Culinar

De ce spunem salata Caesar și nu Cezar? Iată cea mai gustoasă rețetă

Publicat: 28 nov. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
De ce spunem salata Caesar și nu Cezar Iată cea mai gustoasă rețetă
Salata Caesar, nu Cezar, a fost inventată de către un italian în anul 1924

Este greșit să spunem salata Cezar dintr-o rațiune foarte simplă. Această salată este una dintre cele mai cunoscute aperitive pe care le poți servi. Putem să o facem rapid și este foarte gustoasă.

Dacă această salată nu este printre favoritele tale, atunci îți recomandăm mai multe rețete de salate aperitiv. Pentru că se apropie sărbătorile de iarnă puteți citi și despre idei meniu Crăciun. Lista cu preparatele prezentate în articol este una specială care va impresiona până și cele mai aspre jurizări.

De ce este corect salata Caesar și nu Cezar

Salata Caesar, în varianta sa clasică, se distinge prin dressingul cremos, crutoanele crocante și brânza parmezan. Cum se prepară salata Cesar autentică? Ce caracterizează salată verde romană (romaine sau cos) sau lăptuca? Care este secretul dressingului cremos Caesar cu parmezan și anșoa? Descoperă rețetele delicioase pentru salată și sosul său cremos.

Originea acestei Salate Caesar (Cesar, Cesare, Cezar sau „sizăr” – așa cum o pronunță americanii) nu se întinde pe o perioadă prea lungă. Ea a fost inventată în 1924 de către Cesare Cardini, un italian care deținea un restaurant în Tijuana, Mexic. Tijuana a fost și rămâne o destinație turistică importantă pentru americani.

Salata Caesar utilizează frunze de lăptucă (cunoscută și sub denumirile de salată romană, romaine sau cos lettuce). Această varietate de salată se caracterizează prin căpățâna alungită și frunzele cărnoase, crocante. Se distinge de salată verde obișnuită, care are foi subțiri, asemănându-se mai mult texturii salatei iceberg. Poate fi găsită și în magazinele din România, precum Metro, Selgros, și, recent, în varianta mini, la Lidl. Salata romaine mare atinge aproximativ 30 cm în lungime, în timp ce varianta mini are aproximativ 15 cm.

În varianta autentică a Salatei Caesar, pieptul de pui fript nu este un ingredient esențial, fiind considerat o variațiune opțională. Rețeta originală cuprinde frunze de salată romană, crutoane de pâine, parmezan și un dressing cremos realizat cu ou, muștar, sos Worcester, zeamă de lămâie, parmezan ras și ulei de măsline. Se spune că fileurile de anșoa nu sunt incluse direct în rețetă, iar gustul lor este atribuit în principal cantității mai mari de sos Worcestershire. Piperul negru proaspăt măcinat adaugă o notă distinctivă și bogată în savoare acestui preparat. Este important de subliniat că adăugarea de piept de pui fript reprezintă o interpretare personală sau o variațiune a rețetei originale.

Iată rețeta de salata Caesar

Pentru a pregăti o delicioasă Salată Caesar cu o notă rafinată, vei avea nevoie de 3-4 salate mini romaine, cu căpățâna alungită și frunzele crocante. Adaugă crutoane cu usturoi și parmezan, preparate din 2-3 felii de pâine, tăiate cubulețe, și prăjite într-un amestec de 50 ml ulei de măsline și doi căței de usturoi, până devin aurii și aromate. Condimentează cu sare și finalizează cu 30 g parmezan ras fin.

Pentru dressing-ul cremos, mixează un gălbenuș cu 2 lingurițe de muștar simplu, 15 ml zeamă de lămâie, 4-5 fileuri de anșoa, 1 linguriță de sos Worcester, un cățel mare sau doi mai mici de usturoi și adaugă în fir subțire 75 ml ulei de măsline sau de floarea soarelui. Completează cu 40 g parmezan ras fin, sare și piper negru proaspăt măcinat.

La final, adaugă fulgi de parmezan pentru o prezentare atrăgătoare. Această Salată Caesar cu crutoane și dressing cremos va încânta papilele gustative cu combinația sa savuroasă și texturile variate. În final putem să spune că pe lângă această minunată salată putem găti, pentru oaspeții noștri și alte salate aperitiv cum ar fi salata de beouf sau salata cu icre.  Așadar, ai toate informațiile pentru a înţelege de ce este corect să spui Caesar și nici decum salata Cezar. Poftă bună!

Adauga un comentariu