Sanatate

Chirurgie refractivă corneană: Tot ce trebuie să știi dacă vrei să scapi de ochelari

Publicat: 03 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Chirurgie refractivă corneană Tot ce trebuie să știi dacă vrei să scapi de ochelari
Chiar dacă există mai multe metode de corecție a vederii, cea mai eficientă rămâne chirurgia refractivă corneană sau, așa cum este cunoscută de majoritatea oamenilor, chirurgia cu laser.

Îți dorești o vedere perfectă, dar nu știi ce presupune chirurgia refractivă corneană? Ai ajuns în locul potrivit! În acest articol vei afla totul despre această procedură medicală.

Chiar dacă există mai multe metode de corecție a vederii, cea mai eficientă rămâne chirurgia refractivă corneană sau, așa cum este cunoscută de majoritatea oamenilor, chirurgia cu laser. Aceasta este o intervenție sigură, care se realizează de mult timp și care se află într-o continuă evoluție.

Intervențiile oftalmologice pentru corectarea dioptriilor realizate cu laser sunt avansate, deoarece se realizează cu ajutorul unui laser performant, capabil să reducă dioptriile și să te scapi definitiv de ochelari.

un bărbat în operație la ochi
Chirurgia refractivă corneană este o intervenție sigură, care se realizează de mult timp și care se află într-o continuă evoluție.

În ce constă chirurgia refractivă corneană?

Chirurgia refractivă corneană se poate realiza prin mai multe metode: PRK, LASIK, LASEK sau TRANS-PRK. Doar medicul oftalmolog este în măsură să stabilească care dintre aceste metode ți se potrivește.

LASIK, LASEK sau PRK sunt asemănătoare, însă ce le deosebește este modul în care este corectată suprafața corneei. Astfel că, medicul va alege una dintre aceste variante, în funcție de grosimea corneei, dioptriile și evoluția viciului de refracție.

O procedură nou apărută este Trans-PRK. Se pare că aceasta este cea mai reușită combinație dintre LASEK și PRK, fiind cea mai avansată metodă de reducere a dioptriilor, potrivit mci.md. În plus, este și cea mai sigură metodă.

Laserul Excimer lucrează doar la suprafața corneei, fără a atinge ochiul. Nu se realizează incizii, așa cum se întâmplă în cazul metodei LASIK și nu se aplică soluție dizolvantă cu alcool la nivelul corneei, precum se procedează la metoda PRK.

Astfel că, dacă și medicul îți recomandă, chirurgia refractivă Trans-PRK este metoda cea mai confortabilă și lipsită de riscuri.

o femeie în cadrul unei consultații la medicul oftalmolog
Doar medicul oftalmolog este în măsură să stabilească care dintre aceste metode ți se potrivește.

Cât durează o intervenție, cât de dureroasă este și cine o poate face?

O astfel de intervenție durează câteva secunde pe fiecare ochi în parte, iar operația în sine poate dura, în medie, 10-15 minute.

Operația nu este dureroasă și nu produce neplăceri. Se realizează cu ajutorul anesteziei topice, adică prin administrarea de picături cu anestezic.

Pentru o asemenea intervenție se are în vedere fiecare pacient în parte, în funcție de măsurătorile acestuia. Astfel că, este determinat dacă ochiul pacientului permite efectuarea acestei intervenții și dacă este posibilă reducerea de dioptrii în totalitate sau parțial. În cadrul aceleiași etape, se stabilește dacă nu există anumite afecțiuni care să contraindice această metodă de tratament și dacă corneea pacientului permite îndepărtarea dioptriilor.

Tratamentul chirurgical laser nu este indicat la persoane: cu patologie oculară cunoscută acută sau cronică (mai ales corneeana cum ar fi keratoconus); cu refracție instabilă în ultimul an (progresie a miopiei sau hipermetropiei); care sunt însărcinate sau alăptează; cu imunitate scăzută sau care urmează un tratament cronic ce afectează sistemul imunitar; cu boala activa sau cronica care poate afecta capacitatea de vindecare a rănilor; cu diabet zaharat instabil sau necontrolat; cu boli cardiace; cu alergii la medicamentele utilizate perioperator; cu dificultăți în a înțelege sau a urma recomandările medicului.

De regulă, pot fi corectate până la 20 de dioptrii la miopie, până la 10 dioptrii la astigmatism miopic și astigmatism combinat, până la 10 dioptrii la hipermetropie și hipermetropie astigmatică și până la 4 dioptrii la prezbiopie. În cazul celorlalte dioptrii, care depășesc aceste valori, se reduc parțial.

În orice caz, vederea se stabilizează definitiv și la maximum trei luni, iar pacienții își pot relua activitățile zilnice chiar în ziua următoare. Primele rezultate apar din a doua zi.

medici în timpul unei operații la ochi
Operația nu este dureroasă și nu produce neplăceri.
Adauga un comentariu