Local

Ieșeni, nu aveți motive să vă îngrijorați! De ce vor suna alarmele în tot orașul?

Publicat: 04 mai 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Ieșeni nu aveți motive să vă îngrijorați De ce vor suna alarmele în tot orașul
Sistemele de alarmă cu sunet vor fi testate în perioada 3-6 mai 2022

Primăria Iași a anunțat motivul pentru care vor suna alarmele în tot orașul. În perioada 3-6 mai 2022 se vor face lucrări de mentenanță a sistemului de alarmă pentru situații de urgență.

Ieșenii sunt sfătuiți să rămână calmi și să nu se îngrijoreze atunci când vor suna alarmele în mod repetat.

Nu cu mult timp în urmă, în fiecare primă zi de miercuri a fiecărei luni, acest sistem era pus în funcțiune.

 o femeie tine in mana un telefoin care a primit o notificare Roalert
Cel mai nou sistem de alarmă este Roalert

Vor suna alarmele din tot orașul

 alarma pe un acoperis
Până nu demult aceste alarme funcționau ca exercițiu în fiecare primă zi de miercuri a fiecărei luni

Perioada 3-6 mai va fi plină de sunetele alarmelor pentru situații de urgență majoră. Municipalitatea ieșeană roagă populația să nu intre în panică din pricina lucrărilor de mentenanță.

“Primăria Municipiului Iași aduce la cunoștința locuitorilor din oraș și zonele limitrofe, precum și persoanelor aflate în tranzit faptul că în perioada 3 – 6 mai 2022, vor fi făcute lucrări de mentenanță la sistemul de înștiințare, avertizare și alarmare a populației. În contextul acestor acțiuni există posibilitatea ca, succesiv sau simultan, sirenele de alertare a populației să fie activate timp de câteva secunde. Subliniem faptul că aceasta este doar o procedură uzuală, deci nu trebuie să vă alarmați!”, transmit reprezentanții municipalității ieșene.

Sistemul de alarmă în caz de urgențe majore trebuie să fie controlat periodic pentru a fi funcțional și pregătit pentru orice eventualitate.

primaria iasi
Municipalitatea îndeamnă populația să nu se panicheze

La ce este utilizat acest sistem de alarmă?

alarma de calamitate
Alarmele de calamitate nu au fost folosite decât pentru exerciții în ultimii ani

Sistemul de alarmă pentru situații de urgență este folosit în cazurile de urgență majoră și calamități. În România sunt trei tipuri de alarme, alarma pentru dezastre, care se transmite prin 5 sunete consecutive, prealarma aeriană transmisă prin 3 sunete consecutive si alarma aeriană.

Până nu demult în fiecare zi de miercuri din prima săptămână a lunii, în toate orașele țării se auzeau sistemele de alarmă în caz de urgență majoră, ca exercițiu colectiv pentru autorități, cât și pentru cei care se ocupă cu bunăstarea sistemului.

Acest demers a obișnuit populația cu ideea de sistem de alarmă și a scos la iveală mai multe probleme ale acestui sistem, care ulterior au fost remediate.

La nivelul județului Iași nu au fost raportate incidente legate de aceste exerciții, în schimb, mai multe instituții de învățământ au organizat exerciții de evacuare odată cu exercițiile zilei de miercuri.

Un alt sistem al României prin care populația poate fi anunțată în caz de pericol iminent, calamități naturale sau orice alt timp de situație de urgență este sistemul de alarmă Roalert. Acesta a fost implementat în anul 2017. Până la momentul actual acest sistem a fost folosit în mare parte pentru avertizări meteorologice și alerte în legătură cu virusul Sars Cov 2.

România este foarte bine pregătită din punct de vedere al sistemelor de avertizare și informare a populației. La nivelul județului Iași, municipalitatea a anunțat că vor suna alarmele în perioada 3-6 mai 2022, pentru a se asigura o bună funcționare a acestui sistem și a se începe lucrări de mentenanță în cazurile în care este nevoie.

Comentarii
Adauga un comentariu