Stiri si curiozitati

Diferite discuri de vinil apar din nou pe piață. O modă de mult uitată revine în vogă

Publicat: 03 feb. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Diferite discuri de vinil apar din nou pe piață. O modă de mult uitată revine în vogă
Discurile de vinil revin ușor-ușor, în vogă

Am putea crede că nimeni nu mai vorbește de discuri de vinil atât de des, însă ne-am înșela! Discurile de vinil revin ușor-ușor, în vogă. În general, adolescenții sau tinerii adulți vor readuce la viață câte o modă trecută de vreme. 

redarea audio a discurilor de vinil
Tinerii readuc la viata discurile de vinil

Scurtă istorie a discului de vinil

În acest an, pe 21 iunie, se împlinesc 74 de ani de când a fost inventat primul vinil. În 1948, inginerul maghiar-american Peter Carl Goldmark lucra la Columbia Records unde a jucat un rol important în crearea vinilului, așa cum îl știm noi astăzi. Acest moment a avut un rol crucial în dezvoltarea industriei muzicale. Istoria muzicii nu ar mai fi la fel fără aceste invenții. 

Acest disc avea la dispoziție 33 de rotații pe minut, ceea ce însemnă un timp de redare mai îndelungat (denumit Long Play). Vinilul era mai rezistent, de o calitate superioară. Nu a durat mult până ce a apărut discul de 45 rpm (rotații pe minut), iar acesta este cel care s-a răspândit cel mai mult și a făcut furori în rândul iubitorilor de muzică. 

poza tip portret Peter Carl Goldmark
Peter Carl Goldmark lucra la Columbia Records unde a jucat un rol important în crearea vinilului

Discuri de vinil – obiecte valoroase de colecție

Discul de vinil s-a bucurat de popularitate aproximativ 22 de ani. De când a fost inventat și până în anii ’70, vinilul reprezenta cea mai utilizată metodă de a reda materialul audio deja înregistrat. Totuși, odată cu o nouă decadă, popularitatea să a început să scadă radical. Vinilul a fost înlocuit treptat cu casetele, iar prin anii ’80, CD-urile audio au început să ia amploare. 

Așadar, înainte de a-și face apariția aparatura care funcționă pe benzi magnetice și înainte de invenția CD-urilor (compact discuri), chiar și a mp3 playere-lor, majoritatea oamenilor se foloseau de viniluri pentru a reda muzica, sau diferite materiale preînregistrate. 

Odată cu timpul, existența acestora nu a mai fost considerată foarte utilă, însă unii oameni nu au dat uitării vinilul. Aceștia pot cumpăra ocazional, discuri de vinil de plăcere, pe când alții fac din plăcere o adevărată pasiune sau chiar obsesie. 

Un om de afaceri brazilian deține în prezent cea mai mare colecție de viniluri (constă în peste 8 milioane de exemplare). Există mai multe persoane publice care au amintiri în legătură cu discurile de vinil, cum ar fi Steve Jobs. 

discuri de vinil pe o masa
Vinilul a fost înlocuit treptat cu casetele, iar prin anii ’80, CD-urile audio au început să ia amploare

Curiozități legate de vinil – Muzica pe discuri de vinil

Totuși, vinilul nu reprezintă numai o plăcere auditivă, ci și una vizuală.  Odată cu discul de vinil, vine și copertă (reprezentarea grafică) pentru care, de obicei, este depusă multă muncă, efort și talent. De asemenea, acestea reprezintă un produs autentic. Nu le putem descărca de pe internet, așa cum putem face cu muzica din ziua de astăzi. 

Sunetul are o calitate superioară, diferită față de orice alt dispozitiv de redare a muzicii. Vinilul încă este considerat cel mai bun în privință calității sunetului. Cu cât este ascultat mai mult, mai des, în timp, acesta va căpăta urme de uzură. Însă, acesta nu este un motiv de îngrijorare, ci poate reprezenta chiar inversul. Acest lucru îl personifica, îi oferă valoare sentimentală. Putem spune că îl face unicat pentru fiecare persoană în parte.

În anul 2011, vinilul a revenit în forță pe piață. Vânzările discurilor de vinil au început să crească semnificativ. De atunci, unii artiști preferă să-și înregistreze muzica și în acest format clasic. 

Așadar, mai multe tipuri de discuri de vinil au revenit pe piață, iar oamenii par să fie foarte interesați de acest obiect valoros de colecție. 

rafturi cu discuri de vinil
Vinilul nu reprezintă numai o plăcere auditivă, ci și una vizuala
Adauga un comentariu