National

Familiile cu peste 3 copii, societăţile de utilităţi publice şi bisericile ar putea beneficia de preţ compensat la energie. Ce spune premierul României, Nicolae Ciucă

Publicat: 15 nov. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Luni, 14 noiembrie 2022, premierul Nicolae Ciucă a declarat că mai multe categorii, printre care familiile cu mai mult de trei copii, serviciile publice şi bisericile ar putea beneficia de preţ compensat la energie. Acesta a menţionat ca deja sunt pregătite amendamentele la ordonanță pe energie aflată în dezbaterea Parlamentului. Anterior, Guvernul a aprobat un mecanism de achiziție centralizată de energie electrică.

Totodată, premierul a precizat că în legea de adoptare a Ordonanței 119, aflată în Parlament, vor fi cuprinse toate categoriile de prețuri.

Preţ compensat la energie

Prim-ministrul României, Nicolae Ciuca a subliniat că aceste amendamente urmează să fie discutate.

„Este foarte limpede că tot ceea ce am discutat şi am stabilit prin ordonanţă, ultima ordonanţă se va aplica. Este o ordonanţă pe care am gândit-o astfel încât să venim în sprijinul românilor şi a economiei, iar chestiunile care mai erau de amendat în Parlament sunt cele prin care vom regla acele chestiuni cu serviciile publice, astfel încât să poată să beneficieze de preţul stabilit de un leu.(…) Familiile monoparentale sau cele care au mai mult de trei copii, bisericile, societăţile de apă canal, cele care asigură utilităţile publice. Acestea sunt (categoriile care vor beneficia de preţ plafonat la energie – n.r.). Nu am discutat despre aeroporturi”, a afirmat Nicolae Ciucă, la Parlament.

În ceea ce priveşte plăţile facturilor pe baza consumului de anul trecut, premierul a spus că discuţia a fost una tehnică, iar decizia se va lua după propunerile pe care le aduc cei de la ANRE.

„Ultima discuţie pe care am avut-o în coaliţie a fost să raportăm la anul 2022, pentru că au fost probleme legate de modul în care s-a desfăşurat activitatea pe timpul pandemiei”, a menționat el.

În ceea ce priveşte preţul la energie pentru doi ani, Nicolae Ciuca a menţionat ca est o deciviz convenita în coaliţie.

„Este o decizie pe care am convenit-o cu toţii, să avem asigurată această predicţie pentru doi ani de zile”, a adăugat premierul.

Mecanism de achiziţie centralizată de energie electrică, aprobat de Guvern

În şedinţa de vineri, 11 noiembrie 2022, guvernul a aprobat un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care se vor institui măsuri temporare care vor limita veniturile obţinute de producătorii de energie electrică, prin introducerea unui mecanism de achiziţie centralizată.

Potrivit proiectului, tranzacţiile de energie electrică se aplică „producătorilor ale căror capacităţi de producere totalizează o putere instalată mai mare sau egală cu 10 MW, cu excepţia producătorilor de energie electrică din surse regenerabile de energie, pentru tehnologiile şi puterea instalată prevăzute la art 3. alin (1) din Legea nr. 220/2008, pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, cu modificările şi completările ulterioare, a capacităţilor de producere a energiei electrice intrate în funcţiune după data intrării în vigoare a prezenţei ordonanţe de urgenţă, precum şi producătorilor cu capacităţi de producere de energie electrică şi termică în cogenerare care livrează energie termică în SACET.

Vă aducem aminte că pe 9 noiembrie 2022, preşedintele Klaus Iohannis a participat la evenimentul de înmânare a celor două scrisori de intenţie cu privire la împrumutul de 3 miliarde de dolari din partea UŞ Exim Bank pentru Unităţile 3 şi 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă.

Așadar, rămâne de văzut pentru ce categorii se va aplica un preț compensat la energie.

Adauga un comentariu