Local

Diana Șoșoacă, preşedintele S.O.S. România: „De câţi oameni este nevoie să moară arşi în spitale pentru a se schimba sistemul?”

Publicat: 15 iun. 2023
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Diana Șoșoacă preşedintele S.O.S. România De câţi oameni este nevoie să moară arşi în spitale pentru a se schimba sistemul
Diana Șoșoacă, președintele S.O.S. România

Diana Șoșoacă, preşedintele partidului S.O.S. România, a transmis o interpelare adresată Ministerului Sănătăţii şi implicit ministrului Alexandru Rafila.

Senatorul de Iaşi se întreabă de câţi oameni este nevoie să moară arşi în spitale pentru a se schimba sistemul?

„Agenţia Naţională pentru Managementul Calităţii în Sănătate (ANMCS) a dat certificat de înalt Standard de Calitate al Managementului în Sănătate spitalelor judeţene Neamţ, Constantă şi spitalului „Matei Balş” din Bucureşti, deşi în acestea au murit pacienţi arşi de vii în AŢI. Motiv suficient pentru că această agenţie să fie desfiinţată.

În condiţiile în care mor pacienţi arşi de vii în spitale cu standard înalt de calitate al managementului în sănătate acordat de ANMCS, de ce nu aţi desfiinţat această instituţie? Este nevoie să mai moară oameni pentru a desfiinţa această instituţie? De câţi oameni mai este nevoie să fie arşi şi omorâţi în spitalele din România, pentru a se schimba ceva? Vă solicit să îmi comunicaţi rezultatele anchetelor spitalelor care au luat foc în anii 2020-2023 şi sancţiunile pe care le-au aplicat instituţiile abilitate”, a transmis Diana Sosoacă.

Reacția Ministerului Sănătății, după ce Diana Șoșoacă a făcut sesizarea

În urma interpelării Dianei Șoșoacă, reprezentanții Ministerului Sănătății au oferit un răspuns.

„Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă precum şi organele de cercetare penală, după caz, au efectuat verificări pentru stabilirea cauzelor incendiilor din unităţile anitare publice cu pături. Ministerul Sănătăţii nu are preorogative să efectueze anchete privitoare la incendiile manifestate în aceste unităţi. Precizăm că, numai un număr mic din totalul unităţilor sanitare cu pături la nivel naţional se afla în subordinea Ministerului Sănătăţii, astfel cum se regăsesc în cuprinsul H.G. nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, modificată şi completată.

Potrivit disp. Art. 3 din Legea Nr. 185/2017 privind asigurarea calităţii în sistemul de sănătate, modificată şi completată, Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate este instituţie publică cu personalitate juridică, organ de specialitate al administraţiei publice centrale în domeniul managementului calităţii în sănătate, funcţionează în subordinea Guvernului şi coordonarea prim-ministrului şi are sediul în municipiul Bucureşti. Prin urmare, solicitatea dvs. excede sferei de atribuţii legale ale Ministerului Sănătăţii”, a transmis la acel moment secretarul de stat dr. Tiberius Marius Brădățan.

Comentarii
  • Tanti … ce ai facut in ultimul mandat in Parlament pentru Iasi …. NIMIC … de ce ti-ar mai da iesenii voturile pentru inca un mandat … pentru a face tot NIMIC?

    Stim ca esti in campanie electorala .. ingrasati porcul in ajun si ne facem vizibili pe la biserici, etc.

    Ce ati facut pentru Iasi in 3 ani de mandat?

    Ati castigat peste 72.000 de euro ca parlamentar de Iasi pana acum … si ce rezultate aveti pentru banii astia?

    La vorbit, critticat, toti ne pricepem.

Adauga un comentariu