Bolnavii cu insuficiență cardiacă cronică au culoarea limbii diferită de cea a unui om normal, susține un studiu. Cercetătorii au descoperit că există diferențe între limba unui om sănătos și un cardiac, iar banala verificare a organului cu care gustăm ar ajuta la diagnosticarea poate precoce a bolilor de inimă.
Doctorița Tianhui Yuan de la Spitalul Universității de Medicină Chineză din Guangzhou a realizat un studiu în care susține că pacienții cu insuficiență cardiacă cronică au limbi „total diferite” față de cei care nu au această afecțiune. Mai precis, dacă limba unui om sănătos are un roșu pal ”cu o acoperire albă, palidă”, cea a unui pacient cu insuficiență cardiacă e de un roșu ”cu un înveliș galben” și aspectul se schimbă pe măsură ce boala devine mai avansată.
La cercetare au luat parte 42 cu insuficiență cardiacă cronică și 28 de oameni sănătoși. Niciunul dintre participanți nu a avut boli orale, de limbă sau dentare și nu a suferit recent vreo infecție a tractului respirator superior. Le-au fost recoltate probe. Pentru identificarea bacteriilor din probe a fost utilizată o tehnică numită secvențiere a genelor 16S rRNA, se arată în comunicatul Societății Europene de Cardiologie. În urma analizei probelor s-a descoperit că pacienții cu insuficiență cardiacă au împărtășit aceleași tipuri de microorganisme pe limbă, iar cei sănătoși aceiași microbi.
Studiul a fost publicat pe site-ul Societății Europene de Cardiologie. În prezentarea făcută, cercetătorii afirmă: ”descoperirile noastre au identificat microbiomul stratului de limbă la pacienții cu insuficiență cardiacă și au oferit informații despre asocierea dintre asocierea între microbiomul uman și insuficiența cardiacă”.