Casa Națională de Asigurări de Sănătate a anunțat faptul că începând din februarie 2022, bolnavii de Hepatita C vor avea tratamentul asigurat. Vorbim despre diverse formă ale bolii care include și ciroza hepatică cu virusul C.
Asigurările vin prin intermediul unor contracte cost-volum-rezultat încheiat de CNAS și prevede accesul în mod gratuit a pacienților bolnavi la două molecule pangenotipice speficice. Acestea au fost introduse deja pe lista de medicamente compensate și gratuite.
CNAS va asigura tratamentul pentru bolnavii de Hepatita C
Așadar, sunt două categorii de pacienți care vor beneficia de tratamentul pentru Hepatita C. Vorbim despre categoria adultă care vor avea asigurat tratamentul pentru medici din specialitatea gastroenterologie și boli infecțioase din mai multe județe printre care și Iași (lista completă: Arad, Bacău, Brașov, București, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Iași, Bihor, Argeș, Vâlcea, Sibiu, Suceava, Mureș, Timiș)
A doua categorie de bolnavi de Hepatita C sunt adolescenții din categoria de vârstă 12-18 ani care vor avea tratamentul asigurat de medici de la gastroenterologie pediatrică și boli infecțioase, medici care se află într-o relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate din 11 județe, printre care și Iași (lista completă: București, Bihor, Brașov, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Iași, Mureș, Sibiu, Timiș )
În altă ordine de idei este bine de precizat faptul că medicamentele vor fi eliberate gratuit indiferent de casa de asigurări în a cărui evidență se află asiguratul. Totuşi, există o singură regulă: furnizorul care eliberează medicamentele trebuie să aibă un contract cu casa de asigurări cu care medicul care a emis rețeta are o relație contractuală.
„Din fericire, studiile au demonstrat că terapiile fără interferon pot vindeca Hepatita C, care reprezintă o problemă de sănătate publică. Facem încă un pas în îndeplinirea indicatorilor necesari pentru respectarea angajamentului României față de organismele internaționale, de eradicare a infecției cu virus hepatic C până în anul 2030”, a declarat Adela Cojan, președintele interimar al CNAS, potrivit Mediafax.
Ce este Hepatita C, boala care nu doare dar ucide
Hepatita C este o boală frecventă în România și deosebit de periculoasă. Este bine de precizat că în principiu boala nu doare dar ucide. Așadar, sunt mai multe simptome ale bolii dar o bună majoritate a oamenilor nu se sesizează în legătură cu acestea.
Hepatita C este o boală care afectează în principal ficatul și care care cauzează ciroza. Totuși, dacă cei care nu semnalează faptul că ar fi suspecți de infecție cu virusul Hepatitei C pot face în cele din urmă ciroză și cancer hepatic.
Cele mai grave complicații ale cirozei este hipertensiunea portală. Aceasta provoavă mai multe anastomeze care permit sângelui să evite trecerea prin ficat. Această trecere evitată duce la producerea venelor varicoase la nivelul stomacului dar și a esofagului. Cumulate, aceste complicații pot duce la deces prin sângerare.
Pentru a evita complicațiile generate de infectarea cu Hepatita C, medicii români, dar și internaționali recomandă o serie de reguli generale. Vorbim despre o alimentație echilibrată din care să nu fie excluse legumele verzi, peștele bogat în acizi grași Omega 3, dar și fructe cum ar fi banane, struguri (recomandate în a fi consumate în cantități mici pentru că au un conţinut de zahăr ridicat), mere sau fructe de pădure.
Așadar, tratamentul pentru bolnavii de Hepatita C este strâns legat și de un stil de viață sănătos, fără a face excese de vreun fel.