Durerea de picioare și cancerul sunt strâns legate. Nu doar o aluniță care devine brusc mai mare poate semnala dezvoltarea unei boli canceroase. Astfel, există și alte semne care ar trebui să te alerteze.
Complicațiile bolii sunt fragilitatea extremităților inferioare, fracturile acestora. Una dintre complicațiile periculoase este răspândirea infecției însoțită de febră mare și durere. Dacă sunt afectate vasele mari, atunci pacientul dezvoltă umflarea picioarelor și sângerări. Din păcate, de foarte multe ori cancerul la picioare este fatal.
Durerea de picioare și cancerul. Etapele bolii
Cancerul de picior este o patologie care afectează structurile osoase și cartilaginoase ale piciorului. Această formă de cancer este rară, dar este considerată destul de agresivă. Afectează adesea tinerii și este diagnosticată într-un stadiu avansat.
Foarte des, patologia se dezvoltă din cauza metastazelor, al căror focus este situat într-un alt organ afectat de cancer. Se întâmplă ca patologia să fie provocată de celulele măduvei osoase. Cel mai adesea, cancerul la picior afectează băieții, nu fetele.
De obicei, leziunea este localizată în articulația genunchiului. Din cauza diagnosticului târziu, este posibilă amputarea membrului inferior. Rata mortalității pentru acest tip de cancer este mare, așa că trebuie să diagnosticați această formă de cancer cât mai devreme posibil.
Există patru etape în cursul acestei oncologii. Prima etapă începe atunci când neoplasmul are aproximativ opt centimetri în diametru, gradul de agresivitate este de 1-2. A doua etapă debutează prin formarea malignă, aceasta este mai mare de opt centimetri, iar gradul de agresivitate este de 3-4. A treia etapă se caracterizează prin fracturi patologice ale picioarelor. Iar a etapa a patra se caracterizează prin metastaze în ganglioni limfatici, organe și sisteme. Adesea, boala este diagnosticată în a patra etapă.
Motivele care contribuie la dezvoltarea cancerului la membre
Cancerul la picioare apare din următoarele motive. În primul rând, afecțiunea poate fi transmisă pe cale ereditară, din cauza ecologiei proaste și munca cu substanțe chimice. Multe persoane suferă de această boală din cauza nerespectării unui stil de viață sănătos, utilizarea de substanțe nocive.
Mulți băieți se confruntă cu această boală din cauza unor leziuni și fracturi osoase, radiații radioactive în doze mari, precum și cu boli cronice, inclusiv boli osoase. Boala poate fi provocată de consecințele transplantului de măduvă osoasă și din cauza unor metastaze provenite din alte organe. Boala lui Paget contribuie și ea la dezvoltarea afecțiunii canceroase.
În stadiile incipiente, boala nu se manifestă. Apoi apar primele semne, stare de rău, oboseală, dizabilitate, temperatură, pierderea poftei de mâncare și greutate. Sindromul durerii apare în a doua și a treia etapă. Și în etapele ulterioare, apare deja edem de țesut moale, articulațiile își pierd mobilitatea. Temperatura crește și pielea devine subțire. O persoană bolnavă poate începe a șchiopăta și suferă de fracturi la extremitățile inferioare.
Diagnosticarea bolii. Testele necesare pentru a identifica afecțiunea
La început, medicul trebuie să examineze presupusa tumoare a piciorului, să identifice simptomele bolii și să examineze țesuturile moi pentru umflare. În plus, următoarele studii sunt prescrise de medic. Printre aceste studii se numără analize de sânge, se ia sânge pentru markeri tumorali. După care pacientul trebuie să efectueze o radiografie.
Una dintre cele mai importante metode de diagnosticare a cancerului de picioare este radiografia. Poate arăta tumora în sine, forma și dimensiunea acesteia, localizarea, evaluează starea structurilor osoase. RMN și CT, imagini prin rezonanță magnetică, tomografie computerizată, vă permit să vedeți tumora în straturi, precum și să determinați forma, locația și dimensiunea acesteia.
Când se manifestă durerea de picioare și cancerul medicul prescrie biopsia. Această tehnică constă în prelevarea unei mici părți din țesutul tumoral, după care este trimisă pentru histologie. O biopsie deschisă se face sub anestezie generală prin prelevarea celulelor tumorale printr-o incizie. O biopsie închisă se face atunci când se face o puncție sub anestezie locală.