Sanatate

Ce este coxartroza (artroza șoldului)? Cauze, simptome și metode de diagnostic

Publicat: 02 mai 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce este coxartroza artroza șoldului Cauze simptome și metode de diagnostic
Osteoartrita este o boală degenerativă a articulațiilor, fapt ce duce la deteriorarea treptată a acestora.

Coxartroza, cunoscută și sub numele de artroza șoldului, reprezintă o afecțiune cronică, debilitantă, care își face apariția în timp. Este caracterizată de pierderea cartilajului dintre osul bazinului și osul piciorului.

Osteoartrita este o boală degenerativă a articulațiilor, fapt ce duce la deteriorarea treptată a acestora. Afecțiunea constituie cea mai comună formă de osteoartrită de șold și poate afecta și alte articulații.

Coxartroza sau artroza șoldului este cauzată în principal de uzura legată de vârstă și se agravează în timp.

Unii oameni dezvoltă osteoartrita mai devreme din cauza formei neregulate a oaselor care alcătuiesc articulația șoldului. De exemplu, dacă piciorul și o parte a articulației șoldului nu se potrivesc perfect, se pot freca una de cealaltă, ducând în cele din urmă la osteoartrită. Acest lucru poate apărea și la persoanele cu displazie de șold, unde priza șoldului este prea plată pentru a susține bila femurului. Acest lucru pune prea multă presiune asupra cartilajului, determinându-l să se uzeze prematur.

Ce este coxartroza (artroza șoldului)? Iată cum se diagnostichează

Simptomele raportate de pacient și examinarea fizică sunt importante dacă un medic suspectează prezența coxartrozei. O simplă radiografie a pelvisului poate arăta prezența osteoartritei șoldului și un medic poate chiar să evalueze severitatea bolii.

În cazuri rare, pot fi necesare alte teste de diagnostic precum CT (computer tomograf) sau RMN (imagini prin rezonanță magnetică) pentru un diagnostic precis.

Cel mai simplu test pentru a diagnostica osteoartrita de șold este o radiografie. O radiografie simplă la picioare poate fi foarte precisă în diagnosticarea stării afecțiunii. Coxartroza poate fi observată la o scanare osoasă sau la RMN înainte de a putea fi observată la o radiografie obișnuită. În practică, aceste teste sunt utilizate doar în cazuri specifice la recomandarea medicului.

Testele de diagnosticare pentru artroza șoldului, cum ar fi raze X și RMN, sunt în general nedureroase și bine tolerate de majoritatea pacienților.

Cauze și simptome ale coxartrozei (artroza șoldului)

Coxartroza este cauzată, în majoritatea cazurilor, de: istoricul familial de coxartroză, vârsta înaintată, fracturi sau alte traumatisme la nivelul şoldului, obezitatea (prin creşterea solicitărilor mecanice la nivelul şoldului şi ruperea echilibrului între solicitare şi rezistenţa cartilajului articular) sau luxaţia congenitală de şold (la naştere). De precizat este că artroza șoldului își poate face apariția și la persoanele care nu prezintă niciun factor de risc.

În ceea ce privește simptomele, de remarcat este starea de disconfort și rigiditate din zona inghinală, a fesei sau a șoldului, imediat ce persoana se trezește. Durerea devine tot mai persistentă la efort, însă se ameliorează când persoana se află în repaus.

În cazul în care coxartroza nu este tratată, boala se înrăutățește, iar durerea devine permanentă, repausul fiind ineficient. Încetul cu încetul articulația se blochează, se inflamează și apar ciocuri la nivelul articulației. Acestea sunt formațiuni osose, care provoacă durere.

De asemenea, mai pot apărea următoarele manifestări: durere la nivel inghinal sau a coapsei, ce iradiază în fese sau genunchi, durerea creşte la activităţi mai intense, rigiditatea articulaţiei şoldului face dificil mersul şi aplecarea, limitarea activităţilor duce la atrofia (slăbirea) muşchilor ce controlează articulaţia şoldului, limitarea mobilităţii şoldului afectează mersul şi determină şchiopătarea.

Adauga un comentariu