National

Cercetătorul Ștefan Dascălu consideră că testele pe bază de salivă sunt ineficiente. Imunologul a explicat cum ar trebui să se desfășoare testarea în școli

Publicat: 11 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cercetătorul Ștefan Dascălu consideră că testele pe bază de salivă sunt ineficiente. Imunologul a explicat cum ar trebui să se desfășoare testarea în școli
Ștefan Dascălu a enumerat motivele pentru care testele Covid-19 pe bază de salivă sunt ineficiente

Ștefan Dascălu, cercetător in imunologie la Universitatea Oxford, a enumerat motivele pentru care testele Covid-19 pe bază de salivă nu sunt suficiente. Dacă toate contestaţiile s-ar soluţiona în această săptămână şi nimeni nu ar mai merge în instanţă am putea avea teste în şcoli, undeva pe 23 ianuarie.

La o săptămână de la începerea şcolii, numărul copiilor infectaţi cu SARS-CoV-2 a crescut de aproape 4 ori. Pe data de 3 ianuarie se înregistrau în jur de 200 de copii infectaţi, iar pe data de 10, au fost peste 730. Situația este cu atât mai gravă cu cât de luni elevii și preșcolarii s-au întors în bănci.

Ștefan Dascălu susține că testarea pe bază de salivă nu este eficientă

Ștefan Dascălu este cercetător în imunologie la Universitatea Oxford. Într-o intervenție televizată, acesta și-a exprimat punctul de vedere în ceea ce privește măsurile care ar putea diminua forța valului 5 al pandemiei. Pe lângă asta, el a enumerat motivele pentru care testele rapide sunt ineficiente. Ceea ce le face ineficiente este faptul că sunt teste pe bază de salivă, nu pe bază de probă nozofaringiană.

„Din păcate, chiar și cu existența și cu prezența acestor teste în școli, în formatul care era și înainte, și anume fiecare se testează acasă. Testele respective sunt pe bază de salivă, nu pe bază de probă nozofaringiană, eficacitatea lor nu cred că și-ar fi spus un cuvânt prea mare în controlul pandemic. Și asta nu doar pentru că, să spunem, unii oameni nu le-ar fi raportat în mod corect sau nu ar fi prelevat testele respective într-un mod corect, dar trebuie să ne gândim și la eficacitatea acestor teste antigen rapid, care iată, cu fiecare tulpină care posedă diverse mutații, scad în capacitatea lor de a detecta infecția”, este părerea expertului.

Cum ar trebui efectuată testarea în școli

Pentru ca testarea în interiorul școlilor să fie eficientă, ar fi trebuit să fie concepute cadre de testare în interiorul școlilor, iar testele să fie efectuate de personal calificat.

” Deci, practic, cuplând aceste lucruri la haosul logistic despre cine testează, unde se testează, cum se testează și când se testează, măsura respectivă nu ar fi adus o contribuție sincer foarte utilă. În schimb, trebuiau gândite, dacă existau aceste teste, chiar și în forma de testare pe bază de salivă, să se înceapă, în primul rând prin gândirea unui cadru de testare în interiorul școlilor, sau înainte ca elevii să se ducă la școală, folosind evident personal calificat care să efectueze aceste teste.” a menționat Ștefan Dascălu.

Dar testele nu pot fi realizate de personal calificat deoarece în multe zone nu există nici măcar medic de familie, ceea ce reprezintă un start destul de prost, după părerea medicului specialist.

„Sigur, este greu să implementezi un astfel de lucru, în special la nivel național. Ne gândim că există anumite zone unde nu există nici măcar medic de familie, deci, din perspectiva aceasta, doar a logisticii, a implementării acestui act de sănătate publică, deja trebuie să ne gândim că am avea un start destul de prost. Ținând cont de nivelul de infecțiozitatea foarte mare a tulpinii Omicron la momentul de față, nu cred că ar fi adus un avantaj foarte mare testarea aceasta în masă pe bază de salivă, pentru că nu este atât de eficientă”, a spus Ştefan Dascălu, pe data de 10 ianuarie 2022.

La rândul lui, nici consiliul elevilor nu are o părere foarte bună despre testarea elevilor în școli. Testarea pe bază de salivă este necesară pentru a putea călători peste hotare.

Adauga un comentariu