Local

Pacienții din Iași au fost salvați! Au ajuns de la Galați 76 de tuburi de oxigen. Exista riscul ca spitalele ieșene să rămână fără oxigen. Raed Arafat recomanda folosirea oxigenului tehnic – UPDATE

Publicat: 31 oct. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Pacienții din Iași au fost salvați Au ajuns de la Galați 76 de tuburi de oxigen. Exista riscul ca spitalele ieșene să rămână fără oxigen. Raed Arafat recomanda folosirea oxigenului tehnic - UPDATE

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, dr. Florin Roșu, trage un semnal de alarmă în legătură cu situația oxigenului de la spitalele ieșene, avertizând asupra seriozității firmei care trebuie să furnizeze tuburile de oxigen. Medicul susține că în cel mult 4 ore spitalul său va rămâne fără oxigen pentru pacienți.

UPDATE: Au ajuns 76 de tuburi de oxigen de la Galați

„De la Galați au ajuns 76 de tuburi de oxigen, iar de la Suceava urmează să mai ajungă câteva tuburi de oxigen, după intervenția prefectului județului Iași, Marian Grigoraș. Și de la spitalul din Roman ar trebui să vină 5 tuburi de oxigen“, au declarat reprezentanții DSP Iași.

Un tub de oxigen are 50 de litri.

„Încă de săptămâna trecută au apărut disfuncționalități în ceea ce privește asigurarea continuității aprovizionării cu oxigen la nivelul cerințelor. Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției (CNCCI) a acordat prioritate găsirii unor soluții pentru această criză extrem de gravă.  Pentru a diminua riscul apariției  unei situații în care pacienților să nu li se poată furniza necesarul de oxigen, Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției a emis o circulară prin care se precizează că oxigenul produs de concentratoare de oxigen care se încadrează în categoria dispozitivelor medicale reglementate de H.G. 54/2009  având o concentrație de 93% poate fi utilizat în spitale. Mai precizăm că utilizarea acestui produs, oxigenul 93%, este autorizată de către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România.

Prin urmare, în contextul pandemic actual și în condițiile apariției unor situații urgente în perioada stării de alertă, utilizarea oxigenului în concentrație de 93% reprezintă o soluție viabilă.

Reamintim că Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Iași și Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași folosesc aceeași sursă de oxigen. Având în vedere că în momentul de față se întâmpină probleme cu privire la asigurarea necesarului de oxigen, considerăm că soluția propusă de CNCCI, reprezintă singura alternativă pentru situațiile în care toate rezervele vor fi epuizate.

Pentru luni, întâi noiembrie,  avem asigurat oxigenul necesar, ca urmare a sprijinului acordat de Spitalul Județean Suceava, care a transmis, cu titlul de împrumut, Spitalului de boli infecțioase Iași, 50 de butelii de oxigen. Mulțumim conducerii Spitalului Județean Suceava și Domnilor Prefecți ai celor două județe, Iași și Suceava, pentru implicarea, în rezolvarea acestei crize.

O soluție complementară o reprezintă utilizarea stației de producere a oxigenului medical, de la Spitalul de Obstetrică-ginecologie Cuza-Vodă Iași, care poate asigura câte 12 tuburi de oxigen zilnic“, se arată într-un comunicat remis de DSP Iași.

UPDATE: 50 de butelii de oxigen, aduse de la Suceava

Directorul DSP Iași, Vasile Cepoi, a declarat că prin intermediul prefectului județului Iașului, Marian Grigoraș, s-a reușit împrumutul a 50 de tuburi de oxigen de la spitalul din Suceava.

„Suntem în căutarea de soluții. Am reușit prin intermediul domnului prefect Grigoraș să obținem de la spitalul din Suceava un împrumut de 50 de tuburi de oxigen, care alături de cele care vin de la Galați, ne asigură oxigenul până mâine seară. Fabrica de oxigen de la Maternitatea «Cuza Vodă» a început încărcarea de tuburi de oxigen, dar capacitatea este de un tub pe oră. Sperăm ca producătorii de oxigen să poată crește capacitatea de producție pentru a răspunde necesităților“, a menționat Vasile Cepoi.

UPDATE: Raed Arafat „Să folosească oxigen de concentrație 93%!“

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, recomandă folosirea unui oxigen cu o concentrație mai mică, de 93%, în loc de 99%, asta de și medicii nu sunt de acord cu utilizarea acestuia.

„Există o criză deoarece sunt doar 2 firme care furnizează în țară și una mai mică. Toate au avut probleme în furnizarea de oxigen. Încercăm să aducem butelii pre umplute din afara României. Încercăm să găsim și soluții interne. Aceasta este folosirea oxigenului de concentrație mai mică, de 93%. Am dat circulare să-l folosească pe acesta dacă au probleme cu oxigenul“, a transmis Raed Arafat.

Întrebarea care se pune este dacă Raed Arafat sau Vasile Cepoi ar fi pacienți, ar fi de acord să li se dea oxigen tehnic, care de obicei este folosit pentru sudat.

UPDATE: Prof. Univ. Dr. Ing. Dan Cașcaval: „Eu, ca specialist, folosesc oxigenul tehnic la procesul de fermentație!“

Oxigenul tehnic este folosit de Prof. Univ. Dr. Ing. Dan Cașcaval, actual rector al Universității Tehnice„ Gheorge Asachi“ din Iași (TUIASI), la procesul de fermentație. Acesta susține că nu știe ce implicații are acest tip de oxigen pentru pacienții infectați cu noul coronavirus.

„Eu, ca specialist, folosesc oxigenul tehnic la procesul de fermentație. Aici sunt folosite pentru microorganisme, al experimentele pe care le realizez, în mediu sterilizat, iar acest oxigen este filtrat. Nu știu acum modul în care este folosit și obținuți acest oxigen și cum este filtrat în utilizarea lui pentru pacienții Covid-19. Totuși, nu putem face analogii în acest moment și comparații” a declarat Prof. Univ. Dr. Ing. Dan Cașcaval, rectorul Universității Tehnice„ Gheorge Asachi“ din Iași, fost decan al facultății de Inginerie Chimica și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu”, specialist în inginerie chimică, fostul director al Departamentului de inginerie organică și biochimică.

UPDATE: Managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iași: „Nu știu ce facem fără oxigen!“

„Toți cei implicați, nu știu dacă își dau seama ce se întâmplă dacă spitalele rămân fără oxigen. E un scenariu la care nici nu vreau să mă gândesc. Cum să asiguri vârf de consum doar cu aparatele pe care le avem. Nu știu până unde putem întinde acest fir reprezentat de cadrele medicale și de aparatele pe care avem. Suntem obosiți, suntem tracasați, suntem înjurați, de parcă ar fi vina noastră! Facem tot ce este omenește posibil! Să nu avem suficiente butelii, înseamnă că presiunea scade și să ducem bolnavii gravi în altă parte. Unde?! Nici nu vreau să mă gândesc“, a declarat managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iași, Radu Crișan Dabija.

UPDATE: Vasile Cepoi: „Oxigenul tehnic este o soluție!“

Directorul DSP Iași, Vasile Cepoi, susține că oxigenul tehnic poate fi folosit în situații excepționale, așa cum se întâmplă acum când nu se poate furniza oxigen cu concentrație mare.

La nivel național, consumul de oxigen a depășit capacitatea furnizorilor de oxigen de a asigura necesarul. Linde nu va putea asigura cantitatea de oxigen solicitată. CNCCI a avertizat în legătură cu această situație și a trimis o circulară în care se spune că în caz de criză se poate folosi și oxigen tehnic. Argumentația este că până în urm că 5-6 ani se folosea oxigen tehnic, iar concentratoarele de oxigen produc o concentrație de oxigen de 93%, echivalentă cu cea a oxigenului tehnic. Domnul Roșu cunoaște situația și, probabil, a luat măsuri. Pacienții sunt puși în pericol fără oxigen. Oxigenul tehnic este o soluție pentru situația în care ne aflăm. Cel puțin 20 de ani din activitatea mea, am folosit oxigen tehnic și nu s-a întâmplat nimic“, a spus Vasile Cepoi.

UPDATE: La Iași, nu se încarcă tuburile de oxigen din cauza lipsei de tehnicieni!

„În Iași s-ar putea încărca tuburile de oxigen la Maternitatea «Cuza Vodă» și Institutul de Oncologie, dar nu avem tehnicieni autorizați care să facă acest lucru. În momentul de față căutăm sprijin la instituțiile care ar putea să aibă astfel de tehnicieni și să rezolvăm problema pe această cale. Deocamdată nu am găsit“, a adăugat Vasile Cepoi.

Știrea inițială

„Circulara CNCCI am citit-o şi trebuie folosită doar dacă nu există alte soluţii, dar nu exonerează de eventualele probleme medicale pe cel/cei care acceptă sau comandă astfel de tratament.

Neputând să îmi asum eventualele probleme survenite după folosirea acelui oxigen în tratamentul COVID am luat legătura cu domnul Colonel Gradinaru şi am încărcat camionul ISU cu 8 paleţi de tuburi goale şi astăzi la ora 10, maşina era la Galaţi de unde se putea întoarce cu 10 paleţi de oxigen!“, a declarat Florin Roșu.

În 4 ore, spitalele rămân fără oxigen!

Inginerul Andrei Samoilă, de la Spitalul de Boli Infecțioase, susține că „în 4 ore rămânem fără oxigen medical“, iar mașina ISU plecată la Galați va aduce doar 5-6 paleți cu oxigen în loc de 8, cât s-a cerut.

Acesta i-a cerut managerului Florin Roșu să intervină pentru a primi cei 8 paleți promiși de firma Linde.

Florin Roșu: „Linde nu onorează comenzile!“

Medicul susține că firma Linde nu onorează comenzile având în vedere că spitalul său a lansat comanda de 870 tuburi din care s-au trimis doar 120.

„Am discutat cu Dr. Cepoi şi am trimis SMS dr. Arafat să se intervină pentru a se întoarce maşina la Iaşi cu 10 paleţi, având în vedere că şi Spitalul de Pneumologie, dar şi Sfântul Spiridon rămân fără oxigen!
Simt că sunt singurul care caută soluţii şi îşi asumă hârtii oficiale, toate celelalte departamente tehnice din Iaşi stau cuminţi şi aşteaptă.
Acum câteva minute cineva de la Linde a venit în curte şi a luat la anchetă personalul care deserveşte staţia de oxigen că unde ţinem ascunse tuburi de oxigen!

Crezând că este o interpretare greşită a personalului nostru am sunat pe domnul Grigore care este la fel de surprins! Deci, cei de la Linde nu onorează comenzile având în vedere că spitalul nostru are lansată comanda de 870 tuburi din care s-a onorat doar 120 plus ce vine, asta datorită ISU , care nu are telefoane deschise fiind în situaţie de urgenţă, dar are timp de anchete să afle unde ascundem noi tuburi! Mi se pare hilar!“, a menționat dr. Florin Roșu.

 

Adauga un comentariu