Sanatate

Ce se întâmplă când îți vine ciclu foarte puțin: Este metroragia de speriat?

Publicat: 20 aug. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Perioada cuprinsă între prima zi de mentruație și prima zi a menstruației următoare poartă denumirea de ciclu menstrual. Multe femei care au un ciclu neregulat se întrebă ce se întâmplă când îți vine ciclu foarte puțin.

Având în vedere faptul că prin ciclul menstrual au loc mai multe schimbări în corpul unei femei în vederea pregătirii pentru o eventuală sarcină. Astfel, lunar, pe peretele intern al uterului se formează un epiteliu care pregătește uterul pentru fixarea unui ovul fecundat. Dacă ovulul nu este fecundat, acel epiteliuse distruge și în acel moment are loc o sângerare lunară. Menstruația are loc, de obicei, în fiecare lună, începând din perioada adolescenței și până spre vârsta de 50, când marea majoritate a femeilor ajung la menopauză.

La marea majoritate a femeilor, ciclului menstrual este de 28 de zile, însă această durată poate oscila între 21 și 35 de zile.

În multe cazuri, adolescentele și femeile in jurul vârstei de 40 de ani au cicluri menstruale neregulate sau cu o durată mai mare. Dacă la adolestente această perioadă devine aproape egală odată cu creșterea în vârstă, la femeile aflate în jurul vârstei de 40 de ani va dispărea în momentul în care ajung la menopauză.

femeie care acuză ciclu foarte puțin

Ce se întâmplă când îți vine ciclu foarte puțin: Cât de gravă este metroragia

Atunci când aparer o sângerare uterină anormal, ce nu are legătură cu menstruația, vorbim de metroragie. În cazul acesteia, sângele vine din uter, la fel ca în cazul menstruației, doar că în această situație n uare legătură cu ciclul menstrual. Aceasta n ueste declanșată de hormoni.

În cele mai multe cazuri, metroragia nu trebuie să ridice semne de întrebare, însă uneori poate semnala o afecțiune gravă.

Menstruațiile mai ușoare sau sângerarea în afara ciclului normal pot reprezenta un strat de mucoasă endometrială care este instabilă și care se scurge din cauza nivelurilor hormonale acre nu o susțin în mod adecvat, fie deoarece mucoasa este prea groasă.

femeie care acuză ciclu foarte puțin

Tipuri de sângerări vaginale anormale

Sângerarile vaginale anormale pot fi de mai multe tipuri. În situația în care are loc o menstruație foarte abundentă, așa cu meste cazul menoragie sau hipermenoree.

În cazul în care sângerarea este în afara perioadei menstruale, vorbim despre metroragiei

Dacă între sângerarea abundentă din timpul menstruației se adaugă sângerarea în afara perioadei regulate a ciclului menstrual, atunci este vorba despre menometroragie.

În ceea ce privește metroragia, aceasta se manifestă la aproximativ 15 % dintre femei. Așa cum era de așteptat, cele mai afectate de metrorargie sunt femeile cu vârsta de peste 40 de ani.

femeie care acuză ciclu foarte puțin

Cum se tratează metroragia

Până în prezent, nu se poate vorbi despre un tratament anume pentru metroragie. Medicul ginecolog va decide pentru fiecare pacientă în parte tratamentul, în funcție de cauza acestei sângerări vaginale anormale.

În marea majoritate a cazurilor, metroragia poate fi combătută prin schimbarea stilului de viață. Adică medicul va recomanda reducerea stresului, normalizarea greutății corporale și tratarea disconfortului cu antiinflamatoare nesteroidiene.

În ceea ce privește sângerările anormale, acestea se pot trata prin terapie hormonală, precum plasturii cu estrogen sau anticoncepționalele orale.

În situația în care sângerările sunt abundente, iar acestea sunt cauzate de anemie, medicul poate recomanda dilatarea colului uterin și chiuretajul.

În cazuriu foarte rare, metroragia poate fi un semn de cancer sau de infecție, care ar putea chiar pune în pericol viața pacientei. Dacă sângerările sunt însoțite de dureri, febră, amețeală și oboseală este obligatoriu consultul unu imedic specialist.

femeie care acuză ciclu foarte puțin

Adauga un comentariu