Local

Iașul, invadat de muncitori străini! Patronii preferă oricând să renunțe la români pentru filipinezi, vietnamezi sau pakistanezi. Specialist: ”Sunt mulțumiți de munca lor”

Publicat: 14 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Iașul invadat de muncitori străini Patronii preferă oricând să renunțe la români pentru filipinezi vietnamezi sau pakistanezi. Specialist Sunt mulțumiți de munca lor
Mihaela Țandără, specialist în recrutare personal, și Costel Grojdea, șef ITM Iași, spun că a crescut cererea pentru angajații străini din partea patronilor din Iași

Numărul angajaților străini din Iași s-a dublat în anul 2021, comparativ cu anul precedent. Străinii care au venit în Iași provin, cu preponderență, din: Republica Moldova, Nepal, Turcia, Ucraina și Sri Lanka și lucrează în construcții, HoReCa, IT. Pentru a-i aduce din țările originare, în Iași, patronii plătesc taxe speciale și așteaptă minimum 6 luni pentru ca aceștia să primească permisul de ședere, iar masa, cazarea și transportul sunt gratuite

Numărul angajaților străini din Iași a crescut surprinzător în perioada 2018-2021. Datele statistice furnizate de Serviciul pentru Imigrări Iași arată că, în anul 2021, au primit permisul de ședere pentru a munci un număr de 1.080 de persoane, număr dublu față de cel înregistrat în anul 2020, când erau 486 de persoane. În anul 2018 au primit drept de muncă, în județul Iași, 234 de angajați străini, iar în anul 2019 – un număr de 348 de persoane. Iașul este pe locul 4, la nivel național, ca număr de angajați străini, după București, Constanța și Ilfov.

Țările din care provin angajații străini sunt: Albania, Bangladesh, Camerun, China, Egipt, Filipine, India, Indonezia, Maroc, Moldova, Nepal, Pakistan, Sri Lanka, Tunisia, Turcia, Ucraina, Vietnam. Cei mai mulți angajați din Iași care provin din afara Uniunii Europene sunt din: Moldova (390 de persoane), Nepal (215), Turcia (74), Ucraina (69), Sri Lanka (58), Vietnam (49), Filipine (35), Pakistan (29), India (20), Bangladesh (14). Domeniile în care s-au angajat cei mai mulți cetățeni străini sunt construcțiile sau HoReCa, unde lucrează ca bucătari. Aceștia lucrează în domeniul IT sau în comerț, fiind lucrători comerciali. Femeile din Filipine sunt angajate guvernante, iar cetățenii din Sri Lanka, Moldova, Turcia sunt căutați pentru posturile de îngrijitori animale. Străinii sunt doriți și pentru posturile de manipulanți marfă sau pentru mentenanța clădirilor.

Mihaela Țandără: ”Am primit deja solicitări pentru aducerea de bone din Sri Lanka, în Iași, în acest an”

Angajatorii din Iași care derulează proiecte importante și au nevoie de angajați sunt dispuși să le ofere masă, cazare, transport gratuit și salarii atractive doar pentru a nu pierde afacerile de milioane de euro. Specialiștii în recrutare spun că deja au primit cereri pentru aducerea angajaților străini, iar obținerea vizei durează minimum 6 luni pentru că a crescut cererea.

”Am primit deja solicitări pentru aducerea de bone din Sri Lanka, în Iași, în acest an, dar și angajați străini pentru alte industrii. Românii nu mai vin la muncă în domeniul casnic. De obicei, persoanele care lucrau ca bone sau menajere aveau program de 8 ore la muncă, dar au renunțat la aceste joburi. O bonă străină e 24 de ore din 24 în casa persoanei ce a angajat-o, ceea ce e convenabil pentru angajator. Încă nu s-au finalizat procedurile privind vize pentru că, fiind cererea mare, durează între 6 și 12 luni obținerea vizei pentru România. Prioritare sunt societățile care aduc zeci sau sute de persoane, iar cele mai multe companii care fac asta sunt din domeniile construcții sau HoReCa. De exemplu, în Iași, sunt câteva hoteluri și restaurante care au angajați străini, iar patronii sunt mulțumiți de munca lor”, susține Mihaela Țandără, reprezentant Prima Employment SRL, firmă de recrutare.

Reporterii BZI au prezentat în edițiile anterioare faptul că cererea este tot mai mare pentru bonele din Sri Lanka, Nepal sau Filipine.

Cererea pentru angajații străini este în continuă creștere, potrivit specialiștilor

Bonele primesc între 400 și 500 de euro pe lună, însă angajații din domeniile construcții sau IT pot câștiga salarii mai mari, în funcție de calificare. Salariile din România, mai mari față de cele primite în statele de unde provin, reprezintă principalul factor care determină străinii să vină să muncească aici.

”Piața angajaților străini a început să urce din 2018 și este în continuă creștere pentru că patronii nu găsesc angajați români și caută alte persoane, mai ales cei din domeniul construcțiilor, care trebuie să finalizeze proiectele imobiliare. Angajații și angajatorii sunt mulțumiți, iar atât timp cât personalul străin vrea să muncească în România, se rezolvă problema forței de muncă. Sunt angajați și calificați la locul de muncă, dar sunt și persoane deja calificate, precum inginerii în construcții”, mai spune Mihaela Țandără. ”Sunt tratați ca orice alt angajat român, cu forme legale de muncă. A crescut cererea de personal străin pe fondul crizei forței de muncă din România”, susține Costel Grojdea, inspector-șef în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Iași.

Chiar și în domeniul agricol, din cauza lipsei angajaților, patronii din Iași se gândesc să aducă angajați străini.

Adauga un comentariu