National

Estimările privind criza grâului arată foarte prost. La ce decizie a ajuns Guvernul Ungariei

Publicat: 09 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Estimările privind criza grâului arată foarte prost. La ce decizie a ajuns Guvernul Ungariei
Invazia rusă în Ucraina destabilizează deja piaţa alimentelor, iar analiştii spun că războiul ameninţă securitatea alimentară a lumii

Datorită estimărilor privind criza grâului, Ungaria a interzis exporturile de grâu. Ucraina a suspendat exporturile alimentelor de bază, cum ar fi grâul, carnea şi uleiul de floarea soarelui. În Irlanda, ministrul Agriculturii şi-a făcut o echipă de forţă pentru a identifica modalităţi de a spori independenţa alimentară.

Printre soluţiile propuse se numără şi faptul că fermierii să lase alte treburi şi să cultive mai mult grâu. Spre exemplu, Irlanda importa cereale mai ales din Ucraina şi Rusia.

lan de grau
Bulgaria şi-a declarat intenţia de a achiziţiona grâu de la fermierii locali pentru a se asigura că va fi destul pentru populaţie

Criza grâului în Ungaria și Bulgaria

Luând în considerare estimările privind criza graului, Ungaria a recurs la măsuri drastice. În schimb, Guvernul preşedintelui Vladimir Putin de la Moscova a introdus de mult timp restricţii la exporturile de alimente. Invazia rusă în Ucraina destabilizează deja piaţa alimentelor, iar analiştii spun că războiul ameninţă securitatea alimentară a lumii. Cerealele alimentare şi furajere ale Ucrainei erau importate mai ales de ţări sărace şi vulnerabile politic precum cele din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu.

Golul lăsat în urmă de perturbările produse pe piaţă de războiul pentru Ucraina este greu de umplut. Preţurile cresc, hrănind o inflaţie şi aşa record în unele locuri, astfel ca unele state au reacţionat rapid. Bulgaria şi-a declarat intenţia de a achiziţiona grâu de la fermierii locali pentru a se asigura că va fi destul pentru populaţie.

Guvernul de la Sofia, când a anunţat această măsură, a explicat că invazia din Ucraina împinge preţurile în sus. Ministrul de Finanţe a declarat că Bulgaria are suficient grâu în rezervele sale pentru a acoperi consumul din următorii doi ani, rezervele de stat fiind suficiente pentru 60 de zile. De asemenea, autorităţile au declarat că guvernul are resurse pentru a cumpăra şi mai mult grâu dacă la orizont se întrevede cel mai pesimist scenariu. Anterior, Asociaţia naţională a producătorilor de cereale a criticat întârzierile la expedierea mărfii prin porturi şi au acuzat guvernul că încearcă să blocheze exporturile de grâu.

Ungaria în schimb, tot pentru a proteja securitatea alimentară a populaţiei de şocurile provocate de război, a interzis exporturile de cereale. Ministerul agriculturii a explicat totodată că interdicţia a fost impusă din cauza creşterilor de preţuri.

spice de grau
Cerealele alimentare şi furajere ale Ucrainei erau importate mai ales de ţări sărace şi vulnerabile politic precum cele din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu

România refuză să oprească exportul de cereale

Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, a precizat că România nu va interzice exporturile de cereale, pentru că în acest moment nu există sincope privind aprovizionarea populaţiei cu alimente, rezervele de stat fiind îndestulătoare.

Declaraţia ministrului Agriculturii a fost făcută în contextul în care Ungaria a anunţat în 4 martie că va interzice de urgenţă exporturile de cereale din cauza creşterilor masive de preţuri înregistrate ca urmare a războiului declanşat de Vladimir Putin în Ucraina.

„Din evaluările pe care le-am făcut până acum la Ministerul Agriculturii nu există niciun risc să nu putem hrăni populaţia. Pe măsură ce lucrurile evoluează sau involuează vom lua măsuri pentru a asigura hrana populaţiei”, a declarat acesta.

Ministrul Chesnoiu susţine că a făcut o analiză privind stocurile României de alimente de bază încă de înainte de război, menţionând că nu este prima criză cu care a avut de a face România, iar în urma acesteia a rezultat că nu există sincope privind aprovizionarea populaţiei cu alimente.

Datorită situației din Ucraina și implicit a estimărilor privind criza grâului, mai multe state europene, precum Ungaria, au suspendat exportul alimentelor de bază.

boabe de grau, spic de grau
Ministrul de finanţe a declarat că Bulgaria are suficient grâu în rezerve sale pentru a acoperi consumul din următorii doi ani
Adauga un comentariu