WoW!

Ce se face cu paharul de ulei de la sfințirea casei. La ce este bun

Publicat: 30 aug. 2021
candela aprinsa cu ulei de la sfintirea casei
Uleiul de la sfințirea casei se folosește pentru a aprinde candela, mai ales în zilele de sărbătoare

Sfinţirea casei sau sfeştania, cum i se mai spune în unele zone, este o slujbă religioasă, săvârşită de un preot. Cel mai adesea, slujba se face în casă nouă, când familia se mută în ea. Şi este urmată de o masă în familie şi de cadouri de casă nouă către proprietari. Ştii însă ce se face cu acel ulei binecuvântat la sfințirea casei?

Este un întreg ritual la sfeștania făcută cu ocazia mutării în casă nouă. Se binecuvântează făina şi uleiul de pe masă, care mai apoi vor fi folosite la gătit de către gospodină. La final, preotul binecuvântează şi mâncarea, air toţi cei invitaţi vor servi din ea. Hai să aflăm mai multe despre ce se face cu acel ulei de la sfințirea casei.

Sfinţirea casei – Ulei pentru cei din locuinţă

Când faci sfinţirea casei, pe masa trebuie să pui: un bol cu făină, un bol cu apă, un pahar de ulei, 7 lumânări, 7 beţişoare cu vată pe ele, pomelnic cu cei care vor locui în acea clădire, un mănunchi de busuioc, un prosop, tămâie şi cărbune, căţuie şi o farfurie cu mâncare.
Cum se săvârşeşte sfeștania? Simplu: preotul sfinţeşte apa din bol, transformând-o în aghiasmă, iar pentru aceasta foloseşte busuiocul. Prosopul trebuie pus pentru ca preotul să aibă de ce se şterge când termină cu apa sfinţită. Apoi sfinţeşte uleiul din pahar, iar cu cele 7 beţişoare face câte o cruce în fiecare încăpere din locuință. Lumânările, bineînţeles, trebuie aprinse când începe slujba. La final se binecuvântează făina şi mâncarea.
Acea făină va fi utilizată, mai apoi, la gătit, iar din respectiva mâncare se spune că e bine să consume doar cei care vor locui sau în locuiesc în casa proaspăt sfinţită.

La ce serveşte însă paharul cu ulei de la sfinţirea casei? Ei bine, el trebuie pus în candelă, iar pe aceasta să o aprinzi în fiecare zi. Dacă nu poţi, măcar în zilele de sărbătoare aprinde-o.
Atenţie: nici uleiul sfinţit şi nici aghiasma nu trebuie aruncate în chiuvetă. Dacă ţi se pare că nu mai arată bine ori sunt foarte vechi, uleiul poate fi ars tot în candela, iar aghiasma este ideal să o pui într-un ghiveci cu flori.

Când se face sfinţirea casei?

Există două situaţii: când te muţi în altă locuință, chiar dacă e chirie, şi când te muţi în locuinţă nouă. În Agheazmatar, care este cartea cu slujba sfinţirii casei, se găsesc, de fapt, două rugăciuni: Rugăciune la începerea temeliei casei şi Rânduiala binecuvântării casei noi. Prima se citeşte atunci când se sapă pământul pentru turnarea temeliei şi a fundaţiei.

Preotul face o rugăciune pentru cei care vor lucra la construirea ei:

„Dumnezeule Atotţiitorule… căuta spre robul Tău (numele), care, cu puterea tăriei tale, voieşte să ridice casa pentru locuit şi prin zidire să o înalţe… ajută-i să o înalţe până la capăt“.

Ideal este că de faţă să fie şi muncitorii. După aceea, preotul se roagă pentru statornicia construcţiei:

„întăreşte-o pe ea, pe piatra cea tare, că, după glasul cel dumnezeiesc al Evangheliei Tale, nici vântul, nici apă, nici altceva să nu o poată strica…“,

iar la final îi pomeneşte pe cei care vor locui în ea:

„şi pe cei care vor să locuiască în ea îi păzeşte de toată bântuiala celui potrivnic…“.

A doua rugăciune se citeşte la final, când locuinţa este pregătită întru totul de stat în ea.

Rugăciuni speciale pentru anumite situații

Cu siguranta, zilele dinainte de sfintirea casei sunt aglomerate si agitate. Nu este de mirare daca, in acea perioada, ti se intampla sa visezi preot. Este si normal ca subconstientul sa iti „ofere” vis cu preot atat timp cat stii ca trebuie sa vorbesti cu unul pentru a veni sa sfinteasca locuinta. Daca insa ti se intampla destul de des sa ai asa un vis, atunci spune-i preotului duhovnic. Batranii zic ca nu e bine sa ai un asemenea vis si ca te paste un necaz. Altii afirma ca preotul din vis este, de fapt, un duh rau. Dupa ce ii vei spune duhovnicului, posibil sa iti recomande sa mergi la niste molifte.

Adauga un comentariu