International

Decizie neașteptată în China: Un cuplu este autorizat să aibă trei copii. Statul din Asia de Est suprimă limita de doi copii pe familie

Publicat: 31 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Decizie neașteptată în China Un cuplu este autorizat să aibă trei copii. Statul din Asia de Est suprimă limita de doi copii pe familie
La începutul lui mai, rezultatele unui recensământ realizat în 2020 relevau o îmbătrânire mai rapidă decât cea prevăzută a populaţiei.

China a luat o decizie neașteptată. Statul din Asia de Est se află pe punctul de a suprima limita de doi copii pe familie, urmând să autorizeze cuplurile să aibă până la trei copii. Anunțul a fost făcut de agenția oficială chineză de presă, China Nouă.

Decizia a fost luată după ce, în urmă cu doar câteva săptămâni, a fost publicat rezultatul unui ultim recensământ, care se efectuează din zece în zece ani. Potrivit acestuia, China – ţara cu cea mai mare populaţie din lume – înregistrează o scădere puternică a ratei natalităţii.

”În urma unei îmbătrâniri a a populaţiei (…), un cuplu este autorizat să aibă trei copii”, a anunat China Nouă, care citează concluzii ale unei reuniuni a Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez (PCC), condusă de către preşedintele chinez Xi Jinping.

În China, numărul naşterilor a scăzut de la 14,65 milioane în 2019, la 12 milioane

La începutul lunii mai, au fost prezentate rezultatele unui recensământ realizat în 2020, care arătau o îmbătrânire mai rapidă decât cea prevăzută a populaţiei.

Anul marcat de pandemia de coronavirus, 2020, a condus la o scădere drastică a numărului nașterilor: de la 14,65 milioane în 2019 a ajuns la 12 milioane. Rata natalității în anul precendent  (10,48 la 1.000)  a scăzut la cel mai mic nivel de la înfiinţarea Chinei comuniste, în 1949.

În anul 2016, China și-a relaxat reglementările, renunțând la politica „copilului unic”, după trei decenii în care a aplicat-o cu succes. Astfel, familiile chineze au fost autorizate să aibă un al doilea copil. Cu toate acestea, natalitatea nu a reușit să se relanseze.

Motivele din cauza cărora natalitatea a scăzut sunt diverse: a scăzut numărul căsătoriilor, s-au scumpit locuințele și educația, iar femeile s -au orientat spre carieră, amânând planul conceperii unui copil.

În ceea ce privește îmbătrânirea populației,  China înregistra în 2020 peste 264 de milioane de persoane în vârstă de peste 60 de ani – de patru ori mai mult decât populaţie Franţei. Acest grip de vârstă constituie 18,7% din totalul populaţiei – o creştere cu 5,44 puncte procentuale faţă de recensământul din 2010.

De asemenea, populaţia aflată la vârsta activă (15-59 de ani) mai reprezintă doar 63,35% din totalul populaţiei – o scădere cu 6,79 de puncte.  în zece ani.

În luna martie a anului 2021,  Parlamentul chinez a adoptat o lege privind o creştere treptată a vârstei pensionării în următorul cincinal, spre marea nemulţumire a unei bune părţi a opiniei publice.

Politica „un copil pe familie” a Chinei a condus la consecințe majore

Au trecut mai mult de 30 de ani, de când o lege chineză drastică obliga familiile să aibă un singur copil. Aceasta a condus la consecințe majore pentru demografia Chinei: a redus considerabil rata fertilității, a schimbat raportul numeric dintre femei și bărbați, tot mai multe familii optând pentru ca unicul copil să fie băiat, și a dus la reducerea forței de muncă. Potrivit estimărilor, politica Chinei privind unicul copil a împiedicat până la 400 de milioane de nașteri de când aceasta a fost instituită.

La finalul anului 2013, ca parte a unui pachet de reforme sociale, economice și legale, guvernul chinez a modificat politica privind unicul copil, permițând cuplurilor să aibă un al doilea copil.

Adauga un comentariu