National

Dan Vîlceanu anunță reducerea TVA și a contribuțiilor

Publicat: 18 feb. 2022
Dan Vîlceanu stând pe un scaun în ședința de Guvern
Dan Vîlceanu este de acord cu reducerea TVA și a contribuțiilor

Într-un interviu acordat pentru un post de televiziune, Dan Vîlceanu a declarat că este posibil ca în România să se reducă TVA-ul și a contribuțiilor. Ministrul Fondurilor Europene consideră că măsura este una benefică în contextul în care inflația din țară este una mare.

De aceeași părere este şi Florin Cîțu care declara recent că soluția pentru a evita o criză de proporții în România este reducerea TVA. Totuși, social democrații menționează faptul că asemenea măsuri nu ar avea efectele scontate pe piață și că românii ar trebui să beneficieze de plafonarea produselor alimentare de bază, dar și de plafonarea prețurilor la energie electrică și la gaze naturale.

Dan Vîlceanu vrea reducerea TVA și a contribuțiilor la pensii

Așadar, în cadrul unui interviu acordat, Dan Vîlceanu a arătat faptul că în contextul inflației din România, reducerea TVA și a contribuţiilor la pensii s-ar putea dovedi soluţii salvatoare. Aceasta modalitate ar putea fi luată ca un răspuns la faptul că în ultima perioadă, aşa cum declară INS, prețul la produse a crescut considerabil:

„Reducerea de taxe ajută în momentul în care ai inflaţie. Ar ajuta mult. Gândiţi-vă că ai creşteri la energie, la gaze, la combustibil, motorină şi benzină, la ratele de la bănci, inflaţia vine cu creşteri de dobândă. Toate aceste lucruri costă pentru fiecare în parte. Şi poate nu ar fi rău să găsim o variantă prin care să laşi mai mulţi bani în piaţă, să laşi mai mulţi bani oamenilor şi să o faci pentru toţi. Pentru că toţi au probleme, nu numai cei care lucrează la stat, de exemplu.

Şi atunci, o variantă ar fi să reduci TVA-ul şi să reduci contribuţiile. Poţi apela la reducerea TVA pentru că mai ai spaţiu până la 15% şi poţi apela la reducerea de contribuţii, lăsând mai mulţi bani oamenilor. (…) a menționat Dan Vîlceanu la antena3.ro.

Florin Cîțu anunța reducerea TVA și a contribuțiilor

Nu este primul politician care a anunțat faptul că reducerea TVA și a contribuțiilor s-ar dovedi a fi o măsură eficientă.  Florin Cîțu  că adevăratele măsuri pentru români sunt reprezentate de intervenția statului român pe piață prin asemenea măsuri ferme care ar duce, citând din președintele PNL, creșteri de salariu și putere de cumpărare mai mare. În urmă cu aproximativ o săptămână, Florin Cîțu făcea aceeași declarație:

”Am discutat. Eu am spus de fiecare dată, cui vrea să asculte, că românii sau puterea de cumpărare a românilor este grav afectată în această perioadă, nu doar a celor din sectorul bugetar, şi atunci singurul mod prin care putem astăzi să îi ajutăm pe toţi românii este acela de a reduce contribuţiile cu cinci puncte procentuale. Astfel, imediat, dar imediat, ar intra mai mulţi bani în buzunarele românilor şi ar putea să folosească banii pentru plata facturilor, pentru a consuma în continuare, pentru a economisi, pentru ce doresc ei. Dar pe noi interesează o măsură care să meargă pentru toţi românii”, a spus Cîţu.

Asta în contextul în care partea cealaltă a guvernării, tabăra social democrată susţine că soluţia nu este una eficientă și că ar trebui regândite alte măsuri cum ar fi plafonarea prețurilor la energie sau la alimentele de bază.

Inflația este mare în România! Produsele s-au scumpit extrem de mult

În altă ordine de idei este bine de menţionat faptul că inflația a ajuns la o cotă alarmantă în România. Vorbim despre o inflație de două cifre. Autoritățile anunță o inflație de 10% dar specialiştii sunt de părere că adevărul este mai aproape de 20 de procente.

Din aceste considerente, Institutul Național de Statistică (INS) anunța faptul că produsele s-au scumpit în ultimul an. Sunt produse care s-au scumpit și cu 30%, în condițiile în care pensiile și salariile nu au crescut considerabil.

În încheiere, nu se cunoaște cu exactitate dacă măsura de reducere a TVA și a contribuțiilor va fi cu adevărat implementată în țară și dacă Coaliția PSD-PNL-UDMR va ajunge la un acord în acest sens.
Adauga un comentariu