Local

Cea mai scumpă cauțiune plătită la Iași: 15.000 de lei! Ce condiții trebuie îndeplinite pentru a beneficia de o astfel de liberare (Exclusiv)

Publicat: 28 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cea mai scumpă cauțiune plătită la Iași 15.000 de lei Ce condiții trebuie îndeplinite pentru a beneficia de o astfel de liberare Exclusiv
De-a lungul ultimului deceniu, sute de ieșeni au cerut liberarea pe cauțiune

De-a lungul ultimului deceniu, sute de ieșeni au cerut în instanțele de judecată liberarea pe cauțiune. Cea mai scumpă cauțiune achitată la Iași a ajuns la 15.000 de lei. A fost vorba despre cazul lui Eduard Lucian Mândru, ieșeanul acuzat în urmă cu câțiva ani că a spart serverele Armatei americane

Cea mai scumpă cauțiune care a fost plătită la Iași în ultimii 10 ani a fost una în valoare de 15.000 de lei! De-a lungul ultimului deceniu, sute de ieșeni au cerut în instanțele de judecată liberarea pe cauțiune. Cea mai scumpă cauțiune achitată la Iași a fost cea din cazul lui Eduard Lucian Mândru, ieșeanul acuzat în urmă cu câțiva ani că ar fi spart serverele Armatei americane. Astfel, amintim că, în luna aprilie 2009, judecătorii au admis cererea formulată de Eduard Lucian Mândru de liberare pe cauțiune. Atunci, magistrații din cadrul Tribunalului Iași au stabilit drept cauțiune suma de 15.000 de lei.

Cea mai scumpă cauțiune plătită la Iași: 15.000 de lei, în cazul lui Eduard Lucian Mândru

În urmă cu aproximativ 13 ani, Eduard Lucian Mândru a fost arestat de magistrații ieșeni. Tânărul de 23 de ani la acea dată a fost suspectat că ar fi spart serverele Armatei SUA. Mai apoi, acesta a solicitat să fie liberat pe cauțiune, iar judecătorii au admis cererea acestuia. La vremea respectivă, avocata care îl reprezenta pe Eduard Lucian Mândru a susținut că familia acestuia a făcut unele eforturi pentru a strânge acea sumă de bani. Astfel, Claudia Ciofu, din cadrul Baroului Iași, a afirmat atunci că părinții tânărului au strâns banii, suma fiind depusă la Trezoreria Iași. Mai mult, avocata ieșeană a susținut că tânărul nu ar fi știut că ar fi atacat serverele respective, considerând că totul a fost „o joacă”. În edițiile anterioare, reporterii BZI au scris despre liberarea pe cauțiune.

Sute de solicitări depuse la instanțele din Iași în ultimii 10 ani

De remarcat este faptul că, în ultimul deceniu, pe rolul instanțelor de judecată din Municipiul Iași au ajuns sute de astfel de solicitări. Astfel, potrivit informațiilor oferite de aceste instituții, din 2013 și până în prezent, pe rolul Judecătoriei, Tribunalului și Curții de Apel Iași au ajuns 386 de cereri de acest tip.

„Au fost mai multe solicitări de-a lungul timpului. Am avut spre analiză și soluționare și noi, la Curtea de Apel, astfel de cereri”, a precizat judecătorul Diana Micu Cheptene, președintele Curții de Apel Iași.

De asemenea, procentul de admitere al acestor solicitări este de aproximativ 75 la sută. Pe de altă parte, există și cereri de liberare pe cauțiune care sunt respinse. Cel mai recent exemplu este cel al lui Said Albetar. Pe data de 22 noiembrie 2021, magistrații din cadrul Tribunalului Iași au respins solicitarea acestuia de înlocuire a măsurii arestului.

„Instanța respinge ca nefondată cererea de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura preventivă a controlului judiciar pe cauţiune formulată de inculpatul Albetar Said, în prezent aflat în Penitenciarul Iaşi sub imperiul măsurii arestului preventiv, trimis în judecată sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis și sub influența altor substanţe, dar şi pentru deţinere, fără drept de droguri de risc, în vederea consumului propriu”, au subliniat judecătorii ieșeni.

În edițiile anterioare, reporterii BZI au scris despre liberarea pe cauțiune.

Ce condiții trebuie îndeplinite pentru liberarea provizorie pe cauțiune

Potrivit Codului de Procedură Penală, liberarea provizorie pe cauțiune presupune îndeplinirea unor condiții. Astfel, liberarea provizorie pe cauțiune se poate acorda, la cerere, când este asigurată repararea pagubei produse prin infracțiune și s-a depus cauțiunea stabilită de organul judiciar competent. Pe timpul liberării provizorii, inculpatul este obligat să se prezinte la chemarea organelor judiciare și să comunice orice schimbare de domiciliu sau resedință. Liberarea provizorie pe cauțiune nu se acordă în cazul săvârșirii infracțiunilor intenționate pentru care legea prevede pedeapsa închisorii mai mare de 7 ani sau când inculpatul este recidivist ori există date care justifică temerea că va săvârși o altă infracțiune.

„Cauțiunea garantează respectarea de către inculpat a obligațiilor ce îi revin în timpul liberării provizorii. Cuantumul cauțiunii este de la 10.000, la 100.000 de lei. Cauțiunea se restituie când se revocă liberarea provizorie, se constată, de către procuror prin ordonanță, iar, la instanță prin încheiere, că nu mai există temeiurile ce au justificat măsura arestării preventive, se dispune scoaterea de sub urmărire penală, încetarea urmăririi penale, achitarea sau încetarea procesului penal, se pronunță pedeapsa amenzii sau a închisorii cu suspendare, se dispune condamnarea la pedeapsa închisorii”, se arată în actul normativ. Amintim că cea mai scumpă cauțiune plătită la Iași este de 15.000 de lei.

Adauga un comentariu