National

Conflictul între vecini la bloc. Amenda este uriașă dacă se ajunge la asta

Publicat: 08 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Conflictul între vecini la bloc. Amenda este uriașă dacă se ajunge la asta
Problemele dintre locatari sunt foarte frecvente la bloc.

Conflictul între vecini la bloc este des întâlnit. Orice gest sau zgomot îi poate deranja pe ceilalți. Orele de liniște la bloc sunt stabilite prin lege, dar există cazuri în care asociațiile de locatari își impun propriile reguli. Amenda este uriașă dacă se ajunge la asta.

Conflictul între vecini la bloc

Problemele dintre locatari sunt foarte frecvente la bloc. Unii locatari spun că nu se simt confortabil cu vecinii de deasupra pentru că aud zgomote deranjante de la ei din apartament. Fie că se aud tocuri pe podea, ori alergatul sau plânsul unui copil, mulți se simt deranjați. Din aceste motive, încep adevărate războaie între ei.

Potrivit Legii 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii și liniștii publice constituie contravenție săvârșirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni:

– tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;

– tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 şi 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora;

– organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, arată Poliția Română.

– pentru zgomote putenice și larmă în blocurile de locuințe sau chiar la casă, chiar și în afara orelor reglementate special, amenda este între 200 și 1000 de lei.

Legea mai prevede că folosirea aparatelor sau aparaturii care face zgomot puternic ori a instrumentelor muzicale la intensitate mare, precum și alte zgomote puternice în timpul orelor de liniște, adică între 22.00 și 8.00 dimineața și între 13.00 și 14.00, se sancționează cu amendă între 500 și 1500 de lei.

Legi mai dure pentru locatari

Legea mirosurilor se va adresa și persoanelor fizice care stau la bloc, nu doar firmelor sau companiilor, așa cum era legea până acum. Este vorba despre Legea nr. 123/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului. Aceasta obligă firmele și alți operatori economici să aibă sisteme proprii de monitorizare a disconfortului olfactiv generat prin activitate.

Legea a introdus sancțiuni pentru firme cum sunt cele care dețin rampe sau platforme de gunoi, incineratoare de deșeuri, crescătorii de animale sau unele întreprinderi individuale (crescători de animale) care poluează olfactiv prin activitatea lor. Recent s-a propus ca legea să poată fi aplicată și în cazul persoanelor fizice. Sunt vizați acei locatari care gătesc cu ușa deschisă spre scara blocului și deranjează vecinii de bloc prin mirosurile puternice de mâncare.

OUG 195/2005, completată cu Legea mirosurilor prevede sancțiuni cu amendă de: până la 30.000 de lei pentru persoane fizice; până la 80.000 de lei pentru firme, pentru nerespectarea prevederilor privind protecția mediului.

Adauga un comentariu