Economic Local

Fermierii din Iași se revoltă: „Prim-ministrul Cîțu să scoată banii și să plătească”. Emil Bălteanu: „Unele ferme vor fi executate silit. Avem amenințări și în acest sens”

Publicat: 05 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fermierii din Iași se revoltă Prim-ministrul Cîțu să scoată banii și să plătească. Emil Bălteanu Unele ferme vor fi executate silit. Avem amenințări și în acest sens
Emil Teofil Bălteanu, președintele ACCPT, Cezar Musteață și Petru Dăscălescu, fermieri din Iași, sunt o parte din cei prezenți la protestul de ieri, 3 martie 2021, din fața Prefecturii. Aceștia au protestat pentru că nu au primit despăgubirile de secetă pentru a putea începe campania de primăvară și pentru a plăti datoriile către companiile de inputuri. Aproximativ 10.000 de hectare de teren agricol ar putea fi lăsate în paragină pentru că fermierii nu au bani să le însămânțeze

Fermierii din Iași au ajuns la disperare din cauză că se tem că vor fi executați silit pentru neplata datoriilor, iar anul agricol 2021 va fi compromis din cauză că nu au bani cu ce să înceapă însămânțarea pământului. Astfel, 10.000 de hectare din județul Iași ar putea rămâne nelucrate dacă nu se plătesc despăgubirile pentru culturile de primăvară afectate de seceta pedologică din 2020. Ieri, 4 martie 2021, fermierii au protestat în fața Prefecturii

Agricultorii care au înregistrat pierderi financiare din cauza secetei au ajuns la limita răbdării. După ce au primit promisiuni, în plină campanie electorală, că vor primi banii de la bugetul de stat, iar acestea nu au fost respectate, au ieșit în stradă pentru a-și prezenta doleanțele. Fermierii se tem că vor pierde afacerile dacă nu vor fi ajutați de stat.

„Eu am fost nevoit să amân ratele la bancă pentru utilajele pe care le am în curte, pentru că guvernanții au spus că o să fim beneficiarii unor rate pe care le amânăm, că primim banii. Nu e nimic adevărat. Noi am fost nevoiți să mergem cu căciula în mână și să fim într-un fel înțeleși și sprijiniți de bănci, pentru că am fost serioși în anii anteriori și ni s-a amânat plata. Bineînțeles, cu niște costuri suplimentare. Dacă, Ferească Dumnezeu, anul acesta va fi la fel ca anul trecut, e grav.

Eu, lucrând atâția ani de zile, am economisit câțiva bani. Dar buzunarul de la spate se termină și el dacă nu suntem înțeleși. Ni s-a promis de către Ministrul Oroș, înainte de alegeri, că primim banii care ni se cuvin. S-au terminat alegerile și nu s-a făcut nimic. Dacă domnul prim-ministru Cîțu aude, să scoată banii și să plătească”, susține Petru Dăscălescu, fermier cu 30 de ani de experiență în agricultură, care exploatează 400 de hectare de teren agricol în Holboca.

Fermierii din Iași au protestat în fața Prefecturii, nemulțumiți că nu au primit despăgubirile de secetă

Potrivit președintelui Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice din Iași, fermele vor fi executate silit dacă nu se plătesc despăgubirile. Mai mult, 10.000 de hectare nu vor fi însămânțate din cauză că fermierii nu au banii necesari pentru a demara campania de primăvară.

„Teama noastră este că nu vom avea ce să punem în pământ în primăvară pentru că nu au cu ce să reia ciclul de producție. Trebuie să înțelegem cu toții că dacă nu reluăm ciclul de producție pentru culturile de primăvară, nu vom avea pâine pe masă. Avem fermieri care nu au reușit să plătească arenda pentru că nu au reușit să recolteze nimic. Sunt companii atât de furnizare fertilizanți, cât și de inputuri, semințe, care încă mai speră că fermierii primesc banii pentru secetă pentru a plăti datoriile.

Sunt și situații nefericite când fermierii au dat în judecată firmele pentru a demonstra că nu au cu ce să plătească din cauza condițiilor meteo de anul trecut. Cu siguranță unele ferme vor fi executate silit dacă nu se plătesc despăgubirile. Avem amenințări și în acest sens. Atunci vor rămâne fermele cu terenurile nelucrate și nu va avea nimeni de câștigat, nici măcar poporul român care va cumpăra pâinea mai scump”, spune Emil Teofil Bălteanu.

Cezar Musteață, fermier din Iași: „Vă spun că anul viitor franzela de 1 leu va fi un vis”

Potrivit fermierului Cezar Musteață, care administrează 200 de hectare de teren agricol în comuna Țibănești, Iași, zonă grav afectată de seceta pedologică, fermele mici sunt primele care riscă falimentul.

„Ne-am făcut niște calcule, acestea au fost date peste cap. În plus, nu este echitabil concurențial vorbind. Cei cu culturi de primăvară nu au strâns nimic, nu au primit nici banii. Fermierii aceștia sunt cei mai afectați. Nu sunt capitalizați, nu au cashflow. Sunt și fermieri care au primit biletele la ordin de la bănci, prețul îngrășămintelor a crescut cu 50 la sută, la combustibil, cu 15 la sută. Toate astea se reflectă în pâinea noastră cea de toate zilele.

Vă spun că anul viitor franzela de 1 leu va fi un vis. Ați observat că noi nu avem independență alimentară. Dacă nu mai e pâine la raft, cam atât e. Mă sunau oamenii să le dau un sac de făină. Subvențiile primite sunt ca să țină prețul jos la cereale, să fie prețurile accesibile pentru toți. Cu costurile pe care le avem, prețurile nu acoperă cheltuielile”, susține Cezar Musteață, fermier din Țibănești.

Ieri, 4 martie 2021, sute de fermieri din județele Iași, Vaslui și Botoșani au protestat în fața Prefecturilor, nemulțumiți că nu au primit despăgubirile de secetă.

Adauga un comentariu