National

Diferenţa dintre răceală şi gripă. Dr. Adrian Marinescu: „Ambele sunt infecţii virale, dar sunt cauzate de virusuri diferite”

Publicat: 28 sept. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Diferenţa dintre răceală şi gripă. Dr. Adrian Marinescu Ambele sunt infecţii virale dar sunt cauzate de virusuri diferite
Medicul afirmă că răceala și gripa sunt infecţii virale respiratorii, dar sunt cauzate de virusuri diferite

Dr. Adrian-Gabriel Marinescu, medic primar de Boli Infecţioase Hepatologie în cadrul clinicii MedLife, a transmis astăzi, 28 septembrie 2022, care este diferenţa dintre răceală şi gripă.

Medicul afirmă că ambele infecţii sunt virale respiratorii, dar ele sunt cauzate de virusuri diferite.

Care este diferenţa dintre răceală şi gripă. Ce spune medicul Adrian Marinescu

Medicul Adrian Marinescu menționează că de foarte multe ori răceala este confundată cu gripa, iar din acest considerent trebuie să facem diferenţa între simptome chiar de sunt comune.

În momentul în care o persoană are gripă apar dureri musculare şi articulare, dureri de cap, stare generală modificată. Durata bolii poate depăşi şi o săptămână.

”Simptomele sunt extrem de comune, dar e facil să ne dăm seama dacă avem gripă. Putem avea o stare generală modificată brusc, cu dureri musculare și articulare importante, cu dureri de cap, o senzație ca și cum ai fost bătut. Ceea ce nu se întâmplă în viroze și nici la COVID. Gripa apare mult mai repede, în mai puțin de 24 de ore de când intrăm în contact cu o persoană bolnavă, până la 2-3 zile. Durata bolii poate depăși și o săptămână” a explicat medicul infecționist Adrian Marinescu.

Cadrul medical afirmă că este absolut necesar ca în momentul descoperiri gripei este primordiala izolarea, fiind o regulă de bază.

”Indiferent dacă avem gripă sau viroză primul lucru pe care îl facem este să ne izolăm. Este cu adevărat o regulă de bază. Și apoi ne testăm, nu doar pentru COVID, ci și pentru gripă” a adăugat medicul.

Vaccinarea împotriva gripei de sezon

Medicul infecţionist Adrian Marinescu susţine că gripa poate fi prevenită prin vaccinare. Imunitatea va creşte, însă nu peste noapte. În aceeaşi ordine de idei, medicul transmite ca antibioticul nu va scăpa pacientul de gripă.

”Vaccinarea ne ajută să prevenim gripă. Avem nevoie de 10-14 zile pentru că vaccinul să aibă efect maxim. Imunitatea nu crește dacă apăsăm pe un buton. Tot ce facem zilnic ajută, un complex de vitamine ar putea să ne ajute. Niciun medicament și nici antibioticul nu ne scapă de gripă”, a conchis dr. Adrian Marinescu.

Dozele de vaccin antigripal au ajuns în România

O veste bună pentru români este ca vaccinul antigripal e disponibil mult mai devreme în acest an. Ministerul Sănătății a cumpărat nu mai puţin de 1,5 milioane de doze de ser, iar un milion dintre acestea au fost distribuite către Direcțiile de Sănătate, de unde, ulterior, vor ajunge la medicii de familie, spune ministrul Sănătății.

„Vor fi livrate și restul de 500.000 de doze. Este pentru prima dată când vaccinul gripal este adus în luna septembrie. Am ținut foarte mult la acest lucru, să nu mai fim puși în situația care s-a repetat an de an de a trimite în teren doze de ser, la mijlocul lunii decembrie sau în ianuarie, și au rămas cantități importante de vaccinuri care nu au mai putut să fie folosite”, a explicat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Vă aducem aminte că prima tranșă de vaccin antigripal a ajuns în Iaşi. Astfel, doritorii pot să se imunizeze doar sub supraveghere medicală și astfel pot afla care este diferența dintre răceală și gripă.

Adauga un comentariu