Prima pagină » Actualitate » Florin Cîțu, despre noile restricții: „Scopul e acela de a menține economia deschisă. Măsurile de azi sunt pentru a reduce efectele pandemiei”

Florin Cîțu, despre noile restricții: „Scopul e acela de a menține economia deschisă. Măsurile de azi sunt pentru a reduce efectele pandemiei”

25 mart. 2021, 20:46,
Bianca Rebegea în Actualitate

Joi seara, 25 martie, la finalul ședinței în care Guvernul a decis noile restricții care vor fi luate în România, a avut loc o conferință de presă la care au participat premierul Florin Cîțu, secretarul de stat Raed Arafat, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu și ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

„Am luat câteva decizii care vor ajuta în perioada următoare la reducerea efectelor pandemiei. Aceste decizii au fost adoptate printr-o hotărâre de guvern și vor fi prezentate în detaliu de domnul secretar de stat Raed Arafat”, a spus Florin Cîțu, la începutul declarației de presă.

Florin Cîțu, despre noile restricții: „Scopul e acela de a menține economia deschisă. Măsurile de azi sunt pentru a reduce efectele pandemiei”

Prim-ministrul a menționat câteva dintre măsurile luate:

– Pentru sectorul HoReCa se prelungește perioada de scutire cu încă 90 de zile a plății impozitului specific;

– Se prelungesc unele termene cu facilități fiscale pentru contribuabili, restructurarea datoriilor fiscale poate fi cerută până la 31.02.2022;

– Se prelungesc posibilitățile contribuabililor de a beneficia de rambursare TVA până la 31.01.2022

Despre campania de vaccinare, premierul Florin Cîțu a precizat următoarele:

„La finalul lui martie avem 2,6 milioane de doze, în aprilie 4,5 milioane de doze. 25,7 milioane de doze vom primi în total, până la finalul lunii septembrie, mai mult decât estimam inițial. Pe platforma de vaccinare sunt doar 771.000 de persoane și lista va fi epuizată foarte rapid. Toată lumea trebuie să înțeleagă să ne vaccinăm”, a subliniat Florin Cîțu.

Premierul a subliniat că se așteaptă ca măsurile luate să ducă la dezbateri în spațiul public.

„Scopul e acela de a menține economia deschisă. Măsurile de azi sunt pentru a reduce efectele pandemiei”, a mai adăugat șeful Executivului.

Raed Arafat anunță noile restricții: „În noaptea de 3/4 aprilie va fi permisă circulația între 20.00-02.00 pentru participarea la slujbele de Paștele catolic”

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a anunțat că sâmbătă și duminică, 26 și 27 martie, este permisă circulația până la ora 22.00 pentru sărbătoarea Pesah. În plus, a adăugat că în noaptea de 3/4 aprilie va fi permisă circulația între 20.00-02.00 pentru participarea la slujbele de Paștele catolic. Nici pentru Paștele ortodox, 1/2 mai, nu vor fi limitări.

„Acolo unde incidența / rate de infectare este peste 4 la mie, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică circulația e permisă doar până la 20.00. Acticitatea operatorilor economici este permisă până la ora 18.00. Revenirea asupra măsurilor, când rata de infectare scade sub 3,5. Dacă incidența depășește 7,5, măsurile sunt valabile pe toată durata săptămânii. Sâmbătă și duminică (26,27 martie) se va permite circulația până la ora 22.00 pentru sărbătoarea Pesah.

În noaptea de 3/4 aprilie va fi permisă circulația între 20.00-02.00 pentru participarea la slujbele de Paștele catolic. Nici pentru Paștele ortodox, 1/2 mai, nu vor fi limitări, dar nu vor apărea aceste modificări în HG pentru că această hotărâre e valabilă până în 14 aprilie. Se suspendă activitatea în sălile de sport/fitness, în localitățile în care rata de infectare este mai mare de 4, se reia activitatea când incidența scade sub 3,5 la mie. A fost adoptată o nouă listă a țărilor din zona galbenă. Marea Britanie nu mai este pe listă”, a declarat Raed Arafat.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a vorbit despre restricțiile care se aplică operatorilor economici:

„Pentru operatorii economici care încalcă restricțiile se va închide sediul principal sau secundar pentru 15 sau 30 de zile. Aplicarea acestei sancțiuni se va materializa prin afișarea în prima fază în sediul principal a anunțului că activitatea este suspendată. Dacă acestea continuă să își desfășoare activitatea, se va aplica sigiliu. Îndepărtarea sigiliilor poate fi faptă penală. Vom stabili și instituțiile chemate să aplice aceste prevederi. Îmi doresc ca în cel mai scurt timp aceste reglementări să fie publicate în Monitorul Oficial și să poată fi aplicate, pentru a limita la minimum posibil răspândirea pandemiei”, a declarat Lucian Bode.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
08 septembrie 2024
08 septembrie 2024