Astăzi, 31 martie, miniștrii Economiei din Germania și Franța au declarat că s-au angajat să respecte acordurile existente cu Rusia cu privire la efectuarea plăților pentru livrările de gaze rusești doar în euro.
„Contractele sunt în euro și trebuie plătite în euro și vor fi plătite în euro”, a declarat ministrul francez al Economiei și Finanțelor, Bruno Le Maire, în timpul unei conferințe de presă comune cu omologul său german Robert Habeck.
”Nu vom accepta metoda de plată a gazului rusesc în altă monedă decât cea menționată în contract”, a adăugat Le Maire.
Vladimir Putin a semnat un decret prin care a cerut plata în ruble „țărilor neprietenoase”
Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că, potrivit unui nou decret semnat privind comerțul cu gaze naturale cu ”țările neprietenoase”, companiile vor trebui să aibă conturi la băncile rusești și să plătească contractele în ruble.
Într-o conferință de presă separată de joi, Habeck a spus că Germania este ”pregătită” pentru toate scenariile, inclusiv pentru o oprire a fluxurilor de gaze rusești către Europa, în timp ce Le Maire a spus că Franța se ”pregătește” în cazul în care Rusia întrerupe livrările de gaze.
Olaf Scholz a transmis că Germania va plăti gazul rusesc doar în euro
Cancelarul german Olaf Scholz a mai insistat joi că Berlinul va plăti pentru gazul rusesc doar în euro.
„Ne-am uitat la contractele privind livrarea de gaze și alte livrări. Contractele prevăd că plățile se fac în euro, uneori în dolari SUA, dar mai ales în euro. Și am spus clar în conversația mea cu președintele rus că acest lucru va rămâne așa cum este”, a declarat Scholz, la Berlin, în timpul unei conferințe de presă comune cu omologul său austriac Karl Nehammer.
Cancelarul austriac a luat aceeași decizia ca omologul său german
Karl Nehammer, cancelarul Austriei, a transmis că Austria împărtășește decizia Germaniei și că este necesară aprovizionarea cu energie pentru o economie funcțională.
”Este un sentiment teribil să fii dependent de energia rusă în acest moment”, a spus cancelarul austriac.
”Trebuie să asigurăm aprovizionarea cu energie pentru a ne asigura că economia funcționează, deoarece gazul care vine din Rusia nu este folosit doar pentru gospodăriile private, ci și de industrii, iar prosperitatea trebuie menținută”, a adăugat acesta.