Economic Local

Direcția Agricolă Iași a demarat campania de informare a fermierilor care vor să acceseze fonduri europene

Publicat: 02 nov. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Direcția Agricolă Iași a demarat campania de informare a fermierilor care vor să acceseze fonduri europene
Campanie de informare a fermierilor din Iași care vor să acceseze fonduri europene

Direcția Agricolă Iași a demarat campania de informare a fermierilor care vor să acceseze fonduri europene, astfel că au avut loc mai multe întâlniri cu potențialii beneficiari din mai multe comune din județ, dar și cu reprezentanții grupurilor de acțiune locală, unde pot să depună proiectele

Fermierii din Iași s-au întâlnit cu specialiștii pentru a discuta despre oportunitățile de finanțare pentru sectorul agricol, respectiv cele de la Uniunea Europeană. Specialiștii din domeniul agricol au discutat despre lansarea primei sesiuni de depunere a cererilor de finanțare pentru intervențiile DR 27- Crearea/modernizarea infrastructurii de acces agricolă, DR 28-Crearea/modernizarea infrastructurii rutiere de bază din spațiul rural și DR30-Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri.

Temele de discuție au fost despre beneficiarii eligibili, condițiile de eligibilitate, criteriile de selecție, dimensiunea economică a exploatațiilor, sprijinul public nerambursabil, noutățile privind accesarea intervenției pentru tinerii fermieri în anul 2023. De asemenea, specialiștii au discutat despre ajutorul de stat privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru   autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare, sesiunea activă pentru accesarea fondurilor europene din cadrul submăsurii 17.1 – Prime de asigurare a culturilor, animalelor și a plantelor: fonduri disponibile și proiecte depuse.

Direcția Agricolă Iași a demarat campania de informare a fermierilor

Fermierii au aflat și informații despre cuantumul la hectar și procentul maxim al avansurilor pentru plățile directe decuplate pentru anul de cerere 2023, exemple de bune practici privind formele de cooperare și fondurile europene accesate. Cei interesați de accesarea fondurilor europene pot depune proiectele la grupurile de acțiune locală (GAL).

În Iași sunt 12 astfel de parteneriate publice-private care au scopul de a dezvolta comunitățile locale. Cele 12 GAL-uri din Iași sunt GAL Codrii Pașcanilor, GAL Iași Sud-Vest, GAL Siret-Moldova, GAL Microregiunea Belcești-Focuri, GAL Stejarul, GAL Stejarii Argintii, GAL Colinele Iașilor, GAL Valea Prutului, GAL Poiana Vlădicăi, GAL Ștefan cel Mare, GAL Dealurile Bohotinului. Mai multe proiecte derulate de GAL-uri au avut succes la Iași.

Producătorii de legume, verificați de Direcția Agricolă Iași

Direcția Agricolă Iași verifică producătorii din Iași care vor să obțină ajutorul de minimis de 1.000 de euro în programul „Tomata”. Din cei 100 de legumicultori înscriși în program au fost verificați, până în prezent, jumătate dintre aceștia. Producătorii trebuie să aducă documentele justificative vânzării în perioada 20 octombrie 2023 – 31 ianuarie 2024. Schema de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul României, în perioada 2023-2024, pentru susţinerea producţiei de legume cultivate în spaţii protejate, iar legumele eligibile la finanțare sunt tomate, ardei gras și/sau lung, gogoșar, castraveți, fasole păstăi, salată, spanac și ceapă verde.

Direcția Agricolă Iași a demarat campania de informare a fermierilor din județ.

Adauga un comentariu