La psiholog

De ce a petrece mult timp pe telefon nu este rău pentru sănătatea mintală

Publicat: 30 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
De ce a petrece mult timp pe telefon nu este rău pentru sănătatea mintală
Utilizarea generală a smartphone-urilor este un predictor slab de anxietate, depresie sau stres

Utilizarea generală a smartphone-urilor este un predictor slab de anxietate, depresie sau stres, spun cercetătorii, care recomandă prudență atunci când vine vorba de detoxifiere digitală. De ce a petrece mult timp pe telefon nu este rău pentru sănătatea mintală?

Studiul publicat în Technology, Mind and Behavior (Tehnologie, minte și comportament) a fost condus de Heather Shaw și Kristoffer Geyer de la Universitatea Lancaster, împreună cu dr. David Ellis și dr. Brittany Davidson de la Universitatea din Bath și dr. Fenja Ziegler și Alice Smith de la Universitatea din Lincoln.

Acestia au măsurat timpul petrecut pe smartphone-uri de 199 de utilizatori iPhone și 46 de utilizatori Android, timp de o săptămână. Participanții au fost, de asemenea, întrebați despre sănătatea lor mentală și fizică, completând scale clinice care măsoară simptomele de anxietate și depresie. De asemenea, au completat o scală care a măsurat cât de problematică au perceput utilizarea smartphone-ului lor.

De ce a petrece mult timp pe telefon nu este rău pentru sănătatea mintală?

În mod surprinzător, timpul petrecut pe smartphone nu a fost legat de o stare de sănătate mintală precară.

Autorul principal, Heather Shaw, de la Departamentul de Psihologie al Universității Lancaster, a declarat, potrivit Medical Xpress:

„Utilizarea zilnica a smartphone-ului sau timpul de ecranare nu prezic anxietatea, depresia sau simptomele de stres. Cei cu tulburare depresivă nu și-a folosit telefonul mai mult decât cei fara aceasta problema.”

În schimb, studiul a constatat că sănătatea mintală a fost asociată cu îngrijorările resimțite de participanți cu privire la propria utilizare a smartphone-ului.

„Este important să se ia în considerare utilizarea efectivă a dispozitivelor separat de preocupările și grijile oamenilor cu privire la tehnologie. Acest lucru se datorează faptului că prima chestiune nu prezintă relații remarcabile cu sănătatea mintală, dar a doua da”, a spus Heather Shaw.

Studiile anterioare s-au concentrat asupra impactului potențial dăunător al „timpului petrecut in fata ecranelor”, dar acest studiu arată că atitudinile sau grijile oamenilor sunt susceptibile să conducă aceste constatări.

„Tehnologiile mobile au devenit și mai esențiale pentru muncă și viața de zi cu zi în timpul pandemiei COVID-19. Rezultatele noastre se adaugă la un corp tot mai mare de cercetări care sugerează că reducerea timpului general perecut pe ecrane nu îi va face pe oameni mai fericiți”, a declarat, potrivit sursei citate, si dr. David Ellis, de la Școala de Management a Universității din Bath.

Adauga un comentariu