Economic Local

Regele fermelor de porci din Iasi a ajuns intr-o situatie dezastruoasa! Risca sa piarda toate afacerile din agricultura

Publicat: 20 mart. 2018
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Regele fermelor de porci din Iasi a ajuns intr-o situatie dezastruoasa Risca sa piarda toate afacerile din agricultura
1

@ Un fermier din Iasi, cunoscut pentru ca a luat potul cel gras al fondurilor europene in ultimii ani, risca sa ajunga la sapa de lemn @ Doua dintre firmele la care este actionar sunt in insolventa @ Patronul unei ferme de porci din Cluj a cerut insolventa celor doua societati din Iasi din cauza unor datorii neachitate de sute de mii de euro @ Fermierul acuzat de neplata datoriilor spune ca va depune planul de reorganizare pentru a nu se ajunge la faliment @ "Suma pe care trebuia sa o platesc e de 600.000 de euro. Voi depune planul de reorganizare", a spus fermierul

Cel mai cunoscut fermier din Iasi, care a dezvoltat in ultimii 12 ani afaceri de succes in agricultura, risca sa ajunga in groapa datornicilor si sa piarda tot ce are. Acesta a ajuns la sapa de lemn dupa ce nu a achitat o datorie de 600.000 de euro catre un partener de afaceri din Cluj, conform contractului incheiat cu afaceristul. Din acest motiv, doua dintre firmele unuia dintre cei mai importanti crescatori de porci din judet, Mihai Tibucanu, sunt acum în insolventa.

Fermierul spune ca va evita falimentul. "Voi depune planul de reorganizare. Suma pe care trebuie sa o platesc catre aceasta societate din Cluj este de 600.000 de euro, bani ce reprezinta porcii pe care i-am achizitionat de la aceasta firma", a spus Mihai Tibucanu.

Firmele au intrat in insolventa

Anul trecut, compania clujeana Romanian Pigs SRL, detinuta de neamtul Adrianus Straathof, a depus doua cereri de intrare în insolventa pentru firma Pig Farm, din Coarnele Caprei, modernizata cu fonduri europene de cateva milioane de euro, dar si Ferma Robert. Ambele firme îl au ca actionar pe Mihai Tibucanu, unul dintre cei mai cunoscuti fermieri din judet, care de-a lungul anilor a luat potul cel gras al fondurilor europene. Societatea Ferma Robert SRL îi are ca actionari pe Tibucanu, cu 75 la suta din actiuni si firma Consulting & Construction.

Cu toate ca ani la rand firma a avut o cifra de afaceri de cateva milioane de lei, datoriile au fost duble. Pig Farm este o societate detinuta tot de Tibucanu si Consulting & Construction, cunoscuta mai ales ca fiind cea mai moderna ferma de porci din judet datorita sumelor mari investite in halele de la Coarnele Caprei.

Societatea Pig Farm a obtinut fonduri europene de 3,8 milioane de lei prin intermediul SAPARD si FEADR. Fiind complet automatizata, singurii angajati sunt un electrician, un medic veterinar si un om care se ocupa de curatenie. Ferma se intinde pe o suprafata de mai bine de 4 hectare, are o capacitate de crestere a 15.000 de purcei anual, iar dotarile constau in hale de productie, retea de alimentare cu apa, microstatie de epurare, bazin de colectare a apelor uzate, precum si retea de colectare a apelor menajere. Cu toate ca Mihai Tibucanu a contestat cererile de intrare in insolventa, judecatorii nu au fost convinsi de fermier si au aprobat insolventa celor doua societati.

Citeste si : Milionari in euro de la UE. Acesti ieseni au dat lovitura cu niste afaceri care le aduc profituri uriase

"Respinge exceptia inadmisibilitatii invocata de administratorul judiciar CITR FILIALA BUCURESTI SPRL. Respinge contestatia formulata de contestatorul Tibucanu Mihai, împotriva raportului asupra cauzelor si împrejurarilor care au dus la aparitia starii de insolventa, intocmit de catre administratorul judiciar CITR FILIALA BUCURESTI SPRL, in cadrul procedurii insolventei privind pe debitoarea Ferma Robert SRL si SC Pig Farm SRL", se arata in dosarul de insolventa.

Omul de afaceri neamt care detine Romanian Pigs SRL sustine ca Tibucanu ii datoreaza banii de aproximativ patru ani. "Mihai este prietenul meu, dar, din pacate, nu am mai putut astepta. Am lucrat cu el inca de la inceputul infintarii fermelor de la Iasi, dar, din pacate, piata carnii de porc este in scadere de vreo trei ani incoace. Nu se mai vinde carne de porc si din acest motiv la nivelul tarii sunt vreo 30 de firme cu probleme financiare", a spus administratorul firmei respective.

SC Pig Farm SRL a obtinut anul trecut subventii de peste 1,6 milioane de euro de la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) Iasi.

Adauga un comentariu