt obligaţi să plătească clienţii ce trec pragul restaurantelor? Conform publicaţiei Finans, clienţii unei unităţi de alimentaţie publică din Silkeborg achită în jur de 10 coroane pentru fiecare masă, asta însemnând aproximativ 7 lei. Un alt proprietar de HORECA din orașul Silkeborg percepe o taxă de 1,3 euro drept coronataxă.

În Missouri, un client şi-a fotografiat bonul fiscal după ce a luat masa la un restaurant. Imaginea, devenită virală, ilustra suprataxa de 2.19 dolari.

„Reprezentanţii localului şi-au cerut scuze pe Facebook, spunând că au eliminat taxa, dar preţurile preparatelor vor creşte, odată cu  majorarea preţurilor la carne, păsări de curte, fructe de mare şi alte produse”, scrie tampabay.com.

În Florida, o mamă a achitat cu 10 dolari mai mult pentru o consultaţie dentară a fiului ei. Clinica stomatologică a confirmat faptul că taxa a fost adăugată pentru precauțiile necesare ținerii la distanță a noului virus.

Restaurantul Harold’s Chicken percepe o taxă de 26% pentru coronavirus. Dacă înainte clienții achiziţionau o cutie de aripioare de pui cu 60 de dolari, acum ei trebuie să scoată din portofel nu mai puţin de 90 de dolari.

Există totuşi o altă problemă sesizată de un client nemulţumit din Chicago. Aplicarea coronataxei nu este una transparentă, anunţând clientul de la început de această sumă, ci pur şi simplu apare pe bonul fiscal. După revolta mai multor persoane, restaurantul din Chicago a renunţat la aplicarea acestei suprataxe.

Unde se aplică coronataxa?

În Danemarca și în Statele Unite ale Americii, coronataxa se aplică deja de câteva zile. Această taxă nu se aplică doar în unităţile de alimentaţie publică şi baruri, ci şi în saloane de înfrumuseţare, frizerii, cabinete stomatologice şi alte astfel de unităţi.

Proprietarii localurilor sunt obligaţi să angajeze sau să responsabilizeze un angajat care se va ocupa doar de dezinfectarea toaletelor, a butoanelor, a clanțelor și a altor suprafețe cu care clienții intră în contact în mod frecvent.

Taxa este în momentul de față stabilită de patronii localurilor, însă nu toţi o aplică. Proprietarul unui restaurant care a decis aplicarea acestei taxe susţine că nu a primit reclamații pentru că a ales să asigure o igienă mai strictă.

Ce opinie au clienţii despre „Coronataxă”

Ca în oricare alt subiect şi mai ales taxă, Coronataxa a împărțit în două tabere atât clienții cât și afaceriștii. În altă ordine de idei, unii consideră că această metodă îi ajută să mai scutească din cheltuieli, în timp ce unii cred că pagubele sunt deja mult prea mari ca să mai conteze o taxă modestă.

În ceea ce privește opinia clienților, unii susţin vehement că se simt mai în siguranță și sunt dispuși să plătescă ca să fie protejați, în timp ce alții sunt de-a dreptul revoltați de faptul că trebuie să mai scoată ceva bani din buzunar.

Taxarea pensiilor pentru susţinerea tinerilor

O taxă cu totul specială a fost propusă de un economist belgian, cu ajutorul căreia tinerii vor putea depăşi problemele economice iscate de virusul SARS-CoV0-2.

Deşi persoanele în vârstă de peste 65 de ani sunt afectate disproporţionat de efectele medicale ale virusului, tinerii sunt mult mai afectaţi de efectele economice ale pandemiei susţine Jan-Emmanuel De Neve, profesor de economie la Universitatea din Oxford.

„Generaţia mai în vârstă ar trebui să realizeze că tinerii se sacrifică, atât din punct de vedere economic, cât şi din punct de vedere al sănătăţii mintale”, a menţionat economistul.

Belgianul sugerează implementarea unui impozit pentru generaţia mai în vârstă, eventual o taxă unică, care va fi folosită pentru a amortiza lovitura pandemiei asupra tinerilor din epoca post-coronavirus.

Aceasta nu este o noutate. În Delhi s-a instituit deja un impozit de pandemie, aplicat băuturilor alcoolice, taxare luată în calcul şi de alte state după cum relatează presa internaţională.

În Italia, saloanele de înfrumuseţare au fost primele care au introdus „taxa Covid” pentru a îşi acoperi deficitul din buget cauzat de pandemie.

Adauga un comentariu