Local

De ce nu se redeschide Institutul Cantacuzino? Dr. Tudor Ciuhodaru: „Sunt interese financiare și mulți ochi care se uită cu jind la o astfel de dezvoltare” – VIDEO

Publicat: 20 oct. 2022
_____ Vizualizări 2 Comentarii
De ce nu se redeschide Institutul Cantacuzino Dr. Tudor Ciuhodaru Sunt interese financiare și mulți ochi care se uită cu jind la o astfel de dezvoltare - VIDEO
Medicul Tudor Ciuhodaru a vorbit, în emisiunea BZI LIVE, despre soluția sa legislativă privind redeschiderea Institutului Cantacuzino.

Dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar de medicină de urgență la Spitalul de Neurochirurgie „Nicolae Oblu” din Iași, a răspuns, la BZI LIVE, la una dintre cele mai arzătoare întrebări ale românilor, și anume: „De ce nu se redeschide Institutul Cantacuzino?”. Descoperă, în continuare, ce interese se află la mijloc și cum este privit sistemul medical din România de alte state.

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” (INCDMM „Cantacuzino”) reprezintă un institut de cercetare din România, care a fost înființat în anul 1921 de Dr. Ion Cantacuzino. Domeniul de activitate a institutului este sănătatea publică, pe care o promovează fie prin activități de cercetare-dezvoltare, fie prin oferta de produse și servicii.

Odată cu trecerea timpului, institutul a rămas sub tutela statului și, fiindcă nu a primit investiții, nu poate face față concurenței marilor companii farmaceutice internaționale. Din acest motiv, activitatea acestuia s-a redus. Subfinanțarea a condus și la stăpânirea domeniului resurselor umane de către sectorul privat, iar micile investiții care s-au realizat nu au putut fi operaționalizate din lipsa personalului.

Încă din anul 2017, institutul a fost preluat de Ministerul Apărării și transformat în unitate militară.

De ce nu se redeschide Institutul Cantacuzino? Dr. Tudor Ciuhodaru: „Sunt mulți ochi și guri flămânde, care se uită cu jind la o astfel de dezvoltare, dar asta în detrimentul nostru, al tuturor”

Medicul Tudor Ciuhodaru a vorbit, în emisiunea BZI LIVE, despre soluția sa legislativă privind redeschiderea Institutului Cantacuzino. Potrivit acestuia, soluția a trecut de Parlamentul României, dar, nici până în acest moment, nu s-au produs schimbări.

„Sănătatea nu ține neapărat de Uniunea Europeană. Este atributul statelor membre. Noi de aici am venit cu niște soluții și cu o finanțare corespunzătoare. Dar este important ce faci pentru oamenii din țară. Ar trebui să avem și noi o companie farmaceutică română, în care poți să beneficiezi de, știți, soluția mea legislativă privind redeschiderea Institutului Cantacuzino. A trecut de Parlamentul României, dar nici anul ăsta nu am avut antigripal produs în România sau Polidin. Poate să devină un brand de țară.”, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru la BZI LIVE.

Medicul a mai spus că redeschiderea Insititutului Canatcuzino este împiedicată de existența unor interese financiare ale companiilor farmaceutice și a atracției imobiliare.

„Sunt interese financiare și nu o spun eu, o spune chiar Avocatul Poporului, după ce am întrebat ce fac ăștia cu Cantacuzino? Interese financiare ale companiilor farmaceutice, evident că nu de la noi, și atracția imobiliară. Stă bine plasat în Copou, cel din București este pe lângă Parlamentul României, vă dați seama că sunt mulți ochi și guri flămânde, care se uită cu jind la o astfel de dezvoltare, dar asta în detrimentul nostru, al tuturor.”, a completat medicul.

De asemenea, Tudor Ciuhodaru a reiterat faptul că, în momentul în care companiile altor state vin în România și vând medicamente sau aparatură medicală, să fie obligate la o suplimentare de 10% când apar situații de criză.

„În momentul în care vinzi în România fie medicamente, fie aparatură medicală, să fii obligat să ai pe stoc, să poți să fii asigurat oricând, o suplimentare cu 10% a medicamentelor, produselor medicale, la același preț, când apar situații de criză. Adică îți convine să vii în România să vinzi produse foarte scumpe, dar în momentul în care avem nevoie de ventilatoare, de aparatură medicală de alt gen, de anumite tipuri de medicamente, brusc prețul crește și lucrurile sunt scăpate de sub control.”, a precizat Tudor Ciuhodaru.

Cum este privit sistemul medical din România?

Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat să sistemul medical din România nu este văzut prea bine de celelalte state, din cauza tendinței românilor de a denigra această țară. În realitate, există o dorință foarte mare de dezvoltare pe partea medicală.

„Sunt foarte multe necunoscute, în primul rând. Noi știm doar să denigrăm această țară, iar, din păcate, percepția, din acest punct de vedere e departe de ceea ce există în realitate. Iar, tocmai de aceea, am făcut acest program de comunicare și păstrăm continuitatea lui prin comunicarea online, dar nu e același lucru. Faptul că au văzut că în România se poate a fost o surpiză extraordinară pentru cei de acolo (Parlamentul European) și, mai ales, că există cel puțin la partea medicală din România dorința de a dezvolta foarte, foarte multe lucruri.”, a mai precizat Dr. Tudor Ciuhodaru în emisiunea BZI LIVE.

Comentarii
Adauga un comentariu