Eveniment-Social

Din orașul Iași este lansat un apel incredibil pentru scriitori din România

Publicat: 29 apr. 2024
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Din orașul Iași este lansat un apel incredibil pentru scriitori din România
Proiectul european CELA, prin partenerii români implicați, Muzeul Național al Literaturii Române Iași, FILIT, AER și ARTLIT, caută scriitori de limba română, aflați la început de carieră

Spectaculos apel, din orașul Iași, pentru scriitori din România! Totul e legat de un plan special. Este vorba de proiectul european CELA, prin partenerii români implicați, Muzeul Național al Literaturii Române Iași, FILIT, AER și ARTLIT, ce caută scriitori de limba română, aflați la început de carieră

Din orașul Iași, pentru scriitori din România se face un apel special legat de o inițiativă aparte! Este vorba de proiectul european CELA – Connecting Emerging Literary Artists, prin partenerii români implicați, Muzeul Național al Literaturii Române Iași (MNLR), FILIT, AER – Asociația Editorilor din România și ARTLIT – Asociația Română a Traducătorilor Literari, ce caută scriitori de limba română, aflați la început de carieră. CELA este un proiect de dezvoltare de aptitudini, cofinanțat prin Programul Europa Creativă al Uniunii Europene (UE), are o durată de patru ani și se adresează traducătorilor literari și scriitorilor aflați la început de carieră din 11 țări europene (10 limbi), care vor beneficia de formare și promovare prin intermediul unui program de masterclass-uri, traduceri, mentorat, prezentări și întâlniri de networking cu întreaga echipă europeană.

Apel interesant, din orașul Iași, pentru scriitori din România

CELA urmărește să ofere creatorilor literari din piețe editoriale europene mici posibilitatea de a-și construi o carieră internațională, de a atrage un public din cât mai multe țări și de a-și dezvolta competențele profesionale. Pentru cea de-a treia ediție a proiectului CELA, se caută 3 scriitori la început de drum, care vor face parte din proiect în perioada septembrie 2024 – decembrie 2025.

Ce se oferă: traducerea unui fragment din cel mai recent volum în 10 limbi europene; publicarea fragmentului tradus pe site-ul CELA și pe alte platforme literare europene; 2 masterclass-uri internaționale online pe teme relevante pentru formarea profesională; program de mentorat; portofoliu de prezentare – fotografie profesionistă și scurtă biografie; 1 întâlnire de lucru cu echipa națională a proiectului, organizată în orașul Iași, România; 1 întâlnire de lucru în orașul Torino, Italia (29 ianuarie – 2 februarie 2025); participarea împreună cu traducătorul la un festival de literatură, într-una din țările partenere în proiect, pentru a promova volumul din care face parte fragmentul tradus; acces la o comunitate internațională de peste 300 de scriitori, traducători și organizații literare din Europa. Termen limită: 24 mai 2024. Pentru întrebări sau lămuriri poate fi consultat site-ul www.filit-iasi.ro.

Jurizarea va avea loc în perioada 25-29 mai 2024, iar rezultatele vor fi comunicate în data de 30 mai 2024, pe site-ul www.filit-iasi.ro

Un juriu format din organizatorii de proiect, alumni CELA și scriitori va selecta cei 3 autori care vor participa la prima parte a proiectului CELA. Jurizarea va avea loc în perioada 25-29 mai 2024, iar rezultatele vor fi comunicate în data de 30 mai 2024, pe site-ul www.filit-iasi.ro. Realizarea proiectului este posibilă prin depunerea de cereri de finanțare elaborate și munca dedicată a tuturor organizațiilor partenere: Fundația Next Page (Bulgaria); Book Arsenal (Ucraina); deBuren(Belgia); Passa Porta (Belgia); Scuola Holden (Italia); Krakow Festival Office (Polonia); Muzeul Național al Literaturii Române Iași/FILIT (România);  KROKODIL (Serbia); GOGA (Slovenia); Escuela de; Escritores (Spania); Czech Literary Centre (Republica Cehă); Wintertuin (Țările de Jos) – instituția coordonatoare de proiect. Fiecare organizație va selecționa o echipă de scriitori și traducători, care vor fi colegii dumneavoastră de proiect. În total, veți alcătui o comunitate de 165 de creatori literari internaționali. CELA se orientează după principii de incluziune și își propune să aleagă participanți reprezentativi pentru diversitatea societăților în care trăim. Așadar, din orașul Iași este lansat un apel incredibil pentru scriitori din România.

Comentarii
  • Diluati, amestecati, sa nu mai fie nimic romanesc! Si se porneste de la chestura, locul de unde se genereaza ura contra romanilor. Avem obligatia sa fim atenti la toate actiunile care se fac, mai ales in zona culturala.

Adauga un comentariu