Eveniment-Social

Elevii ieșeni, premiați la Olimpiada de Creativitate Științifică 2023! – FOTO

Publicat: 18 iul. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Elevii ieșeni premiați la Olimpiada de Creativitate Științifică 2023  FOTO
Județul Iași a fost reprezentat de două echipe formate din elevi de la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” și de la Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” din Iași

Olimpiada de Creativitate Științifică, ediția a III-a, organizată de Ministerul Educației, prin Inspectoratul Școlar Județean Suceava, în parteneriat cu Universitatea „Ștefan cel Mare” și Societatea Științifică Cygnus, s-a desfășurat zilele trecute, la Suceava. Este o competiție interdisciplinară pentru echipe de elevi, ce are drept obiective generale formarea şi dezvoltarea competențelor specifice creativității în domeniul științific și tehnic, cu scopul identificării de soluții pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă societatea

La faza națională a Olimpiadei Națională de Creativitate Științifică 2023 au participat peste 200 de elevi și profesori, fiind calificate 80 de proiecte realizate de echipe provenind din 20 de județe ale țării, grupate pe 3 secțiuni: științe fundamentale, științe aplicate și tehnologia informației. Județul Iași a fost reprezentat de două echipe formate din elevi de la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” și de la Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” din Iași.

Echipe de elevi ieșeni, la Olimpiada de Creativitate Științifică 2023

Echipa de la Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, formată din elevele Condrea Diana Alexia și Nițu Eliza, din clasa a X-a, coordonate de doamna profesoară de biologie Condrea Iuliana Marieta, a concurat la secțiunea Științe fundamentale – Seniori cu lucrarea „Studiu privind efectul unor detergenți asupra mediului”. Rezultatul obținut este unul deosebit: premiul al II- lea, oferit de Ministerul Educației, precum și Medalia de aur, oferită de Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava.

Drumul spre acest rezultat a început cu identificarea unei probleme de interes actual: utilizarea pe scară largă a detergenților nebiodegradabili și efectele negative pe care îl au asupra mediului. A continuat cu o etapă de cercetare științifică riguroasă cu privire la efectul acestor detergenți asupra plantelor. Ipoteza proiectului a fost confirmată, motiv pentru care au îndrăznit să găsească o soluție pentru problema identificată. Au urmat simulări de laborator în vederea obținerii unei rețete de detergent biodegradabil, prietenos cu mediul.

Muncă în echipă

Pentru că inovarea este precum cercetarea, o muncă în echipă, s-a dezvoltat un parteneriat de colaborare cu profesor doctor inginer chimist Ana Simona Barna, șef lucrări, de la Facultatea de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului „Cristofor Simionescu” din cadrul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, specialist în tehnologia produselor cosmetice și calitatea produselor cosmetice și farmaceutice.

Echipa de la Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” Iași a fost formată din elevii Mihai Condurachi și Eduard Banga, clasa a XI-a, coordonați de prof. Cătălin Costaș și prof. Cosmin Pintilie, care au concurat la secțiunea Științe aplicate – Seniori cu lucrarea Stație de sortare.

Efortul depus de elevii ieșeni a fost răsplătit cu o Mențiune oferită de Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.

Adauga un comentariu