Multe persoane se tem că detartrajul le sensibilizează dinții și, tocmai de aceea, evită să apeleze la această procedură. Din fericire, însă, medicul specialist de protetică dentară Andreea Daniela Alexe spulberă acest mit și vorbește, la BZI LIVE, despre beneficiile unui detartraj realizat corect.
Detartrajul dentar reprezintă o procedură prin intermediul căreia medicul dentist îndepărtează cantitatea de tartru care se află atât pe suprafețele dentare, cât și pe cele interdentare. De precizat este că procedeul este lipsit de durere și constituie un pas necesar în menținerea unei igiene orale adecvate.
Detartrajul realizat în mod corect presupune o procedură non-invazivă, care nu degradează structura dentară.
Detartrajul sensibilizează dinții? Dr. Andreea Daniela Alexe: „Un detartraj făcut în mod corect nu afectează dinții și nu provoacă durere”
De regulă, detartrajul, dacă este realizat corect, nu sensibilizează dinții și nu provoacă durere. Procedura se realizează cu ajutorul unei anse cu apă, activată de niște ultrasunete, care vibrează pe piatra de pe dinte și o dislocă, smalțul nefiind afectat.
Durerile pot apărea doar în contextul în care există retracții gingivale, iar rădăcina este descoperită. La nivelul rădăcinii nu există smalț, ci doar un strat care poartă numele de cement. Acesta nu este atât de rezistent ca smalțul și transmite durere la nivelul nervului.
„În mod normal, detartrajul nu sensibilizează dinții. Un detartraj făcut în mod corect nu afectează dinții și nu provoacă durere. Detartrajul ce este de fapt, ansa aceea? Este o ansă cu apă, activată de niște ultrasunete. Ea, practic, vibrează pe piatra de pe dinte și o dislocă, adică eu nu prea am contact cu smalțul, foarte, foarte puțin dacă ating smalțul. Durerile acestea pot apărea, atunci când există retracții gingivale și avem descoperită rădăcina, iar la nivelul rădăcinii noi nu mai avem smalț, avem un strat care se numește cement. Cementul acela nu este atât de rezistent ca smalțul și transmite, la nivelul nervului, durere.”, a declarat medicul Andreea Daniela Alexe, pentru BZI LIVE.
Dr. Andreea Daniela Alexe: „Chiar recomand, din toată inima, acest detartraj, măcar o dată pe an”
Potrivit medicului Andreea Daniela Alexe, un detartraj realizat corect nu provoacă durere. Cu toate acestea, câteva zile după procedură, pacientul este rugat să fie atent la alimentele pe care le consumă, să nu fie prea reci sau prea fierbinți. Ulterior, poate consuma toate alimentele pe care și le dorește, fiindcă nu ar trebui să aibă niciun fel de sensibilitate.
Detartrajul este recomandat măcar o dată sau chiar de două ori pe an, pentru menținerea unei igiene orale corespunzătoare.
„Un detartraj făcut corect nu provoacă durere. Sunt situații în care și eu le zic pacienților, o zi, două s-ar putea să aveți sensibilitate la alimente prea reci sau la alimente prea fierbinți, vă rog să fiți atenți alimentele la ce temperatură le consumați. Dar apoi n-ar mai trebui să mai fie niciun disconfort. Și chiar recomand, din toată inima, acest detartraj, măcar o dată pe an, deși el s-ar face de două ori pe an și mai ales în cazul pacienților cu lucrări dentare, pe implanturi, pe dinții lor, aparate dentare.”, a adăugat dr. Andreea Daniela Alexe, medic specialist protetică dentară.