Sanatate

Criza de anemie: Ce tratamente sunt recomandate

Publicat: 08 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Anemia este o boală cauzată de scăderea cantității sau a calității globulelor roșii și a hemoglobinei din sânge. Criza de anemie, denumită medical hemolitică sau hemoliza acută severă, este rară și este însoțită de frison, febră, durere lombară și abdominală.

Hemoglobinuria se evidențiază prin urină hipercromă, culoarea urinei putând varia de la roșu la brun.

Globulele roșii sunt responsabile de transportarea oxigenului către toate țesuturile și organele, diminuarea numărului sau a calității acestora ducând la scăderea oxigenului din sânge.

grafica globule rosii din sange

Criza de anemie: Care sunt simptomele

Anemia are simptome vizibile ajungându-se la adevărate crize în cazurile mai grave. Cele mai des întâlnite simptome sunt stările de amețeală, pierdere temporară a vederii, frisoane, paloarea pielii, stările de oboseală și tulburările de concentrare. În anumite cazuri, poate să apară scăderea în greutate sau constipația.

În momentul în care anemia se agravează, pot să apară adevărate criza de anemie, care are simptome agresive precum scaune cu sânge, îngălbenirea pielii, mărirea splinei și apariția durerilor asociate cu aceasta.

De asemenea, persoana care suferă de stare agravată a anemiei poate acuza stări de amețeală care se pot transforma în leșin, pot să apară dureri în piept.

În cazuri rare, problemele cu sistemul respirator și oxigenarea insuficientă a sângelui pot duce chiar la atac de cord.

diferenta de culoare a mainii intre o persoana sanattoasa si una care sufera de anemie

Anemie: Tratament recomandat de medici

În funcție de cauzele care au determinat apariția anemiei, există mai multe tratamente.

În cazul în care reducerea numărului de globule roșii este de natură infecțioasă, se poate prescrie un tratament cu antibiotic care să vizeze infecția. Dacă sunt alte cauze, medicul poate stabili să se se facă o transfuzie de sânge, urmată de administrarea suplimentelor, folaților, vitaminei B12 sau a fierului, pe cale injectabilă sau orală.

Corticosteroizii sunt recomandați în inițierea tratamentului pentru hemoliza autoimună la cald.

În anumite cazuri, splenectomia este recoamndată atunci când sechestrarea splenică este cauza principală pentru distrucția eritrocitară. Dacă este posibil, se va decala splenectomia până la două săptămâni după vaccinarea antipneumococică, anti-Haemophilus Influenzae, antimeningococică.

Pentru hemoliza la rece, medicul poate recomanda evitarea expunerii la temperaturi scăzute, iar la efectuarea transfuziei, trebuie avută în vedere încălzirea preparatului transfuzional înainte de administrare.

Dacă este vorba despre o formă de hemoliză cu o perioadă lungă de evoluție a bolii, se poate apela la terapia cu acid folic este luată în considerare.

grafica globule rosii din sange

Tratament anemiei și profilaxia

Tratamentul medical trebuie combinat cu o dietă alimentară bazată pe alimente bogate în fier, și vitamine, care să ajute la buna absorbție și la fixarea acestui mineral.

Pentru persoanele care suferă de anemie se recomandă consumul de infuzii din frunze de urzici sau cătină și coada calului. De mare ajutor în cazul persoanelor  care suferă de anemie este carnea roșie, care este bogată în fier, sucul de sfeclă roșie, bogat în săruri minerale, fier, fosfor, vitamine B și C.

grafica globule rosii din sange

Adauga un comentariu