Actualitate

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgentă a propus prelungirea stării de alertă în România

Publicat: 12 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgentă a propus prelungirea stării de alertă în România
Starea de alertă în România a fost prelungită

În şedinţa de ieri, 11 ianuarie 2021, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgentă (CNSU) a propus prelungirea stării de alertă pe teritoriul României. Confom documentului, starea de urgenţă expira pe data de 13 ianuarie 2021.

Propunerea nu are caracter legal. Concret, aceasta este o simplă recomandare iar cei care vor hotărî efectiv prelungirea stării de alertă sunt cei din Guvern.

Starea de alertă ar putea fi prelungită

Dacă recomandarea celor de la CNSU va fi aprobată, Starea de alertă va fi prelungită pe teritoriul tării. Vorbim despre faptul că începând cu data de 13 ianuarie, România ar putea avea încă 30 de zile de stare de alertă. Totuşi, această propunere are şanse infime de a fi respinsă. Vorbim despre faptul că propunerea este una doar simbolică, iar Guvernul o va accepta.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de ieri, 11.01.2021, Hotărârea numărul 3.
Prin această Hotărâre se propune prelungirea stării de alertă pe teritoriul României și a măsurilor pentru prevenirea răspândirii infectării cu virusul SARS-CoV-2 aplicate până în prezent.
Atașat aveți Hotărârea CNSU numărul 3 și anexă acestei Hotărâri. se arată în comunicatul celor de la CNSU.

Trei noi punte pentru starea de alertă

Ultima oară când s-a prelungit starea de alertă pe teritoriul României a fost în 2020, pe 14 decembrie. Tot CNSU a fost organismul care a propus acest lucru. Guvernul de la acea dată au aprobat fără nicio reţinere recomandarea. Ca un factor nou, starea de alertă care va fi adoptată până pe data de 13 ianuarie 2021 are trei noi puncte. Măsurile introduse nu afectează românii în special. Acestea făcând referire la personalul care navighează. Măsurile aduc un câteva clarificări pentru personalul navigant român:

Art.3 – Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 1 din 03.01.2021 se completează la art. 3, alin. (2), cu trei noi litere astfel:

g) personalul navigant român, maritim şi fluvial care se repatriază prin orice mijloc de transport, care prezintă autorităţilor competente „certificatul pentru lucrătorii din sectorul transporturilor internaţionale“, al cărui model este publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 96 I din 24 martie 2020;

h) personalul navigant maritim şi fluvial care efectuează schimbul de echipaj la bordul navelor aflate în porturile româneşti, indiferent de pavilionul pe care îl arborează, dacă la intrarea în ţară, precum şi la îmbarcarea/debarcarea de pe navă prezintă autorităţilor competente „certificatul pentru lucrătorii din sectorul transporturilor internaţionale“, al cărui model este publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 96 I din 24 martie 2020;
i) personalul navigant care debarcă de la bordul navelor de navigaţie interioară, care arborează pavilion român, într-un port românesc, cu condiţia asigurării de către angajatori a certificatului pentru lucrătorii din transportul
internaţional şi a echipamentelor individuale de protecţie împotriva COVID-19, pe timpul deplasării de la navă la locaţia unde poate fi contactat în perioada dintre voiajuri.

Ce este starea de alertă

Starea de alertă este un mecanism menit pentru a ţine sub control o pandemie sau o situaţie limită în care se află țara respectivă. Vorbim despre faptul că pe perioada stării de alertă pot fi interzise unele drepturi ale populaţiei şi pot fi date, mai uşor, unele legi.

De exemplu, pe teritoriul României, în perioada stării de alertă, magazinele se închid la ora 21.00, excepţie făcând farmaciile şi staţiile de alimentare. De altfel, masca de protecţie este obligatorie atât în spaţiul public închis cât şi cel deschis. În altă ordine de idei, în starea de alertă este interzisă ieșirea din casă în intervalul orar 23.00 – 05.00. Totuşi, persoanele pot ieși din locuință sub anumite condiţii. Vorbim despre persoanele care au urgenţe medicale şi necesită tratament de specialitate sau achiziţionarea unor medicamente, dar şi de persoanele care se deplasează în interes de serviciu.

Adauga un comentariu