Medicamente

Cloroquina și coronavirusul: risc crescut de deces

Publicat: 24 mai 2020
Cloroquina
Cloroquina și coronavirusul, risc de deces

Cloroquina și coronavirusul, risc de deces. Conform unui studiu de observație publicat în The Lancet, tratarea pacienților cu Covid-19 internați cu cloroquina sau hidroxicloroquina sau în combinație cu azitromicină, poate fi dăunătoare și asociată cu un risc crescut de probleme cardiace.

Conform unei analize retrospective, publicată în 22 mai în revista științifică The Lancet, nu se poate oferi nicio dovadă cu privire la beneficiile utilizării clorochininei sau hidroxiclorochinei la pacienții cu COVID-19.

Acest studiu amplu a fost realizat folosind date de la 96.032 de pacienți internați în perioada 20 decembrie 2019 – 14 aprilie 2020 în 671 de spitale. Aproximativ 15.000 au fost tratați cu cloroquina sau hidroxicloroquina singură sau în asociere cu azitromicină. Aceste grupuri de pacienți împărțite în 4 grupuri au fost comparate cu un grup de control cuprinzând peste 80.000 de pacienți și care nu au primit tratament.

Cloroquina și coronavirusul, risc de deces

Rezultat? Cele patru tratamente au fost asociate cu un risc mai mare de mortalitate decât în ​​grupul de control (care a fost de 9,3%): 16,4% din decese doar pentru cloroquina, 22,2% când a fost combinata cu antibiotic, 18% doar pentru hidroxiclorochina și 23,8% când a fost combinat cu același antibiotic.

„Acesta este primul studiu la scară largă care a găsit dovezi statistice solide că tratamentul cu cloroquina sau hidroxiclorochina nu avantajează pacienții cu COVID-19″, comentează Dr. Mandeep R. Mehra, coautor. În schimb, rezultatele noastre sugerează că poate fi asociat cu un risc crescut de probleme cardiace grave și un risc crescut de deces. Aceste medicamente nu trebuie utilizate ca tratamente pentru COVID-19 în afara studiilor clinice.”

Acesta nu este un studiu clinic, adică un studiu care compară tratamentul clorochininei cu tratamentul placebo. În plus, autorii subliniază că „sunt necesare studii urgente randomizate”, chiar dacă recunosc că contextul prezintă o problemă, deoarece cloroquina și hidroxiclorochina sunt asociate „cu o creștere a ratelor de mortalitate și aritmii cardiace”.

Comentarii
  • Pun si eu o intrebare de…PROST. Hidroxiclorochina se foloseste, pe sacra larga, de aproape 70 de ani. Cum naiba se face ca pana acum nu a urlat nimeni despre catastroficele efecte secundare in conditiile in care este, cred, al doilea cel mai utilizat medicament in lume dupa aspirina??? Cum naiba se face ca prof. Didier Raoult nu are decease desi trateaza doar cu Hidroxiclorochina si Azitromicina??? Sa nu aiba nici-o legatura cu…PRETUL? Nici-o legatura cu…Big Pharma?

Adauga un comentariu