Stiri medicale

S-a descoperit o celulă care ar lupta împotriva diferitelor tipuri de cancer

Publicat: 12 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
S-a descoperit o celulă care ar lupta împotriva diferitelor tipuri de cancer
Celula care lupta împotriva cancerului

Celula care lupta împotriva cancerului. Se spune că celula „T” acționează pentru a lupta împotriva celulelor din diferite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de piele, os, col uterin, prostată și plămâni.

Cercetătorii de la Universitatea Cardiff din Țara Galilor au descoperit o metodă care ar putea revoluționa tratamentul pacienților cu cancer. Multe celule din corpul nostru il apără în special împotriva bolilor și infecțiilor.

Oamenii de știință au descoperit că așa-numita celulă „T” din sângele nostru este capabilă să detecteze și să combată celulele canceroase fără a atinge celulele sănătoase.

Cercetarea a fost publicată în revista Nature Immunology și nu a fost încă testată pe pacienți. Dar, potrivit oamenilor de știință Andrew Sewell și Garry Dolton, doi dintre liderii studiului, potențialul celulei „T” ca aliat în tratamentul acestor boli este enorm.

Celula care lupta împotriva cancerului

Într-un interviu acordat BBC, Sewell a subliniat că comunitatea științifică de până acum nu și-a imaginat că această celulă ar putea fi capabilă să lupte cu una dintre cele mai nocive boli. Tratarea pacienților cu cancer cu celula „T” le-ar crește speranța de viață, în funcție de rezultatele cercetărilor sau chiar ii va vindeca.

În timpul testelor de laborator, Sewell și echipa sa au descoperit că un receptor celular „T” numit TCR a identificat și eliminat majoritatea tipurilor de cancer.

Oamenii de știință cred că acțiunea celulelor „T” este direct legată de o moleculă numită MR1, care se găsește pe suprafața tuturor celulelor din corpul uman.

Molecula dintr-o celulă canceroasă poate emite diferite „semnale” de la o celulă sănătoasă, ceea ce ar atrage celulele „T”.

Terapiile care folosesc celule „T” sunt deja dezvoltate în tipuri de cancer foarte specifice, dar comunitatea științifică este foarte optimistă.

De exemplu, celulele CAR-T lucrează pentru a combate celulele canceroase din sânge. Scopul viitorului este de a permite lupta împotriva cancerului care dezvoltă tumori, conducând la un tratament universal al bolii.

Cum ar funcționa?

Potrivit cercetătorilor, o probă de sânge ar fi prelevată de la un pacient cu cancer pentru a extrage celule „T”, care ar fi modificate genetic și reprogramate pentru a produce receptorul de detectare a cancerului.

Celulele vor fi apoi cultivate în cantități mari în laborator, apoi implantate din nou la pacient.

Până în prezent, această cercetare a fost testată doar pe animale, dar verificările de securitate pot fi făcute doar atunci când începe testarea pe oameni.

La BBC, cercetătorii Lucia Mori și Gennaro De Libero, de la Universitatea din Basel, Elveția, au declarat că este încă prea devreme pentru a ști dacă celula „T” poate lupta împotriva tuturor tipurilor de cancer, dar această descoperire este foarte promițătoare.

Adauga un comentariu