Când auzi diabet, imedit te gândeşti la faptul că nu ai voie să mănânci nici un fel de deşert. Trebuie să eviţi cu desăvârşire consumul de zahăr, pentru a nu-ţi creşte nivelul glicemiei din sânge. Şi totuşi chiar nu ai voie să mănânci nici măcar o felie de tort, la ziua ta? Haideţi să vedem, din acest material ce reţete de prăjituri sunt permise dacă suferi de diabet.
Cauzele care duc la apariţia diabetului sunt diverse. Poate fi vorba de un dezechilibru alimentar foarte mare. Să nu omitem însă nici stresul, oboseala accentuată sau o supărare ori chiar o sperietură. Atât timp cât ai o predispoziţie spre aşa ceva, riscul apariţiei bolii e destul de mare. Totuşi, viaţa continuă şi după diagnostic. Trebuie să mănânci şi să bei. Trebuie să mergi la muncă, în vacanţă, la ștrand. Toate acestea fac parte din viaţa de zi cu zi. Ca să treci mai uşor, învaţa cum să ai grijă de tine. Află ce reţete de prăjituri sunt permise în diabet.
Este ideal de consumat simplu ori sub formă de tort, cu o cremă de vanilie sau de ciocolată.
Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. Încinge cuptorul la 175 de grade Celsius şi tapetează o tavă cu nişte hârtie de copt. Topeşte untul. Apoi separa albuşurile de gălbenuşuri. Bate bine gălbenuşurile cu untul topit, ca să obţii o compoziţie omogenă. Incorporează apoi sucul stors de la cele două lamai şi iaurtul. Omogenizează.
Amestecă toate ingredientele uscate în alt bol. Adaugă şi coajă de lămâie. Pune peste ingredientele uscate mixul cu gălbenuşuri. Separat bate spuma albuşurile, cu un praf de sare. Când e gata, încorporeaz-o cu o spatulă în mixul de gălbenuşuri. Toarnă în tavă şi băgă în cuptor pentru circa 45-50 de minute.
E o variantă interpretată a clasicului tiramisu.
Pune jumătate din pişcoturi într-un pahar tip cupă de îngheţată. Picură peste ele 2-3 linguri de cafea. Între timp prepară crema. Mixează crema de brânză cu vanilia, smântâna şi zahărul. Adaugă şi fructele, chiar dacă le zdrobeşti uşor.
Pune jumătate din crema peste pişcoturi. Acoperă cu restul pişcoturilor, apoi cu restul de cremă. La final stropeşte cu puţină cafea şi decorează cu frunze de mentă. Bagă tiramisu în frigider minim o oră, înainte de a-l consuma.
Este un deşert ideal pentru vară.
Topeşte ciocolata la bain-marie. Amestec-o cu jumătate din cantitatea de smântână, tot la bain-marie. După ce s-a omogenizat, ia de pe foc şi încorporează restul de smântână.
Separat bate spuma albuşurile. Încorporează-le apoi uşor în compoziţia cu ciocolată. Foloseşte o spatulă. Distribuie compoziţia în câteva cupe mai mici. Baga totul în frigider pentru minim jumătate de oră. Înainte de servire, decorează cu zmeură şi, de ce nu, cu frunze de mentă.