Local

Ce se întâmplă atunci când mergeți la un centru de vaccinare anti-COVID-19? Înainte de administrarea dozei de vaccin anti-Covid trebuie să răspundeți la o serie de întrebări

Publicat: 21 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce se întâmplă atunci când mergeți la un centru de vaccinare anti-COVID-19 Înainte de administrarea dozei de vaccin anti-Covid trebuie să răspundeți la o serie de întrebări
Campania de vaccinare anti-COVID-19

Triaj medical pentru orice persoană care se prezintă la un centru de vaccinare anti-COVID-19. Cei care au fost programați pentru a se imuniniza cu noul ser trebuie să răspundă sincer la un număr de 13 întrebări. Dacă medicul nu va constata o contraindicație, se va administra doza de vaccin

În centrele de vaccinare, în punctele de recepție, dacă se confirmă că o persoană este programată, i se acordă un chestionar de triaj vaccinare adulți. După ce se bifează răspunsul la cele 13 întrebări, este condusă în zona de triaj medical, acolo unde este evaluată de un medic. Dacă în urma triajului medical nu apare nicio contraindicație, persoana va citi și va semna formularul de consimțământ. În cazul în care este identificată o contraindicație temporară, pacientul nu este vaccinat, dar se poate reprograma. O contraindicație temporară îi vizează pe cei care au o boală acută, cum ar fi febră și tuse. În cazul în care nu apare o astfel de problemă, pacientului i se administrează serul. Vaccinul este contraindicat pentru persoanele care au o hipersensibilitate la substanță activă sau la excipienții care apar în prospect.

Circuitul persoanelor care se prezintă la un centru de vaccinare anti-COVID-19

Imediat ce a trecut de ușa centrului de vaccinare, o persoană este înregistrată cu datele de identificare și este verificată programarea. De asemenea, persoana primește un chestionar cu întrebări despre istoricul medical. Ulterior, pacientul este întrebat de către un asistent medical despre alte aspecte ce țin de starea de sănătate, respectiv alergii la anumite medicamente, dacă se află sub tratament pentru o anumită afecțiune și alte detalii. Dacă în urma triajului medical nu apare nicio contraindicație, persoana va semna consimțământul de informare și va fi îndrumată către cabinetul de vaccinare. După ce i-a fost administrat vaccinul anti-COVID-19, este supravegheată timp de 15 minute de către un medic. Pentru eventualele complicații care pot apărea post-vaccinare, fiecare centru este dotat cu o trusă medicală de urgență.

Care sunt întrebările din chestionarul de triaj

Chestionarul de triaj este disponibil la fiecare centru, dar și online, de unde poate fi descărcat cu ușurință. Medicii recomandă ieșenilor să răspundă corect și sincer. Iată lista cu întrebările la care trebuie să răspundeți înainte de vaccinare: Ați avut vreun episod febril, asemănător cu gripa, în ultimele 14 zile? Vă știți cu alergii la alimente sau medicamente? Ați avut vreodată vreo reacție gravă după ce ați fost vaccinat/ă? Aveți probleme cronice de sănătate, cum ar fi boli de inimă, boli de plămâni, boli de rinichi, diabet, anemie sau alte boli de sânge?

Dacă ați răspuns „da” la întrebarea aceasta, ce boală/boli aveți? Aveți cancer, leucemie, HIV/SIDA sau orice alta problemă a sistemului imunitar? Vă știți cu epilepsie sau alte boli neurologice? În ultimele trei luni ați luat medicamente care vă slăbesc sistemul imunitar, cum ar fi cortizon, prednison sau alți steroizi, medicamente anticanceroase sau ați avut tratamente cu radiații? În ultimul an ați primit transfuzie de sânge sau produse din sânge, vi s-a administrat imunoglobulină sau alt medicament antiviral?

Programarea la rapel este anunțată prin sms, e-mail și medicul de familie

Înainte de administrarea primei doze de vaccin anti-COVID-19, ieșenii se pot programa individual pe platforma online, prin intermediul angajatorilor, aparținătorilor, medicilor de familie, administratorilor, dar și prin apel la call center. Pentru rapel, ziua și ora la care pacientul este programat se anunță de către medicul de familie și prin sms sau e-mail. Persoanele care s-au vaccinat cu prima doză de vaccin și au avut reacții alergice nu vor primi a doua doză. Etapa a doua de vaccinare a început de pe data de 18 ianuarie. În aproape 4 zile, timp în care persoanele s-au putut programa online, s-au ocupat deja toate locurile în centrele existente până la sfârșitul lunii.

Lista centrelor de vaccinare anti-COVID-19 incluse în etapa a doua în județul Iași

În județul Iași sunt 17 centre de vaccinare anti-COVID-19 și un total de 19 fluxuri. Astfel, ieșenii se pot programa online la unul dintre centrele: SC Antibiotice SA Iași, Podu Iloaiei, Tg. Frumos, Hârlău, Pașcani, Colegiul „Mihai Eminescu”, Colegiul „C. Negruzzi”, Școala Gimnazială „Șt. Bârsănescu”, Școala Gimnazială „G. Călinescu”, Spital „Elytis” (https://www.bzi.ro/scandal-imobiliar-in-centrul-iasului-dumitru-constantinescu-patronul-spitalului-elytis-tranteste-un-bloc-intre-case-silvia-bucevschi-manager-twinkle-star-cere-in-instanta-anularea-autorizatiei-4053578), Spital „Sf. Sava”, Policlinica „Regina Maria”, Spitalul Clinic „Elena Doamna”, SC MedLife SA, Școala Gimnazială „B.P. Hașdeu”, Liceul Teoretic „Waldorf”, Tomești. Fiecare centru de vaccinare anti-COVID-19 care asigură imunizarea în cea de-a doua etapă va fi deschis zilnic de la ora 8:00 până la ora 20:00.

Adauga un comentariu