Local

Cine sunt noii parlamentari de Iași? Toate detaliile despre cei care vor reprezenta județul Iași în Parlamentul României

Publicat: 08 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cine sunt noii parlamentari de Iași Toate detaliile despre cei care vor reprezenta județul Iași în Parlamentul României
Județul Iași va fi reprezentat de 17 parlamentari în viitorul Parlament după alegerile generale

Noii parlamentari de Iași au fost desemnați în urma votului la alegerile generale din 6 decembrie 2020. Județul Iași va fi reprezentat de 12 deputați și 5 senatori în mandatul legislativ 2020-2024, distribuția mandatelor fiind în continuare sub semnul întrebării. Cea mai mare parte a noilor parlamentari de Iași a fost însă conturată, lista finală urmând a fi avizată după ce Biroul Electoral Central va comunica ultimele rezultate. Citiți în rândurile de mai jos toate detaliile despre noii aleși ai județului Iași

Județul Iași va avea o nouă reprezentare în Camera Deputaților și Senatul României după alegerile parlamentare 2020 de la finalul săptămânii trecute. Mai multe formațiuni politice au reușit să obțină mandate în cele două Camere după alegerile din 6 decembrie 2020. Câștigătorul pe județul Iași este PSD, formațiune care a reușit să revină pe primul loc în opțiunile electoratului ieșean. Marea surpriză este Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), partid care a reușit să obțină 3 mandate în viitorul Parlament.

Victorie de moral pentru PSD Iași la alegerile parlamentare. Scor peste alegerile din septembrie

PSD Iași va fi reprezentat în Parlamentul României de 3 deputați și 2 senatori, conform ultimelor calcule. PSD poate obține și al 4-lea mandat de deputat în urma redistribuirii, conform calculelor BEC. Primul pe lista la deputați este Vasile Toma. În mandatul anterior acesta a fost senator PSD. Toma a inițiat legea prin care Iașul a devenit capitală istorică, a susținut sectorul de transporturi și a avut mai multe interpelări și întrebări. Pe poziția a doua se află Vasile Cîtea, actual deputat PSD. Cîtea și-a reconfirmat mandatul în noul legislativ, acesta fiind deja la al doilea mandat conform datelor oficiale BEC. În Camera Deputaților a ajuns Marius Ostaficiuc, președintele organizației municipale PSD Iași. Acesta a fost și directorul de campanie al PSD Iași, cel care practic a făcut ca organizația să obțină un scor mult mai mare la aceste alegeri parlamentare. În mandatul anterior, Marius Ostaficiuc a fost consilier județean.

Alegeri parlamentare 2020. PSD a luat 2 mandate de senatori după scrutinul electoral

Pentru Senatul României a fost ales Maricel Popa, actualul președinte al organizației județene. Popa s-a refugiat la Senat după ce a pierdut lamentabil alegerile locale pentru Consiliul Județean Iași. Cu mai multe dosare DNA în spate, Maricel Popa speră să stea liniștit în următorii 4 ani în Parlamentul României. Maricel Popa s-a văzut cu sacii în căruță după ce și-a confirmat locul 1 la Senat. Față de alegerile locale 2020, PSD a reușit să obțină un scor mai mare, însă meritul lui Maricel Popa este zero. Următorul pe lista PSD la Senat care a prins un mandat în Parlament este Bogdan Cojocaru. Fostul ministru al Comunicațiilor a intrat în echipa lui Maricel Popa, fiind împins de la spate de acesta și chiar impus președinte executiv la organizația municipală.

Lista PNL Iași pentru parlamentul României

PNL Iași a obținut 3 mandate de deputat și 1 de senator în urma alegerilor parlamentare 2020. În urma acestor alegeri, la Camera Deputaților a intrat Alexandru Muraru, primul pe lista PNL Iași. Acesta este o figură controversată în mediul politic, fiind implicat într-un scandal monstru alături de fratele său într-un furt de documente din Ministerul Justiției. Muraru a fost promovat de pușcăriașul Relu Fenechiu în politică. Următorul pe lista PNL Iași este Sorin Năcuță.

Acesta reprezintă zona Pașcani. Sorin Năcuță a fost director tehnic al RAGCL Pașcani, regia municipalității, și a fost membru în Consiliul de Administrație al forului. Al treilea pe listă este Alexandru Kocsis, 38 de ani, care a fost numit membru în Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) în noiembrie 2018, de către PNL. Acesta este psiholog de profesie, cu licență la Universitatea „Spiru Haret” și apoi cu master la Universitatea București. Kocsis este în PNL din 2008, a fost vicepreședinte al tineretului liberal și șef al Departamentului de Comunicare Online.

La Senat, PNL va fi reprezentat de Laura Scântei, cea care-și va păstra mandatul de ales în Parlament. Scântei nu s-a făcut remarcat cu nimic, în 4 ani reușind doar să-și vadă de cabinetul notarial pe care îl are lângă Palatul Victoria.

Parlamentarii AUR din județul Iași: doi profesori și un avocat protestatar

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) va avea 2 deputați și 1 senator în urma alegerilor parlamentare 2020. Mihail Albișteanu a fost primul pe lista AUR la Iași pentru Camera Deputaților. Acesta are 37 ani și este profesor la Școala Gimnazială Chicerea din comuna Tomești. Este vicepreședinte în Biroul Național al AUR. Al doilea deputat scos de AUR la aceste alegeri este Cristian Daniel Ivănuță, în vârstă de 51 de ani, cadru didactic la Școala Larga Jijia din comuna Movileni. Acesta este profesor de Istorie, Cultură civică, Ed. socială și Limba engleză, conform CV-ului său.

AUR a prins și un mandat de senator prin avocata Diana Ivanovici- Șoșoacă. Aceasta s-a remarcat ca un protestatar de serviciu, fiind mereu în mijlocul unor evenimente ori de câte ori a avut ocazia. Aceasta s-a făcut remarcată prin discuții împotriva Guvernului, dar și a măsurilor luate de autorități în gestionarea pandemiei de COVID-19. Șoșoacă a protestat și la Iași la hramul Cuvioasei Parascheva sau la spitalul mobil de la Lețcani.

Parlamentarii USR-PLUS din județul Iași

USR-PLUS a obținut 3 mandate de deputat și 1 de senator în județul Iași. Prima pe liste la Camera Deputaților a fost Cosette Chichirău. Aceasta s-a făcut remarcată timp de 4 ani numai prin scandaluri atât în Parlament, cât și în propriul partid. Chichirău nu a făcut nimic pentru ieșeni, a fost chiar împotriva autostrăzii A8, iar acum a fost în capul listei pentru alegerile parlamentare. Asta după ce și-a adus votanții preferați la congresul intern.

Pe poziția a doua a listei la Cameră este Monica Berescu, 33 ani, cea care conduce PLUS Iași. Berescu provine din sectorul IT și a fost în formațiunea condusă de Dacian Cioloș de la bun început. Al treilea pe listă este Filip Havârneanu, ajuns după alegerile locale 2020 și consilier local. Havârneanu a intrat pe liste doar pentru că este lider al organizației municipale și angajat la cabinetul parlamentar al lui Cosette Chichirău. Practic, Filip Havârneanu este mâna dreaptă a deputatului scandalagiu Cosette Chichirău.

La Senat a intrat Marius Bodea, cel care a ocupat în mandatul anterior un post de deputat. Bodea nu a făcut nimic pentru ieșeni, iar în ultimii ani s-a ocupat doar de combinațiile persoane pe funcțiile publice pe care a fost plantat în Iași .
Ultimul parlamentar de Iași poate fi Silviu Macovei (PSD) sau Petru Movilă (PMP). Unul din cei doi va intra după voturile de la redistribuire. Movilă poate prinde mandatul dacă PMP va trece pragul electoral.

Adauga un comentariu